Vydarený šípkový lekvár

kikushinka - fotkakikushinka, 22. októbra 2012
Včera mal synovček krstiny, no my s drahým sme ostali doma a dávali sme pozor na našu 94 ročnú starkú, tak sme teda poslali novopečenú babičku, nech si užije vnúča :-)
Ako tak dom stíchol, vytiahli sme asi 3 kg predom nazbieraných šípok a poď ho do roboty. Mletie, varenie, pasírovanie... Ach, zavreli sme oči a všade sme videli len samé šípky (žienky, ktoré ste to už robili, tak viete o čom hovorím) ..Začali sme o 9 ráno a skončili o štvrtej. Ale výsledok stojí za to... Potom sme sa prejedli zákuskov, ktoré naši priniesli z krstín a zaspávali sme s dobrým pocitom, že náš prvý pokus so šípkovým lekvárom dopadol viac než dobre :-)
@zareaguj


Diskusia k článku

arasidka
Kikuška, dnes som prebrala jednu plnú zelenú prepravku šípok, zajtra pasírujeme - chystám sa na takých l5 - l8 litríkov šípkovej drene. Bude to makačka, ale ten dobrý pocit, keď už náradie bude umyté a "šípková omáčka" naplnená v červených vedierkach !
Je to posledná prepravka, v ktorej zostali ešte šípky, tak si to budem dva dni vychutnávať, než aj tú poslednú odložím do komory.
hubata
Do zimy zabudnete ako ste sa nadreli a budete mať to čo iní nemajú: šípkový lekvár vlastnej výroby.
Maslový chlebík so šípkovým lekvárom je pochúťka nad pochúťky.
jozka2
sipkovy lekvar je veeeelmi dobry na artritis,udajne svajciari netrpia artritis vdaka sipkovemu lekvaru.
kuchticka
Ja chcem tiez sipkovy lekar !!!
Ani bych sa nestazovala na piplacku, ale kde zobrat (nazberat) sipky tu u nas, v lese cedrov a roznych inych ihlicnanov???
Tak vam v kutiku duse zavidim, ale prajem (-:
mama3chlapov
Aj ja chcem, milujem ho!!! Ale raz sme ho robili s rodičmi, ešte keď som bola malá a pamätám sa, že sme sa zaprisahali, že už NIKDY!!! Prajem krásne zimné raňajky so šípkovým lekvárom a potichúčky závidím...
rulik
re:kuchticka-myslím si že šípky rastú skoro všade,len ich netreba hľadať v lesoch, ale na lúkach na pasienkoch mimo lesov
jaroslava31
Inak, klobúk dole, pred tým,kto sa do varenia šípkového lekváru pustí, veľmi pracné. Dôležité dobre vyčistiť vnútro ,
arasidka
Jaroslava31, varenie šípkového lekváru - to je už hračka, ale... najprv treba nazbierať šípky, aj to je pohoda, si na čerstvom lufte, medzi zberom si aj posedíš, keď vyhladneš ,vytiahneš si "lepáka" , trebárs mastný chlieb s cibuľou . Ten odporúčam každému, v chotári chutí dvojnásobne . Z termosky si naleješ teplého čajíka, alebo čiernu kávu / a verte, že taká Melta chutí tiež :) /. Poobzeráš sa dokola, ak sedíš na vŕšku, dívaš sa do doliny a vidíš svoje mestečko ináč, ako na dlani.
Keď prídeš domov, šípky vysypeš na stôl a preberáš, čistíš . Aj to je v pohode. Pustíš si dobrú muziku, alebo sa obrátiš čelom k televízoru a nič ti neujde.
Do tejto fázy je to všetko fajn !
Nuž a keď prejde niekoľko dní, šípky už nervózne očakávajú, kedy na ne príde čas. Tie netrpezlivejšie od nervozity rýchlo zmäknú , tak si zaslúžia prvenstvo.
Nuž a potom začne druhá fáza, a na tú treba pevnú ruku, mäkkú podušku pod zadok a po svojej pravici džbán s vodou, alebo malinovkou, lebo tu platí - koľko vypotíš, toľko musíš vypiť. Keď si myslíš, že šípkový rozolíš je už hotový / a vy tiež /, musíš tú červenú omajdu precediť tak, aby v nej nezostal ani jeden pichľavý chĺpok. A potom sa môžeš vyrovnať, dopiť obsah džbánu a vytešovať sa, že keď všetok "bordel" umyjem,upracem , môžem začať variť lekvár. A keď si poctivo pasíroval "nebančoval" veľmi s vodou, lekvár sa bude variť jedna radosť. Len treba mať široký kastról a veľkú panvičku. V kastróli sa varí všetko a na panvičku odoberáme naberačkou toľko, koľko panvička znesie a miešame a miešame a miešame.....Ak je dreň hustá ako prvotriedny kečup, varí sa to rýchlo. A úplne naj je, keďje už lekvár v pohároch a zostal kastról ešte zababraný od lekváru. V chlebníku čaká pečivko na to, aby si ním mohol celý kastról "vylízať". A zbytok spláchne voda a je fajront. No - je to také ťažké? :)))
abdul
......a keď ma to nebude baviť, usuším, v ľanovej utierke podrvím tĺkom na mäso a bude fajný čajík. A rum by ho len pokazil.
jaroslava31
Arašidka, super rozpísaný recept. Kedysi som ho aj ja takto robila. Dnes už nie, ale pozdravujem Ta
arasidka
ďakujem za pozdrav, chcem sa spýtať, prečo to už nerobíš?
jaroslava31
Dala som sem link. Sípkový lekvár robíme v RISE 50 ton ročne , som pri tom a viem, čo tam dávame, takže tých pár pohárikov pre nás a priateľov mám odtiaľ. Pekný den všetkým varechárom pri varení a písaní skvelých receptov.
xxlka
Súhlasim s jaroslavou31, ten šipk. lekvár z Risa nemá chybu. Minule som si kúpila aj z drienok, a tento rok som nevarila čučoriedkový, tak aj ten bude odtiaľ.
arasidka
Jarka moja, tak t sa už nečudujem, že si prestala!!! Ja keby som sa dožila zdravá stovky, iste by to ešte 5O ton nebolo vcelku, ale hádam takých 5 ton určite za celú dobu, čo sa tomu venujem :)))))
jaroslava31
Arasidka, všetky klobúky dole pred Tebou. To množstvo a zrovna šípky, ktoré sa mi vždy zdali najpracnejšie, i ked podľa mna najchutnejšie. ovocie na džem, nehovoriac o prínose na naše zdravie. Novinku máme rakytníkový džem, ten je menej pracný, ale má svoju špecifickú chuť a mnohým nám chutí.
arasidka
Jarka, dnes som bola hodinku vonku so psom, juj, ale aké som našla krásne kríky - no neober to! Priniesla som domov necelé kilečko, ale to vieš kilečko - ge kilečku, než sa budú nosit kapce!
jaroslava31
Arašidka, tie kilečká šípok sú fajn, horšie sú kilečká na našich telíčkach, ale tie Ty asi pri svojom pohybe nebudeš mať. Zelám Ti krásne jesenné dni
arasidka
Jaroslava, hi hi hi - nuž, občas si poviem, že niekedy je menej viac... hlavne, keď sa pozriem do zrkadla :)))
snahulak
Ahoj Arašítka,
tolko si tu toho o téj šípkovej "čemege" popísala, že to má človek chut skúsit (jednoduchšé by bolo už len hotové okoštuvat). Hoci ta tu Jarmila velicenko vychvaluje za "super rozpísaný recepis", já (starý frfloš) hovorím, že neny moc super rozpísaný.
Keby som to stev skúsit, tak čo?
1/ natrhám šípek (nebudem sa pritom nalívat s Meltú, šak už máme odklepnuté "Svatokatarínske vínčisko" a ešče disponujeme s marhulovicu, breskynovicu, calvadosíkom a našla by sa aj térkelica či zdravý repáčik)
2/ dójdem domo (ščasný, že ked som sa strepav do šípkového kera, tak som si dotrhav len hubertus ale ksicht je neporušený)
3/ a čo čúleky? Šípky umyt, osušit a dál? Mlet ? A na čom? Na massovom mlynci, použijem výkonný mixér, využijem svohu nadhmotnost a rozvalám to na slížovéj deske?
4/ Vzniknutú heterogénnu masu zalejem s vodú, dám cukru, melasy, škorice, rumu a langsám bublinkovo varím? Dokedy a kedy cedým pasírujem? Aš ked sa mi robí v ranglici čárka?

No učitelka z Teba nebude ale mudruvat víš a sekýruvat asi téš (rýchly očistec pre Tvójho dzeda).

Tak čakám voláké lapidárne knovhov!

P.S.
Ozaj, víš o tom, že správna žena pozná nielen všetky obľúbené jedlá svojho muža ale aj vie v ktorých reštauráciách ich podávajú :-)
arasidka
snahulák - idem napravit to, čo ca tlačí na duši.
Neny f tem žádne čaruvány, šípky nazbíraš, ket sú tvrdé, po očiscený ich necháš volne "dozrát", chápenzibitte?
Ket dozrajú, tak ich porádno poumývaš, očiscíš ataké makučké - lekvárové švacneš do hrnca s vodu, nech trochu zevrú - žádne dlhé varený, enem tak obarit. To ale nemóžeš robit s tvrdýma,tý bys mosel varit strašne dlho! Ket ich scedzíš, tak ich v kýbličku pomágaš, pridáš trošičku vody - to sa nedá presno napísat kolko, lebo... to sce cvik! zamíšaš a podho pasírovat cez néčo, čo máš po ruke - a my máme také naše "néčo". No a f tem je tá finta "FŇ" - neny treba šecko vyprávat, rodzina má svoje grífy, svoje receptúry a svoje "néčo". A tak je to aj s oplatkama, recept sem zdzedila po mojej padesátke od mojej mamky, a dostane ho ten potomek, kerý to bude scet robit po mne - chápenzibitte?
Ešče kúsek ci napíšem - šelyjaké recepty móžem úprimno opísat, ale týto dva né, enem tak kolemteho, bohatýr muj snahulákový!
Ale povím ci, že síce pasírujem - je to zarídzený, cez keré to kapoce dvakrát a potom ešče trecíkrát - cez zase také néčo, čo nepuscí any jeden chup.

P.S: A víš ci čo? Jednoduchší by bolo, keby si si ho u mna objednal, jak takto...:))))))Ale ináš, je to robota pre otroka, ket máš teho ale za č metráky, červenú barvu nemóžeš any cícít.
A kukny hore, Jarmilka též ví o čem sem písala.
P.S. - Na mójho dzedka nečahaj - mój dzedko je vyzrozumený ze šeckým - prvých štyricat rokú sem poslúchala já, fčúl je rada na nem :)



 



TOPlist