Valaška do Medvedevovho žalúdka

cokomilka - fotkacokomilka, 7. apríla 2010
Prezidentské menu?
Toto je zážitok sprostredkovaný, nie reálne zažitý, avšak ma príliš veľa momentov na oficiálnych štátnych menu zarazilo a tak sa chcem podeliť s vami o dojmy.

Kulinárska tvorba menu je zložitý proces. Musia sa pri ňom zohľadniť nielen chuťové a estetické vlastnosti ale i výživové. Typickým príkladom nešťastne zostaveného menu je „Prezidentské menu pri príležitosti návštevy ruského prezidenta“.
Pozri me sa na to, čože to tam máme: 1.chod: Terina z husacej pečene s karamelizovanými jablkami a brusnicami, Rizling rýnsky polosladký.
Tak toto by som si dovolila opraviť už i terminologicky. Terina je väčšia misa na polievky. Viete, taká pre celú rodinu, prípadne v restaurante pre celý stôl. Mohli to nazvať terinka. Slovo terina je súčasťou odborného výrazu používaného medzi vyučenými gastronómami.
Po slovensky sa to podáva v kameninovej rajničke.
2. chod: Bryndzové pirohy s čerstvou pažítkou a slaninkou, atď.
Bryndzové pirohy sú energeticky veľmi výdatné lebo bryndza je tučný syr, pirohy majú byť zaliate ešte kyslou smotanou a posypané slaninou. Kalorická bomba. Po husacej pečienke robenej na masti je to príliš. Zdravý výživový model mi tu fakt chýba.
3. chod: Hovädzia sviečkovica s tymianovou omáčkou, zemiakovou plackou, restovanými hubami s jarnou cibuľkou a tymianom, atď.
Hovädzia sviečkovica je na trávenie tiež zaťažujúca. Tymianová omáčka, neviem či so smotanou, nenapomáha jej tráveniu zvlášť. Tymián sa dáva k mastným mäsám, napr. ku pečenej bravčovine a k baranine. Jednak preto aby „opravil“ nepríjemný pach baranieho mäsa a jednak pre zdarné trávenie tukov, pre čo má táto bylina zvláštne zložky.
Ku hovädzine sa v kulinárskych traktátoch neodporúča. Hovädzina sa obvykle pripravuje s čerstvo mletým korením a muškátovým orieškom, zdravá je tepelne upravovaná s koreňovou zeleninou. Huby sú známe svojou ťažkou stráviteľnosťou, možno najvyššou zo všetkých požívatín.
Tretí chod je len ďalší kameň do žalúdka pána prezidenta.
Dezert: Zapečená vanilková zmrzlina podávaná s gaštanovou penou a brusnicami,...
Štvrtý chod-dezert len dovršuje kulinársko-zdravotnú pohromu vzišlú z prezidentovej kuchyne.
Gaštanové pyré a zmrzlina majú vysoké energetické hodnoty. Ako dezert mohli podať niečo ľahké, napr. ovocný šalát a digestif na vytrávenie ťažkého jedla. Frankovka modrá je síce veľmi zdravé víno s vysokým obsahom antioxidantov, no ja by som ponúkla horký žalúdočný likér...
Menu by som mohla nazvať zaťatie valaškou do žalúdka.

Premiérske menu.
Toto menu sa mi vidí byť vyvážené čo do stráviteľnosti aj správnej skladby surovín. Je podstatne ľahšie a vyhovuje požiadavke zdravej stravy. K múčniku by som dala podávať šampanské aby to nebolo také jednotvárne. U premiéra sa tuším lepšie je.

čokomilka


@zareaguj


Diskusia k článku

jezibabka1
@cokomilka vieš, nám je (aj Tebe) figu po tom, čo je v menu nejakého štátnika:)) nám (ani Tebe) zle nebude :))) my si varme na vareche po svojom a po dobrom:))
cokomilka
hej, terrine je aj zmes mäsa zeleniny a pod, ktoré sa varili priamo v tej mise, teda obvykle je to čosi, čo sa podáva v tom istom ako sa varilo, no nie je to špeciálne označenie samotného jedla.
egreska
čokomilka,rusi toho znesúúú až až..neboj ,na dobré trávenie majú vodku :-))
cokomilka
egreska, už som si to všimla aj minule, keď ktosi dôležitý jedol u prezidenta, teraz som to už musela povedať si... :P
no a ešte som zabudla na tú vyprážanú zemiakovú placku...
jezibabka1
@cokomilka viem, že "terrine" je aj názov jedál (skôr paštét), lebo priateľka má manžela z Francúzska (už 10 rokov) a stále mi nešlo do hlavy, keď ma núkali "toto je terina, toto je terina a ja som z toho mala miš-maš. Potom mi to vysvetlili, tak teraz viem, že v čom je rozdiel:)
cokomilka
nechcem sa hádať. Je to i v slovníku ako som napísala, ovšem, franc.gastromómia je tak široká, že mi mohlo kľudne toto ujsť. Terina z husacej pečienky mohlo byť myslené ako paštéta z husacej pečienky, potom áno.
jezibabka1
@cokomilka veď ani ja sa nechcem hádať, len hovorím, čo viem:) a nieje to z mojej hlavy, ale z francúzskej, ktorá ani po 10tich rokoch nerozpráva poriadne po slovensky, lebo slovenská manželka vie perfektne po francúzsky:))))))) jednoducho predo mňa postavil hrniec s jedlom a že "terina- dobrú chuť"- toto sa naučil:)))) Najskôr som nesmelo oponovala, že ja nie som Terina, ale asi nepochopil (a priateľka sa len usmievala), potom mi ponúkol na tanieri niečo, ako paštéta a povedal "terina- dobrú chuť" a zase som bola tam, kde predtým:))) až po pár návštevách pri jeho "terine" som sa už odhodlala spýtať sa nahlas, prečo ma stále volá Terina. Priateľka mala samozrejme z toho radosť, ako ma nechala dusiť vo vlastnej šťave (lebo som mala rešpekt pred FRANCÚZOM)a vtedy mi povedali, že terine je vsetko, čo sa robí v tom hrnci alebo jedlo na spôsob paštét zo všetkého možného. Ale ja aj tak ostávam verná našim receptom:)))
jezibabka1
@cokomilka , keby som nemala kamošku, ktorá sa vybrala do sveta pre manžela, tak neviem ani ja o tom:)))))))) ale už Ti vážne nepoviem ako sa to robí, lebo nejak ma to "neoslovilo". Naše je naše:) A pán Medvedev, keby si dal navariť podľa varechy, tak ojojooooooj, podpísal by aj to, čo nechce .))))
tajnickas
a preco rusovi podavame pirohy? nemali by to byt skor halusky? chudak, lutujem ho, mna uz pri tom citani bolelo brucho :)
sovka62
Súhlasím s tebou, že to menu je vybrané nešťastne. Niekedy menej býva viac. Tiež som sa zhrozila, keď vymenovali, čo mu budú podávať. A bryndzové pirohy (a aj halušky) by som vynechala nielen pre Medvedeva, ale pre každú inokrajnú návštevu. Zažila som viac cudzincov pri ochutnávaní bryndzových jedál a musím povedať, že to bol pre nich šok. Nechutilo to 99 percentám z nich. Brydzu môžme ponúkať tak Rumunom a Poliakom, ktorí ju poznajú z domu. A ten blud, že bryndzové halušky sú slovenské národné jedlo ma tiež hnevá. Na západnom Slovensku sa napr. jedávali veľmi zriedkavo, hádam len v rodinách, ktoré pochádzali zo stredného Slovenska. Myslím, že Slovensko nemá národné jedlo, napriek tomu, že je rozlohou neveľké, regionálne rozdiely v spôsobe stravovania sú značné.
tinca
Ja si myslím, keby boli pred p.prezidenta postavili rímsky hrniec s Jarcovou jahňacinou, niektoré to z úžasných predjedál Čistinky zo studenej kuchyne, Egreškinu čok.tortu s čerešňami, ručím za to, že by si oblízal prsty. /alebo aj ďalšie skvelé, ktorými ste k veľkej noci prispeli/. Škoda,že Varecha nemohla navrhnúť prezidentské menu.
evusik
@sovka , musím ti oponovať ale vyslovila si jeden z mnohých omylov, ktorému verí takmer celé Slovensko - že totiž bryndza je spojená zo stredným Slovenskom a že na západnom Slovensku ju nepoznali. Prvá bryndziareň na Slovensku bola založená Jánom Vagačom, rodákom zo Starej Turej, ktorý bol uznávaným obchodníkom, obchodoval s Rumunskom a tam videl výrobu bryndze a skúšal ju vyrobiť aj doma, v Starej Turej založil chov oviec a tu aj prvý krát vyrábal bryndzu. Uvádza sa že došlo k vyhynutiu stád oviec a on hľadal iné miesto na chov a to našiel na Liptove. Preto odišiel do Detvy a v roku 1787 začal s výrobou bryndze vo veľkom, preto má väčšina ľudí prestavu že bryndza pochádza odtiaľ. Kto nevie Stará Turá sa nachádza pri Novom Meste nad Váhom, alebo pri Trenčíne.
babidka
@evusik , aj mna to prekvapilo ked som to citala pred rokmi :-) ))
dokonca ked som to minule rozpravala jednemu "narodne orientovanemu tiezpolitikovi " tak ma takmer obvinil z kacirstva a spominal dobreze nie "plamene pekelne" za ruhanie :-)))))
ale clovek sa uci cely zivot :-)
@sovka , s tymi haluskami mas pravdu :-) moj svagor je z Moravy a ked sme mu ponukli nase milovane halusky , tak zahlasil
:" vypada to jako by to prede mnou uz nekdo jedl" ...:-))))
jody
Nebojte sa vy o ruského prezidenta. Je predsa moderné podávať také miniatúrne porcie pri každom chode, že kaloricky to vyvážené je, že až. Podľa mňa sa ten chudák ešte bude na hoteli chlebom dojedať...
sovka62
@evusik , aj napriek tomu, odkiaľ bryndza pochádza, sa tu, na západnom Slovensku, bryndzové halušky, ani pirohy veľmi nejedávali. A už určite to nebolo jedlo, ktoré by sa ponúkalo návšteve. Ak sme si chceli niekoho uctiť, ponúkli sme ho rezňom, pečeným mäsom, vyprážanou, alebo pečenou kuracinou a vzácnym návštevám sa ponúkala pečená husacina-kačacina s červenou kapustou a knedľou (v niektorých regiónoch západného Slovenska s lokšami). Ja som už vyslovene alergická na to, keď niekto na otázku čo by ponúkol zahraničnému hosťovi a kam by ho vzal, odpovedá bryndzové halušky a Vysoké Tatry. Treba sa len trošku rozhliadnuť a nájdu sa aj iné jedlá a iné krásy.
honestka
Sovka mas pravdu! Nie je potrebne tak velmi ich preferovat, ale
Keby hostom vysvetlili, ze halusky su nieco take ako talianske jedlo "Fettucine Alfredo" s rozdielom, ze tam je parmesan a ze nasa bryndza ma podobnu specificku chut, tak by asi nemali problemy pretoze toto jedlo je svetozname.
Ja ho volam aj "heart attack on the plate" (co by som volne prelozila "srdcova porazka na tanieri") pretoze je to kaloricky velmi syty krem oproti nasej bryndze.
Ja som to tu tak vysvetlila vela priatelom a nikdy halusky neodmietli, lebo vedeli do coho idu...
jarco
Ja mám manželku od Nových Zámkov (zo slovenskej dediny) a je pravda, že kým sme nezačali spolu žiť, tak bryndzové halušky jedla možno 2x v živote na školských výletoch... Zo začiatku nebola veľmi nadšená, ale teraz je už s haluškami v pohode. Ale musia byť s pravou ovčou bryndzou (90% z toho čo sa predáva ovcu videlo tak z troch metrov) a bez slaniny :-)

Inak terina je naozaj zaužívaný gastronomický názov pre paštétu, aj vo svete. Ja som zas nevedel, že rovnako sa nazýva aj nádoba, v ktorej sa to pripravuje. Asi preto, lebo som to nikdy nerobil :-) Čo už, učím sa celý život :-)
jarco
To menu pre medvedeva je fakt nevkusné
stefanus191
Medvedovi po zimnom spanku by som predpisal " Cesnak medvedi ", a potom nech si ide smrdiet domov. PS: inac cesnak medvedi, je jednou z prvych jarnych rastlin, co sa daju pouzivat v kuchyni, napr. iba tak natrety kusok chleba posypat nakrajanymi listkami. Alebo jarny salat na precistenie organizmu.
jezibabka1
@tinca veď by stade ani neodišiel, keby sa mu naservírovali tie dobrôtky, ktoré si vymenovala:)))))))
hannah22
Dobre ste to prebrali moji zlatí, súhlasím s Vami všetkými menu je vybraté tak aby mu bolo dobre /zle/ , ale on si to iste vodkou napraví ...:))
evusik
@sovka , ja som to napísala len preto že som zo Starej Turej a tu bryndza tradíciu má, ale vzťahuje sa to len na tento región. Ja som sa do ST privydala a u nás doma sa bryndzové halušky veru tiež nejedávali a to že sa určite neponúkali hosťom je 100%, samozrejme okrem salašov, ale tam to človek bral ako miestnu raritu.
bambulka51
Podbeľ nám už na roličke- roly rastie,len ten cesnak medvedí akosi nie a nie nájsť....
chorvatka
Mili varechaci ,
velmi som sa pobavila na "pokeci" a potesilo ma ze i na rodnej zemi sa ludia zaujimaju o francuzsku kuchynu. Tak idem aj ja s mojou troskou do mlyna :

Pâté : francuzske slovo odovodené od slova cesto = pâte, (taliansky "pasta", anglicky "pastry") oznacuje pastiku obalenu cestom a upecenu len na plechu.
Terrine :
1) fr.slovo znamena liatinovu alebo kameninovu nadobu v tvare vanicky, s pokrievkou, ktora zapadne do zliabku na okraji tejto nadoby.
Je to vlastne nadoba z palenej glazovanej hliny ( terre = hlina), v ktorej sa pecie a uschovava mäso, (pastika) ci ryba alebo zmes zeleniny a mäsa v Alsasku je to beekenohfe (nadoba i jej obsah) pretoze ju gazdinky, ked isli prat do potoka, nechali u pekara v peci (backer)

No a este k tym haluskam : Stara Tura je pri Trencine, kde som po stvrt storocia vyrastala. Zivili ma na haluskach, no a vydala som sa az do Francuzska temer pred 40. rokmi. Manzel je rodeny Francuz, bryndzové halusky aj so slaninkou ma rad a po slovensky hovori velmi dobre. Aj u nas ide laska cez zaludok...
jezibabka1
@cokomilka a @chorvatka sa tak nehrám, ste mi zobrali detskú radosť, som chcela pofrajerovať, že dačo viem a vy takto :)))))))))))))))))))))))))))) ale vážne, to čo som napísala, tak mi to bolo vysvetlené a toho francúza, čo po slovensky nevie a po francúzsky zabudol si podám:)))))))))))) len v akom jazyku?:)))))
cokomilka
Som prišla k názoru, že terina je odvodený gastronomický neologizmus, ktorý sa začal používať na vylepšenie vzhľadu jedálneho lístka lebo slovo paštéta pôsobí dojmom, že je z konzervy :D
Terina je zrejme zmes mäsa, tuku a vlastnej šťavy stuhnuté v určitom tvare a tak vyklopené na tanier. Aspoň podľa nového frazeologického spôsobu...

terina nerovná sa
cokomilka
dokončím:Pozrela som sa do Escoffiera a ten popisuje prípravu terrine tak ako chorvatka.
Ešte dodám, že teriny napríklad z husacej pečienky sa aj flambujú za pomoci brandy a vtedy sa predkladajú v timbáli a z neho sa konzumujú...
jezibabka1
@cokomilka fajn a teraz mi skús vysvetliť timbali:)))))))) nech som v obraze:)))))))) aby som znova zo seba niekde neurobila "paka"
cokomilka
a doplním: flambovanie patrí do časti úkonov, ktoré sa robia pred hosťom v timbáli a také horúce sa kladú pred hosťa.
cokomilka
jezibabka, napisem nejaku stat- okopcim Escoffiera :D a publiknem to tu. len neviem, v ktorej rubrike.
babidka
hahahaha, tak som sa zabavila zasa :-) aj na vlastnej nevzdelanosti :-) lebo konečne som pochopila že terrina nie je len mäso a pašteta zapečené v ceste:-)) ako som si myslela ...:-)
@cokomilka aj ja chcem vediet : čo je timbali ?
cokomilka
xex, s diakritikou je to:okopčím Escoffiera - to zn. že okopírujem z kuchárskej knižky od Escoffiera. Volá sa celým menom Auguste Escoffier, je to najuznávanejší gastronóm Francúzska. Mám knihu v angličtine, kuchársku knihu s 884 stranami. Bola vydaná roku 1965 a vytlačená v ČSSR. :)
kuchtik
skutočne hotová pohroma pre žalúdok aj keď iste z každého chodu nezjedol plný tanier a čo sa týka tých halušiek či pirohov, prikláňam sa k sovke, tiež mi lezú na nervy s tým národným jedlom a ešte ani ovocie nie je velmi super po tom všetkom, lebo mäso sa dlho trávi a to ovocie zatiaľ čaká a pekne začína kvasiť, takže, nešťastie na nešťastie, ale oni asi vedia ako na to a vedia si pomôcť ...



TOPlist