Varné dosky:
Elektrina verzus plyn

Andrea Červenková, 25. októbra 2014     14 minút čítania

Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?


Foto: Shutterstock


Že výber varnej dosky je už v dnešnej dobe tiež veda, o tom niet žiadnych pochýb. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate aj o tom, ako varné dosky správne čistiť a variť na nich čo najúspornejšie. Najprv však niekoľko faktov.

Umiestnenie


Foto: Shutterstock


Varné dosky môžu byť integrované aj s rúrou v jednom elektrospotrebiči – sporáku (ovládacie gombíky sú vtedy umiestnené nad rúrou) alebo vstavané – teda zapustené do pracovnej dosky stola (ovládacie gombíky sú umiestnené na doske spredu alebo zboku alebo sú dotykové na ploche dosky). Pri vstavanej doske musíme počítať s tým, že na zapustenie do pracovnej dosky potrebuje 2 až 4 cm. Bežná šírka tohto elektrospotrebiča je pri väčšine značiek 60 cm. Kto potrebuje viac platní siahne po šírkach 70, 80 a 90 cm, na druhej strane tam, kde sa šetrí priestorom (garsónky, chaty, chalupy), môžeme osadiť 30 cm širokú dosku.

Varné dosky sa neodporúča inštalovať nad umývačku riadu, pretože po skončení programu sa v umývačke nachádza zvyšková para, ktorá môže pri otvorení dverí umývačky nepriaznivo ovplyvniť činnosť varnej dosky. Taktiež je dobré umiestniť varnú dosku čo najďalej od chladničky, nakoľko teplo, ktoré vzniká pri varení, nepriaznivo vplýva na chod chladničky a zvyšuje jej spotrebu elektriny.

Rozdelenie


Foto: Shutterstock


Variť sa dá samozrejme aj na peci na tuhé palivo, dnes však bude reč o varení na plyne alebo elektrine, pričom elektrické sporáky môžu byť klasické s liatinovými platňami, ktoré sa už v dnešnej dobe takmer nepoužívajú. Nanajvýš ich môžeme vidieť niekde na chate vo forme elektrickej dvojplatničky. Stále obľúbenejšie sú však sklokeramické a indukčné varné dosky.

Inštalácia

Elektrickú varnú dosku je možné pripojiť na štandardnú zásuvku 230 V, pričom je dobré, aby táto zásuvka mala vlastný istič. S pripájaním plynového spotrebiča sa treba obrátiť na servisného technika, ktorý je povinný vystaviť aj potvrdenie o zapojení spotrebiča. Svojpomocné zapojenie je zakázané, v prípade akéhokoľvek úniku plynu, poškodenia spotrebiča, plynových hodín, plynovodu v byte, nesie všetku zodpovednosť majiteľ spotrebiča. Aj plynové varné dosky však potrebujú elektrickú zásuvku, ktorá zabezpečuje zapaľovanie plynových horákov elektrickou iskrou.

Hospodárnosť

Najefektívnejšie je indukčná varná doska (až 90 %), nasleduje sklokeramická sálavá a najmenej efektívna je plynová, pretože plameň a jeho teplo sa odovzdáva viac do okolia. Rýchlosť nábehu teploty je tiež vyššia pri indukcii a sklokeramike – kým sa rozhorí plameň plynového horáka, elektrická platňa je už horúca. V spotrebe opäť vyhráva indukčná varná doska – ohrev platne sa vždy prispôsobí veľkosti hrnca (aj na veľkej platni môžete zohrievať malý hrniec, ohrieva sa vždy iba kontaktná plocha), pri odobratí panvice (napr. pri pečení palaciniek) sa varná doska uvedie do polohy “stand-by” a opäť sa zapne po položení panvice na varnú plochu.

Indukčná varná doska


Foto: Shutterstock


Výhoda indukcie je v rýchlosti nábehu nastavenej teploty, okamžitom znížení výkonu, a tým aj teploty v hrnci. Varná zóna sa zapne, iba ak na ňu položíte hrniec a tiež sa prispôsobí jeho veľkosti. Pri ohreve je plocha okolo nádoby takmer chladná, ale po dovarení pokrmu aj indukčná doska potrebuje čas na vychladnutie, i keď len minimálny. So zvyškovým dohrievaním ako pri klasických sporákoch s liatinovými doskami sa však rátať nedá. Varné dosky majú varné zóny rôznych veľkostí a rôzne rozmiestnenie varných zón. Vďaka tomu môžete optimálne používať hrnce a panvice akéhokoľvek tvaru a veľkosti (od malého hrnčeka až po pekáč).

Indukčné varenie má jednu zvláštnosť– jedlo pri ňom nepripálime, dno hrnca sa totiž neprehrieva. Ak napríklad necháte vo varnej nádobe vrieť vodu, dno sa nezohreje na vyššiu teplotu ako 110 °C.

Na indukčnú platňu potrebujeme hrnce s magnetickým dnom – bez magnetického dna nebude indukcia pracovať, pretože medzi medenou cievkou a dnom hrnca vzniká magnetické pole, ktoré generuje teplo v hrnci. Nevhodné sú sklenené, medené a hliníkové nádoby. Či je nádoba vhodná na indukčnú varnú dosku, zistíme, ak sa na jej dne udrží magnet.

Indukčné varné dosky sú často vybavené funkciou rýchly ohrev (booster, Jet Start, Power a pod.). V praxi to znamená, že vodu privedú do bodu varu za veľmi krátky čas (podľa testov dokonca skôr ako rýchlovarná kanvica). Praktickým pomocníkom pri varení býva časovač, ktorý pri niektorých modeloch možno nastaviť na každú varnú plochu zvlášť.

Pri indukčných varných doskách sa regulácia varenia kontroluje väčšinou ovládanie dotykovým ovládaním. Bezpečnosť ovládania je istená detskou poistkou a voľbou dĺžky varenia s automatickým vypnutím. Praktickým pomocníkom je indikátor zostatkového tepla, ktorý upozorní na horúcu varnú zónu. Funkcia zablokovania zabraňuje neželanej zmene nastavenia zvolených stupňov výkonu počas varenia (dotykové ovládanie je totiž obvykle veľmi citlivé a aj len letmým dotykom sa môže stať, že zmeníme nejaké nastavenie varenia). Zablokovanie sprevádzkovania zasa chráni pred neúmyselným alebo neoprávneným zapnutím.

Mnohých užívateľov týchto dosiek by iste zaujímalo, či je indukčné varenie zdraviu škodlivé. Magnetické pole, pomocou ktorého varenie s indukciou funguje, nie je nijako škodlivé pre ľudský organizmus. Akékoľvek magnetické pole však môže zmeniť vlastnosti elektrických spotrebičov, ak sa dostanú do jeho pôsobenia. Preto by si ľudia s kardiostimulátorom mali dať pozor, aby sa k varnej zóne nedostali bližšie ako na 30 centimetrov.
Nevýhodou indukčných varných dosiek je ich pomerne vysoká cena a u mnohých užívateľov aj nutnosť kúpy riadov, vhodných na indukčné varenie.

Sklokeramická varná doska


Foto: Shutterstock


Ak ste sa rozhodli pre sklokeramickú dosku preverte si vlastnosti a ponúkané funkcie. Dôležitý je rozsah stupňov nastavenia: dosky mávajú zabudovanú širokú škálu stupňov nastavenia výkonu varenia s teplotami od 150 do 550 °C, nízkoteplotné funkcie 70 a 110 °C alebo rýchlovarnú oblasť s teplotou ohrevu od 550 do 630 °C. Praktický je aj Jet start (rýchly ohrev).

Inovatívne funkcie ponúkajú niektoré drahšie sklokeramické dosky. K nim patrí napríklad funkcia Stop&Go, pri ktorej je možné všetky varné zóny jediným stlačením tlačidla znížiť na stupeň výkonu 1. Varnú dosku budete môcť nechať na krátky čas nestráženú bez toho, aby niečo vykypelo alebo sa pripálilo. Keď sa znova vrátite k varnej doske, jediným opätovným stlačením tlačidla aktivujete stupeň výkonu, ktorý bol predtým nastavený. Je to praktické napríklad pri zazvonení telefónu alebo nečakanej návšteve. Ďalšia super novinka je zladenie varnej dosky s odsávačom pár, ktorý automaticky reaguje na nastavenie varnej dosky.

Výhodou sklokeramiky je hladký povrch, ktorý znamená jednoduchú údržbu, využívanie zostatkového tepla a energetickej úspornosti. Ich cena je pri všetkých značkách určite vyššia ako v prípade varných dosiek na plyn.

Nie je nutné používať špeciálne nádoby, ako pri indukčných varných doskách, no odporúča sa nepoužívať hliníkové nádoby, ktoré vytvárajú trvalé dúhové zafarbenie priamo na varných zónach. Hrnce majú mať rovné, zabrúsené masívne dno, ktoré dobre vedie teplo, vďaka čomu sa skráti čas varenia. Napriek odolnosti povrchu dosky sa vyvarujte pofŕkaniu rozpálených varných zón soľou alebo cukrom. Potravina sa zataví do povrchu a naruší jeho hladkú štruktúru, potom ani dokonalá nádoba nebude na dosku pri varení doliehať.

Plynová varná doska


Foto: Shutterstock


V súčasnosti sú okrem klasických plynových varných dosiek so smaltovaným povrchom alebo z nehrdzavejúcej ocele k dispozícii aj dosky z tvrdeného skla alebo sklokeramické plynové dosky (tie sú o niečo drahšie).

Zapaľovanie je vo väčšine modelov integrované priamo do ovládacích gombíkov. Otočením príslušného gombíka sa zároveň vytvorí iskra a plyn začne horieť – teda celý proces sa dá zvládnuť jednou rukou.

Mriežka, ktorá musí vydržať aj nápor veľkej a ťažkej nádoby, môže byť buď samostatná na každý horák alebo spoločná pre viac horákov, čo je oveľa praktickejšie, lebo umožňuje presúvať hrnce z jedného horáka na druhý bez toho, aby ste ho museli nadvihnúť a nehrozí ani prekotenie hrnca a vyliatie jeho obsahu. Drahšie varné dosky ponúkajú povrchovú úpravu mriežky, že nie je problém ju umývať v umývačke, čo nejednej gazdinke uľahčí prácu so zapečenou špinou.

Vymoženosťou je bezpečnostná poistka (pokiaľ plameň zhasne, napríklad následkom prievanu alebo vykypeniu, dôjde k prerušeniu prívodu plynu) a automatické samozapaľovanie horákov (pokiaľ plameň zhasne, funkcia ho znova zapáli, ak sa to nepodarí, prívod plynu sa preruší). Pri variabilite horákov nemusí vždy ísť len o jeho priemer, ale aj o rôzne funkcie – môže to byť pán horák intenzívny (plameň v troch sústredených kružniciach, čo podstatne zvyšuje jeho výkon a umožňuje používanie nádob s veľkým priemerom), úsporný alebo aj wok horák, ktorého prednosťou je silný plameň zo zdroja s väčším priemerom. Pri varných doskách širších ako 60 cm môže byť počet horákov vyšší než štyri.

Kombinácie


Foto: Shutterstock


Chcete kombinovať výhody viacerých spôsobov úpravy jedla na jednej varnej doske? Predáva sa mix plynových horákov s elektrickou platňou, indukčné platne spolu so sklokeramickými, integrované woky na plyn alebo elektrinu a k tomu ešte aj grily ako súčasť varnej dosky už nie sú nejakou výnimkou.

Ako ušetríte náklady pri varení

1. Používajte tlakový hrniec – ušetríte až 50 % energie. Pokrievka na hrnci zníži spotrebu energie až na 1/4!
2. Dná hrncov by mali byť rovné. Veľkosť hrnca má byť rovnaká ako veľkosť varnej zóny elektrickej varnej dosky. Ak sa rozhodnete pre plynovú varnú dosku, nezabúdajte, že veľkosť plameňa treba prispôsobiť veľkosti dna daného hrnca. Pri zohrievaní tekutín používajte radšej tenkostenné nádoby – usporíte.
3. Vždy používajte iba toľko vody, koľko práve potrebujete. Ak zohrievate jeden liter vody tam, kde stačí štvrť litra, spotrebujete navyše 25 % energie.
4. Využívajte zostatkové teplo varnej platne.

Údržba


Foto: Shutterstock


Pri varnom paneli, predovšetkým sklokeramickom, je dôležité myslieť na správne a pravidelné čistenie. Nečistoty sa na paneli zachytávajú pri každom používaní a zapekaním nečistôt sa môže narušiť štruktúra panela. Po každom použití sklokeramickej dosky treba počkať, kým panel vychladne, následne z neho očistiť zvyšky z varenia, ale aj prach, prípadne iné častice. Pri čistení odporúčame používať len škrabky a prípravky, ktoré sú na to špeciálne určené, aby sa nepoškriabalo sklo alebo nezotrela grafika. V tomto zmysle je najväčším nepriateľom cukor. Cukor a cukrové pokrmy treba odstrániť zo sklokeramického povrchu čo najskôr, aj keď sú varné zóny horúce, môžu totiž trvalo poškodiť povrch. Škvrny od vodného kameňa môžete odstrániť pomocou jemného roztoku z octu a vody, nepoužívajte ho však na čistenie rámika. Taktiež treba očistiť vonkajšie dno riadu. Variť v hliníkových či medených riadoch nie je na sklokeramickej varnej doske vhodné.

Ako používať škrabku


Foto: Shutterstock


Základom manipulácie je uchopenie škrabky v správnom uhle (45 až 60°). Určite sa vyhnite kolmému pritláčaniu alebo pritláčaniu hrán škrabky k povrchu. Jemne zatlačte škrabkou na sklo a jej posúvaním opatrne odstráňte nečistoty z povrchu. Pozor na plastové časti či rukoväť škrabky, nesmú prísť do kontaktu s horúcou varnou zónou.



Kritériá, ktoré vám pomôžu zorientovať sa vo svete rúr na pečenie, si môžete naštudovať v článku:

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec

Ako správne potraviny chladiť a mraziť a akú chladničku či mrazničku si vybrať sa dočitate tu:

Chladnička: Ako najlepšie využiť potenciál vašej chladničky

Mraznička: Dá sa ušetriť na jej prevádzke?


Zdroj:
www.setri.sk/varna-doska-ako-si-vybrat-najvhodnejsiu/
mojdom.zoznam.sk/cl/10070/1346000/Ake-je-varenie-na-indukcnej-varnej-doske-
mojdom.zoznam.sk/cl/10070/128054/Dosky--ktore-znamenaju-varenie
byvanie.sme.sk/c/3194746/indukcia-rychle-a-usporne-varenie.html#ixzz1gXZfoZye
www.miele.sk
www.gorenje.sk



Diskusia k článku







 



TOPlist