Rôzne

13.12. je Lucie, budete čarovať?

broni - fotkabroni, 11. decembra 2012

S menom Lucia sú spojené rôzne mystické a ľudové tradície.

Čo budete robiť na Luciu?
Akú mágiu ste použili na Luciu?
Ako to celé dopadlo?
Čo budete na Luciu variť / piecť / pripravovať?

Prosím, podelte sa s nami o vaše zážitky :o)

Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kopretina
Tak já vím jenom "Lucie noci upije, dne nepřidá". Měl by se přestat zkracovat den.
evanaaa
Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. A každý deň si treba zaznačiť počasie, je to presne 12 dní do 24.12 vrátane, zapísať, ako bolo a každý deň znamená jeden mesiac, teda, na Luciu aké bude počasie, také bude aj v januári, 13.12- také bude vo februári, a tak ďalej. Lucia má husie krídlo, aj to by malo niečo znamenať, len si už nepamätám, čo.

anina6
Mne sa zdá, že s tými husacími krídlami vymetali akokeby zlo z domu.





broni
Ja ako puberťáčka som si pripravila 13 lístočkov a na 12 z nich som si napísala mená chlapcov,ktorí sa mi páčili a jeden ostal prázdny, Potom som každý večer až do 24. jeden lístok spálila a na poslednom lístku bolo meno chlapca, ktorý sa mal stať mojím mužom :o) Nestal sa mužom,len dobrým kamarátom na nasledujúci rok :o)
Potom som ešte liala roztopený vosk do studenej vody, ale nemali sme na blízku, žiadnu babicu, ktorá by dokázala z tých tvarov niečo vyčítať, takže pri tomto pokuse sme nič nezistili :o)
broni
evanaaa to som ešte nepočula :o) odsledujeme počasie a pripravíme sa na nasledujúci rok :o) možno, keby sme si niečo želali každú noc od Lucie do vianoc, tak sa nám to aj splní ... vyskúšam ... :o)
anina6 u nás sa zlo vymetalo z každého rohu domu :o)
marcy
máme doma hokerlík z dreva,na skladanie ohňa do kachľového peca,vraj cez otvor na sedáku sa dá vidieť v deň Lucie,kto je striga,hi,hi.....ja som bola od dieťaťa veľký bojko,naivné stvorenie ( aj podľa horoskopu som zajac ) veľmi nerada sa vŕŕŕtam v mágii :-)
turistka
Pri Jasenovej je časť Brestová a raz mi vravela kamarátka, že na Luciu tam majú snem bosorky. Nuž ktohovie, ale oblasť je známa veľkými závejmi snehu, metelíc, možno z toho vznikla táto historka. Takže na toto krásne meno je mnoho zaujímavých historiek.
sovka62
Kedysi, ako teenegerky, sme si tiež chystali papieriky s menami. Najväčší problém bol, koho tam vlastne napísať, lebo som chcela len jedného jediného, s ktorým sme už vtedy po sebe pokukovali a vodili sa za ručičky. A ten mi nakoniec aj zostal, na papieriku aj v živote, lebo po piatich rokoch sme sa vzali a sme manželmi už skoro 45 rokov.
Tak len čarujte a verte, že to vyjde, my sme dôkaz.
sovka62
@evanaaa , to počasie má niečo do seba. Poznala som pána, ktorý to tak robieval rok čo rok a ver mi, ono to zväčša vychádzalo. Tvrdil, že treba zapísať počasie ráno, na obed a večer a potom v príslušnom mesiaci bude prvá dekáda taká, aké bolo ráno, druhá ako na obed a tretia ako večer.
Už rok sa chystám, že to vyskúšam, ale v tomto čase je toľko iných starostí a príprav, že to nikdy nestíham.
paeva
aj ja som počula o tom počasí, kedysi naši predkovia vedeli predpovedať , čo dnes sa ani meteorologom nepodarí, a myslím si, že prírodu si kazíme, a ona nás už neposlúcha, takže neviem, či bude tak, ako za starých pranostík.
evanaaa
@paeva , máš pravdu, kedysi sa poverám, porekadlám, riekankám, atď. dalo veriť, dokonca aj snom, dnes už tie porekadlá zväčša strácajú význam, všetko sa mení, ani ročné obdobia už nie sú ono.
@sovka , ja som si to písavala a dosť mi to vychádzalo, len ide aj o to, že v každom kraji - regióne bolo iné počasie. Ale to, že treba písať trojmo každý deň, som nevedela.
latte
No sama som Lucia ale teda mam pocit, ze sa uz vsetko vytratilo, na zakladnej sme pisali listocky a carovali, ale dnes by ma to uz ani nenapadlo :(
bobarka
Sovka, mne sa zdá, že si si na všetky lístočky napísala len toho jediného--pre istotu.
kuchticka
Neviem, preco spajaju LUCIU s bosorkami???
Lucia je v krestanskom svete povazovana za mucednicu. Jej otec bol bohaty, vlivny clovek a nenavidel krestanstvo. jeho 13 rocna dcera Lucia poznala krestanov a dala sa na vieru krestansku. Otec ju trapil, aby sa tej viery zriekla, ale kedze odmietla nechal ju popravit.
V Skandinavskych krajinach Luciu oslavuju, najma vo Svedsku.
evanaaa
@kuchticka , možno bola dobrá bosorka, s bielou mágiou, veď tým husím krídlom, ako vyššie píšu, vymetala zlo a choroby.
sovka62
@bobarka , nenapísala, to by sa mi nerátalo, horko-ťažko som ich napísala okrem neho potrebný počet, aj keď pri niektorých menách mi vlasy vstávali dupkom, aby mi náhodou práve ten nevyšiel :-)))))))))))))))