Tak ja už ozaj neviem...

ajuschka - fotkaajuschka, 26. októbra 2012
Tak vážení, naša spoločnosť sa ozaj dostala do toho vývojového štádia, že mladý človek nevie ako vyzerá jedlo...

V stredu som bola v carrefoure, kúpiť zopár drobností. Len počas obedňajšej prestávky v práci. Okrem iného som zobrala aj 2 baklažány, na plánovaný štvrtkový pokus :).
V carrefoure vám zeleninu a ovocie odváži brigádnik pri váhach.
Pichla som teda slečne na váhu sáčok s dvoma baklažánmi. Slečne sklopila zrak k váhe, chvíľu si votrelca nútiaceho ju pracovať obzerala, a potom sa obrátila na mňa: "Prosím Vás, čo to je?"
Normálne som stratila reč a jediné na čo som sa zmohla bola otázka "A to myslíte vážne???"
- "No ale ja naozaj neviem čo to je..."
- "Baklažán" (už to vo mne začínalo vrieť...)
Slečna zobrala do ruky tie svoje zoznamy s kódmi tovaru a začala hľadať ten zázrak. Po ďalšej chvíli na mňa bezradne pozrela a...
" A prosím Vás, ako sa to píše?"

Tak.... tak... tak ja neviem.
Som si ale stopercentne istá, že rozdiel medzi cheesburgerom a hamburgerom zistí aj na pohľad....
@zareaguj


Diskusia k článku

mijaita
Dnes se rika Rom misto cikan a lilek, misto baklazanu :-)
julica
No jezisi, co sa take stalo. Moja mamina ho tiez pozna len casopisov... a na rozculenie ci kypenie zlosti sa mi to teda vobec nezda.
hubata
Hehe, chúďa nevyvinuté....
Dnes som išla s vozíkom v samoške za mamičkou čo mala vrchovato naložený vozík a malý synček pri nej cupital a mraučal:
-"mami ja som hladný!"
-"vydrž už budeme doma zohrejem ti párok!"
-"párok nechcem, ten sme mali včera!"
-"no a čo, nemáme peniaze!!"
Tak som očkom mrkla do toho vozíka a tam: ale 5 ks mrazených hamburgerov, 3 pizze, stĺpec krabích tyčiniek, mrazená kukurica, čínska zmes, nanuky, nejaký kečup, olivy, víno, psie konzervy, balík malinoviek, cigarety, káva ...... ale fakt som tam nenašla nič z čoho by som 5 ročnému chlapčekovi uvarila večeru.
ajuschka
@hubata to snad nemyslis vazne!!! to b som si nedovolila ani svojmu dospelemu poloviciakovi, nie to este decku vo vyvine!! juuuuuuuuj :(
no snad si to ta mamina tuto precita
douglas
Nikto uceny z neba nespadol. No a tak si tej mladej brigadnicke ukazala ako vyzera baklazan. A to by ta malo skor potesit ako hnevat sa. :). Ja osobne by som jej dala jednoduchy receptik na jeho pripravu, aby vyzkusala tuto zeleninovu dobrotu. Ahoj.
ajuschka
@douglas , ja som velmi rada ze existuju ludia ako ty - trpezlivi, a ochotni vysvetlit niekomu aj co je to toaletak - neber to zle, myslim to vazne.
Ja tuto trpezlivost nemam, hlavne pri potravinach, lebo vidim ze ludia nie len ze nevedia varit, a u zien by to v podstate mal by nejaky ten zaklad, ale ani nevedia co sa da alebo neda jest. vysledkom su potom vsetci ti sponzori fastfoodov a podobnych tragedii a mna to velmi mrzi.
Myslim si, ze clovek by mal proste potraviny poznat. Ved baklazan nie je ziadna sialena morska potvora alebo co. uplne obycajska zelenina. no nie?
evanaaa
Mladí ľudia, ktorí majú úplne iné záľuby a záujmy a nezaujímajú sa o varenei toho nevedia omnoho viac, to je jasné. Ak by jej mama pripravila baklažán, určite by sa zaujímala, čo to je, už len preto, lebo jej (ne)chutnal. Nám ho mama robila - vyprážala ešte pred 50-tymi rokmi, už vtedy bol na trhu, potom akoby vymizol na dlhý čas a znovu sa objavil.
evanaaa
A ešte- ak tam tá slečna brigádovala, alebo nebodaj pracovala na plný úväzok, mala byť s tovarom aspoň trochu oboznámená, lebo niektoré exot. ovocie-zeleninu ani ja nepoznám.
evusik
je pekné keď radíte pomáhať a tváriť sa trpezlivo, ale ak niekto pracuje v zelovoci tak by mal hádam vedieť čo je čo, za čo berie plat?.... to keď pôjdete do reštaurácie a vyberiete si z jedálneho lístka a kuchár sa vás príde opýtať ako sa to varí???? tak mu to trpezlivo a s úsmevom vysvetlíte :-)))) no neviem....
julica
No baklazan by si len tazko nasla hociajv korporatnej jednote na orave ci kysuciach, detto patizon, cukinu uz ludia skusaju pestovat.Takze tak, pre mnohych to moze byt exotickejsie ako krevety. keby slo o zelovoc, bola by to hanba. Carefour... predava barsco,o com nemame ponatia, aj tebe by sa naslo, neboj :)
ajuschka
no ja teda neviem ako na orave, ale som si ista ze na Kysuciach baklazan normalne poznaju, kedtak sa spytam priatelovej babky :)
alena45
Ajuschka, neprežívaj to tak, narušíš si karmu. Mnoho mladých také veci vôbec nezaujímajú. Moje deti vedia, lebo záhradkárčenie je moje hobby, ale koľkí ešte v záhrade ani neboli. A taktiež nevedia ako sa čo používa a varí, nepozerajú kuchárske programy. Moja mama baklažán ešte nikdy nejedla a ani jej nechýba. U nás sa varilo len v sobotu a v nedeľu, tiež sa dnes čudujem, lebo všetky sestry máme varenie rady, ale mamka sa variť nikdy nenaučila. Poznali sme asi 10 druhov jedál a tie sa varili dookola.
Ja som tiež vysvetľovala pokladníčke rozdiel medzi avokádom a mangom a čo ? Možno také nikdy nejedli. Koniec-koncov avokádo som jedla prvýkrát pred dvoma rokmi a nemyslím, že som o niečo prišla. Moja susedka na záhrade síce baklažán vypestovala, ale nevedela ako ho použiť, tak som jej povedala svoj obľúbený recept, taký, ktorý zje aj zarytý odporca zeleniny a veľmi si pochvaľovala. Taktiež mnohí ešte neobjavili cícer, čínsku kapustu a iné potraviny, ktoré sú pre nás úplne bežné. A bravčový jazyk som robila prvýkrát minulý víkend a už mám po päťdesiatke, no na ľadvinky sa ešte len odvažujem.
ajuschka
@alena45 pre mna je to nepochnapitelne, babku mam micurinku, druhu experimentatora na piedestali, tak je mi divne ze niekto nepozna zeleninu. tiez mi nejde do hlavy ze moji kolegovia si myslia ze na to aby sliepka znasala vajicka potrebujes kohuta, ze krava dava mlieko cely zivot, a ze nie az po teliatku... a podobne nezmysly. je to dost smutne, myslim ze toto by malo patrit k vseobecnemu rozhladu, ci nie?
a ladvinky ti odporucam, ja ich zboznujem i ked su hrozne pracne.
Najprv ich treba okrajat, poriadne povymyvat aj v 7 vodach, a potom udusit na cibulke a nesolit. Je to ozaj vynimocna delikatesa ale su dost tazke tak pozor na to :). Bravcovy jazyk robim s pecenymi zemiakmi a cesnakovym besamelom :).
jerica
milá @ajuschka , keď chcel robiť predavača v minulom storočí , bol predmet tovaroznalectvo , aj technik musel vedieť čo je "elektrónka"
alebo mikročip,ináč by len tápal, keby musel opraviť trebárs počítač,či inú technickú vec.
Teraz po x rokoch je ten predmet tovaroznalectvo dávno nezaujímavý , miesto znalca je tam informátor "to nie je môj rajon" nuž ale to sa na vareche len málo odhalí , čo určite (možno) každý vie a má vlastnú skúsenosť, len to nesmieš brať tak , aby nedaj bože ťa "nekleplo" nestojí to za to , ty ani ja to nezmeníme:-(
možno je to asi tak, ako píše @julica "regionálne" hmm.
2010
Kohlrabi a to je na co ? ako sa to pise ? aj take u nas predavame ? ja to neviem najst, napisem redkvicka a na co to je ?, no krmim s tym psa, aha ... rozhovor minuly tyzden v samoske u nas , Kohlrabi = kalerab.
ajuschka
@jerica ja viem, chapem co tym myslis, ale kto bude ludi vzdelavat ked nie my co to vieme? mna stve to, ze ludia doma nevaria. ze na obed su ochotni vyflajznut aj 10 euro ze nejaky blud, v jedalni ktora da jedlu nejaky cudzi nazov pripadne pouziva zdrobnelinky, a je to nakoniec maglajz bez chuti a s umelinami, ale doma ze si normalne jedlo nespravia. cestou z prace sa zastavia v "mekaci" alebo niecom podobnom. pripadne si doma daju max. rozok alebo ohreju mrazenu pizzu :(. Nejak to neviem prehryznut, lebo ja varim kazdy den, a cez vikend sa snazim aj napiect. Okrem toho spolocne stravovanie doma je zaklad komunikacie, urcite by som neprezila keby som prisla domov, drahemu zahlasila ze ja som uz mala mekac a on nech si nieco najde v chladnicke a isla si po svojom :(.... Pride mi to byt hnusne, neosobne, a cele take ako z 21. storocia. Asi som sa narodila v zlej dobe alebo co.
ajuschka
@2010 to snad nie...
par rokov dozadu, rozhovor 2 priatelovych kolegyn pri citani receptu na nejaky kolac... a to co je ta maizena? ...to asi mysleli majonezu....
obe sa tvarili po vikende velmi kyslo ze ten kolac nevysiel
2010
@ajuschka ale ano aj s tym rozdielom ze Australska predavacka ma minimalny plat 500 € na tyzden a vie asi polku z toho co Slovenska a to nespominam take cudo ako celer (v anglickej kuchyni sa vobec nepouziva len rapikovy ).
jerica
@ajuschka ,nemôžem nesúhlasiť , presne si trafila do čierneho .
Je to aj o tom, čo sme dostali do vienka v rodine kde sme vyrastali, nemusí to však byť, vždy pravidlom ako píše @alena45 :-)
viera1
@jerica ,vo väčšine prípadov je toto práve tá tragédia,že tento životný štýl je dedičný.Čo povedať na 10 a 8-ročné deti,ktoré na polievku na stole reagovali slovami:"My jsme polévku ještě nejedly".Do školskej jedálne nechodia,mama je doma (!) a živí ich tak ako popísala @hubata .Toto som rozdýchavala pár dní a môj muž to okomentoval,že takúto matku by vyhodil z baráku raz-dva.Myslíš,že si tieto deti v dospelosti nájdu cestu k domácemu jedlu ? Pochybujem.
A čo sa týka "odborníkov",sú všade,nielen v obchodoch;na úradoch,v službách,v zdravotníctve,určite má každý svoju skúsenosť.Doba je taká,keď sa človek nezorientuje sám,môže na to doplatiť.
bozulka
Skutočne dnešná doba je na zaplakanie.Moja maminka tiež nepoznala veľa potravín a surovín ktoré poznám dnes ja,ale ja som mala záujem poznať a ochutnať každú novinku.Veľa rôznej zeleniny som si dopestovala sama taká čo nebola bežne na trhu.Ale neviem si predstaviť že by som nevarila každý deň,veď som mala milovaného manžela,dve deti...! Chválabohu,obidvaja synovia vedia dobre variť a odomňa sa naučili aj poznávať nové veci.To však neznamená,že si občas nezájdu do dobrej reštaurácie,takej o ktorej vedia že sa tam varí z čerstvých surovín a nie z polotovarov.Ale som presvedčená že veľa záleží na výchove.
lusinkab
...no ja by som tiez ostala v soku,kedze si myslim pokial niekde pracujes tak by si mala vediet s cim robis.Kolko veci a ingrediencii som sa musela naucit ja o tom ani nehovorim,kedze som nechcela zostat ako mechom obarena ked sa ma zakaznik nieco opytal,ale ked sa niektory nesnazia alebo nechcu to je uz na nich.Ked idem do lekarne a sa opytam na nejaky krem proti popaleninam tak ocakavam mile a pekne vysvetlenie,ked idem kupovat skrutky tak chcem aby mi dotycny vysvetlil ktore mam kupit,ked idem do obchodu a neviem nieco najst tak sa opytam a ocakavam,ze mi to ukazu alebo vysvetlia kde to mozem najst ...niem,ze by na mna cumeli ...a to je co???Nechcem tym nikoho urazat,hlavne nie predavacky kedze viem za akych podmienok u nas pracuju ale povedat,ze nevie co to je a este sa opytat ako sa to pise tak by som si jazyk na uzde urcite neudrzala.
A ako to uz ostatny napysali je to o vychove,ja som do svojich 19 nevedela ani prazenicu urobit ale ked som si zbalila veci a odysla mimo SK zacala mi chybat domaca strava,kedze u nas bolo navarene stale,nieco ako ist do pizzerie bolo len raz dva krat za rok....a tu som,zijem a nic mi nechyba :-)
lusinkab
@2010 haha no k tym bytom :-)))) my sme si prenajali vlastne uz kompletne zariadeny byt s velikanskou modernou kuchynou,s nespocetne vela pracovnymi plochami,polickami,uloznym priestorom,s trubou co som najprv nevedela,ci je to mikrovlnka alebo co za zazrak vsetko digitalne a o tom,ze ako zapnut digestor ani nehovorim :-) ...no nic na druhy den sa pytam nasej pani domacej,ako sa urcite veci pouzivaju,vsetko bolo ako nove nedotknute ...potom sa pytam,ci tu nemaju problem so svabmi (kedze v australli je to vraj normalne,hlavne ked je teplo) .... jej odpoved: nie cosi moja dcera tu byvala 2 roky a ziaden tu nebol ....sice ona vobec nevarila (jej dcera ma 30) ...tak skoro ma seklo .... a ked ju vykrmujem nasimi kolacikmi tak z toho normalne nechame ako je to mozne,ze som taka mlada a dokazem piect a varit :-)))) no uvaz???
frezia68
Nedivím sa dnes už ničomu...nedávno som bola v mäsiarstve a hľadala p. vedúceho ( chcela som úzky profil,reku vyskúšam...).Ale traja predavači sa nudili,nebolo kupujúcich a jeden ochotne,že ma obslúži,lebo ved. telefonuje.Tak som vysvetlila,že hľadám "závoj" a reakcia? Že čo je to? A na moju otázku s úsmevom,či je vyučený mäsiar,len pritakal,ale hneď sa pýtal kolegov,že čo to je?Pán vedúci zachraňoval situáciu,že je to "čipka" a ja zle pýtam :-) Ale,dnes netreba výučný list a máš zamestnanie....otázka na dlhšie debaty.A priznám sa Ti @ajuschka ,že ak by Kaufland nemal svoj časopis s informáciami o rôznom aj tropickom ovocí,ktoré dováža,tiež by som tápala...
marianne
To tak vyzera,ked dnes v obchodoch robia ludia, ktori na to nemaju ziadne vzdelanie.Prv si sa vyucil za predavaca,skuska bola z tovaroznalectva a aky-taky prehlad o sortimente musel byt.Dnes vsetko jedno.Ale ak robi na useku zeleniny,prehlad by mala mat co predava,aspon ju niekto zaskolit.Mne sa stalo naposledy v obchode,ze mi pokladnicka zle vydala o 4 eura.Nic svetoborne,stava sa,chce to len pristup.vravim jej slecna alebo pani preratajte si to este raz,spravila neochotne,smarila 4 eura na pult a ani nezabucala.Vravim jej,prepacte,nie je to velky obnos,ale aspon,poviem pardon.Dala hlavu do opacnej strany,aby nemusela povedat nic.Ludia za mnou kukuali ako puci.Zavolala som si jej sefku,pytam sa ci dievca vie aspon zaklady ako sa chovat v obchode a co ich vobec v skole ucia.Na to som dostala odpoved,ze ona je vyucena krajcirka.OK vravim,dovi-dopo.Takze tak.@julica ubezpecujem Ta,ze na Kysuciach je baklazanu ako caciny.Pozna ho aj moja dcera,ktora nevari vobec.Dokonca aj moja mama,ktora ho ani nikdy nejedla.
marianne
V podstate zastavam nazor,ze ak idem nieco robit,snazim sa o tom dozvediet co najviac,neznalost neospravedlnuje.Tiez nebudem sit saty na objednavku ako krajcirka,ked som v zivote nesedela za sijacim strojom.Ak sa to prechadza bez povsimnutia a mavne sa len rukou,potom sa netreba cudovat,ze tie sluzby su take,ake su.Cest vynimkam.Obchod su sluzby,sice mizerne platene,ale napriek tomu je v nom najcitelnejsie vidiet,ze ak to niekoho nebavi,nemal by to robit a poobzerat sa po niecom inom.Maturovala a robila som v obchode 12 rokov.Som sa rozkecalaaa...
marianne
Myslim to tak,ze zacala som ako 18 rocna za pultom, mala na starosti ucnice,ktore sa ucili za predavacky,nasledovalo inventurne oddelenie a financne a ekonomicke..isla som od podlahy a knih na temu o obchode a kontakte so zakaznikom som studovala po kilach,bol to moj chleba.. doteraz praca, ktora ma najviac bavila,s ludmi..ako lekara,ci sestricku,ucitelku nemoze robit hocikto,tak aj toto povolanie sluzieb vyzaduje mat urcite predpoklady,minimalne,stale sa vzdelavat,mat rad kontakt s ludmi....
sovka62
Áno, @jerica a @marianna trafili klinec po hlavičke. Je to osobné a jednoznačne o výchove a odbornej príprave. Čo však robiť, keď deti sedia pri počítači, kým mama varí obed či večeru, kým upratuje či pečie, pleje v záhrade a podobne. O odbornom školstve škoda hovoriť už je pomaly na nule a skoro každá stredná škola má odbor manažment a ten je najžiadanejší. Len čo budú manažovať, keď nemajú základné vedomosti?
A v neposlednom rade je to o snahe. Nehádžme všetkých do jedného vreca, nájdu sa i zvedaví a šikovní mladí ľudia, @ajuschka mala smolu, že natrafila na takú menej príčinlivú.
turistka
Najlepšie sa nakupuje v obchode, kde si sama vyberiete, navážite. Nemusíte pozerať na predávačky, ktoré túto prácu nemajú rady a robia ju preto, že je to z núdze-cnosť. A čo sa týka pultového predaja? Vyberiem si pracovnú smenu, kde je predávačka ku ktorej mám dôveru. A to sa dá všimnúť, vídate ju tam už dlhšiu dobu, to znamená -je dobrá. Iné "vyhadzujú" priebežne. A začínajúcim treba dať šancu.
ubka
žiaľ, v dnešnej dobe robí hoc kto, hoci čo a o odbornosti veľká časť ľudí nemá ani páru, hoci zastávajú aj oveľa vážnejšie posty ako predavačka pri vážení zeleniny... lenže všetko vyzerá tak, že už to bude iba s v spomienkach, nás skôr narodených, že v obchode nás obslúžili ľudia, ktorí rozoznali sortiment,ktorý predávali, mali trpezlivosť poradiť a vážili si peniaze, ktoré sme im za nákup nechali. @sovka @jerica máte pravdu, dnešné učnovské školstvo už ani nepozná predmet tovaroznalectvo, ale už ich to ani nemá kto naučiť, lebo dnes má väčšina ľudí záujem o výplatu ale nie o dobre odvedenú prácu.
julica
Vy ste si z varenia vyrobili prosto kriterium, na zaklade ktoreho delite ludi. My elita a oni, ti druhi. Myslim, ze ste to trosku prehnali, damy, su aj dolezitejsie veci ako plne brucho (PS: v kuchyni mi kysne chlieb a polievka na zeleninu je nacistena) Ak chcete, aby predavaci vedeli, co predavaju - nechodte do HYPERMARKETOV! to je cele.
ajuschka
@julica ale toto nie je o tom, ako delime ludi. ja sa pozastavujem nad tym, ze ludia vseobecne nevedia, a hlavne sa mi zda neriesia co jedia. ze zjedia a vlastnemu decku daju mrazenu pizzu, hamburger a podobne bludy. Ved to nie len ze nie je zdrave, ale vo vacsine pripadov ani nie je jedlo!!! a potom to dopada tak ze ludia vlastne ani potraviny nepoznaju. o par rokov sa dostaneme k tomu, ze ludia budu chodit do zoo. ale nie na tigre a opice, ale pozriet sa co je to krava! ja teda neviem ako ty, ale ja s tym nesuhlasim. a k tomu PS - domaci chlieb a poriadna polievka je to najlepsie co mozes pre svojich urobit :)
jeka
Dievčatá,to mate tak,ako v tom vtipe:Vráti sa syn z mesta na dedinu a otec ho pošle po hrable.On hľadá a hľadá a hrabli nikde.Otec kde sú,a otec kričí ved sú tam,syn ja ich nevidím,až ked na nich stupol a udreli ho po hlave vtedy si spomenul ako vyzerajú.To je aj s mladými,kokedy sa nenaučia čo ako vyzerá a funguje darmo ich budeme kritizovať,to poznám podľa svojich a to sme bývali v meste a teraz na dedine.
julica
No neviem, ci je tu ta chyba v mladych. Nikdy som na SVK nepostrehla taky zaujem - mladych ludi - o jedlo ako teraz. Vsetci varia, pisu blogy, nakupuju pestro v specializovanych obchodoch, rozvijaju sa farmarske trhy, debnickovy predaj... Skor mam pocit, ze sa tu po sociku a 90. rokoch, kedy prisiel boom z plnych obchodov, vracia stav do normalu. Su aj extremy, mam vsak pocit, ze mekace patria k 13- az 15-rocnym, u nich je to cool, ale to ich prejde. Na druhej strane aj na vareche je hadam aj polovica jedal absolutne nezdravych - co na tom, ze su urobene doma. Malujete tu certa na stenu, a to len preto, ze si nejaka mlada pokladnicka nevedela spomenut na baklazan.
jerica
nie je moja parketa niekoho zhodiť slovom , skôr pohladiť, ale to je to najľachšie , slovo vypovedané sa nedá vrátiť , preto by som na tvojom mieste @julica trochu zamyslela čo vypovieš aj aj z argumetuješ , nič proti tvojim názorom , len mám pocit z tvojich komentov , že si zjedla všetku múdrosť sveta , len toľko.

citujem ťa : Malujete tu certa na stenu, a to len preto, ze si nejaka mlada pokladnicka nevedela spomenut na baklazan.

hubata
Ono je to takto: Ing. je majiteľom lekárne a zamestnáva vysokoškolsky vyštudovanú Pharm. Tá musí robiť všetko podľa pokynov majiteľa, lebo aj keď on sa figu rozumie do liekov ale ak by mu v niečom po odbornej stránke odmietla urobiť - má padáka.
V potravinárskych hyperbordeloch nájdete všetko možné aj nemožné okrem potravín: tenisky, koberce, hnojivo na kvety, konzervy pre psov, kvety, hrnce, klince, lepidlo, špárovaciu hmotu, šampóny, make-up, školské zošity, farbičky, minule som dokonca videla konské sedlo. Takže o tovaroznalectve a hygiene vedia vysokoškolský manageri prd ako by povedala Kelišová. Možno sú to vyštudovaní Mgr. s ktorými môžme dláždiť ulice, ale zato nemáme učňovky pre predavačky textilu, potravín, obuvi, kuchárov, elektrikárov a murárov. Elektriku, dlažbu a linku mi robil vyučený čašník.
Takže hentá chudera s tým baklažánom je možno bývalá vyhodená pracovníčka z počítačovej firmy alebo banková úradníčka. Prišla možno z materskej a je naučená len na polotovary, lebo nemala čas variť keďže od 10.00 - 20.00 hod. vysedávala v hyperbordeloch: tam sa dieťa najedlo hamburgerov, zapilo jupíkom, pohralo na šmýkľavke, obedovalo pizzu. Mama si dala 3x s druhými mamičkami kávu s hranolkami a spolu chodili fajčiť tajne na WC.
A doma večer zvada: nemám navarené, lebo nemáááme peniaze, máám malú sociáálku!!!
evusik
@hubata prečo toľko negativizmu?????? všetko je zlé a predovšetkým mladí ľudia - nič ich nebaví, nič nerobia atď.atď.... mladé mamičky nič nerobia len sa flákajú... tak ja neviem či je to celkom tak ako hovoríš... my máme v rodine dve mladé mamičky, dcéru a nevestu a môžem ti povedať, že sú zodpovedné, pracovité, variť vedia výborne a o svoje deti sa starajú vzorne... a koľko je tu na Vareche mladých dievčat ktoré sú určite rovnako šikovné a zodpovedné, niektoré mladučké ženy pridávajú lepšie recepty ako mnohé staršie kuchárky.....
alebo to mám tak chápať, že starí majú patent na rozum a mladí majú šúchať nohami :-) keď sme už pri tých službách koľko krát sa stalo, že práve v obchode človek natrafí s prepáčením na starú ufrflanú babu, alebo v kancelárii šéfku robí stará harpija :-) ..... či je niekto dobrý alebo zlý, múdry alebo hlúpy od veku to určite nezáleží .....
hovorí sa, že človek môže mať dva pohľady na pohár naplnený vodou - buď vidí pohár poloprázdny alebo poloplný :-) a taký je aj náš náhľad na svet okolo nás....
mimochodom ešte som nikdy nevidela aby mal niekto v supermarkete (v hocijakom obchode) cigarety v nákupnom košíku, cigarety sa všade predávajú až pri pokladni :-)
zvoncek
ono je to tak, aj medzi nami boli rozdiely, tak isto je to aj u rovesníkoch naších detí , či vnúčat., veĎ tiež na vareche máme dosť kuchárikov aj kuchárok v teenedžerákov., na druhej strane je pravda, že ako sa im hovorí "obchodné reťazce radi zamestnávajú brigádnikov "ad Hoc" , bez toho, že by ich zaujímalo, či dotyční(á) má aspoň nejaký šajn o tom, čo ide predávať, resp. ponúkať, ono je to ozaj bežná odpoveĎ - to nie je môj rajón
julica
Jerica, vari mudrujem v tejto mudrlantskej diskusii viac ako ini? hubata, nemali by ste tak casto navstevovat tie hypermarkety.
hubata
Myslím že tu hovoríme o odbornosti a nie o veku. Odbornosť získaš v škole a keďže dnes vo vyštudovanom odbore nikto svoje miesto nenájde, robí aspoň to kde nájde robotu. A takto to potom vyzerá v hyperbordeloch. Bohužiaľ musím do nich chodiť pre cukor, soľ, múku, lebo to si nedokážem ani za pomoci receptov na vareche vyrobiť doma. A že mám oči a nos tak vidím aj tie malé detičky čo celé dni sa hrajú na šmykľavkách, bosé pobehujú po chodbe marketu a až vo vzduchu cítiť rozvírený prach. Konkrétne v obchodnom dome Mólo v Pezinku. Baby tajne fajčia na WC, takže ak ho potrebujete použiť vstúpite do dymu, a cítiť ho aj na chodbách, lebo samozrejme okná sa nedajú otvárať. Potom hromadne mamičky s kočíkmi odchádzajú aj s umraučanými detičkami domov v tlupách. Kedy varia a koľko im tak zostane peňazí z materskej? Pošta je na tej istej chodbe, tak to vidím lebo na chodbe je aj detský kútik. Obdobná situácia je v lete na terasách krčiem: z tade odchádzajú okolo 22.00 hod. aj s deťmi v hlbokých kočíkoch. To kedy ich kúpu, kedy deti večerajú a čo?
evusik
@hubata hádžeš všetkých do jedného vreca.... nezodpovedné mamičky, nezodpovedí mladí, starí atď. boli vždy a aj budú, len za našich mladých čias neboli tak na očiach.... ver mi, že také ženy ako opisuješ som poznala už pred 30-timi rokmi a ty určite tiež :-(
hubata
Ja som nepoznala: to by si žiadna nedovolila v krčme sedieť s kočíkom. A keď sme všetci chodili do roboty, tak kto si mohol dovoliť vysedávať uprostred týždňa v krčme, veď sme vstávali o 6.00 hod. všetci do roboty. Keby sociálna pracovníčka zbadala pri krčme kočík o 22.00 hod. tak už aj mamičku berú na paškál či v robote alebo na mestskom úrade. Nie ja som nevidela kočíky o 22.OO hod. na terasách v krčmách ale ani v priebehu dňa.
A vtedy sme všetci hromadne jedávali obed v školských družinách, v robote v závodných jedálňach, takže každý mal jedno teplé jedlo denne aj deti tých neporiadnych mamičiek. Polotovary boli drahé a bolo ich aj málo. My sme nemávali na večeru pravidelne párky, salámu alebo nejaké kupované šaláty s rožkom. Nám to práve naopak bolo dosť vzácne ....... mama varila každý deň a z môjho okolia som ani také ženy nepoznala čo by nevarili doma obedy a večere. Z roboty po nákupoch a domov k rodine, písať s deckami úlohy, chystať veci na druhý deň, lebo aj učiteľky kontrolovali či deti majú desiate, pomôcky, prípadne ak zistili že rodičia sa nestarajú, nebáli sa kontaktovať mestský úrad a ten hneď bral rodinné prídavky a deťom zaplatil obedy v družine. A sociálka sa nebála ísť ani do rodiny, pozrieť ako funguje. Sociálny systém kontroloval ako je postarané o starých, invalidov a deti aj na vzdialených kopaniciach. Dnes celé rodiny žijú z dôchodku babky alebo z dôchodku invalida. Len sem-tam prepukne nejaká aféra, lebo to sú práve ľudia čo nemajú možnosť sa sami brániť. Ja vidím veľmi veľa trpiacich tých ktorí si nedokážu sami pomôcť, ak sa pozrieš okolo seba, musíš to vidieť aj ty. A surovosť sa stupňuje čím je rodina chudobnejšia.

Ale myslím že sme odbočili od témy: to že nekompetentní robia to na čo nemajú vzdelanie: keby tam bola vyučená predavačka v odbore zelenina-ovocie tak pozná baklažán aj bez toho že by ho doma varila. Preto v obchodných reťazcoch ani sa nemáš s kým poradiť keď ideš kupovať vysávač: dajú ti len záručný list a staraj sa. Voľakedy bez vyskúšania v predajni si nekúpila nič, tovar ti predviedli, opečiatkovali záručný list so zoznamom najbližších opravovní. Dnes sa ti neoplatí odniesť TV do opravy, radšej si kúpiš nový. A celá planéta je zahumusená odpadom s ktorým si nikto nevie rady, lebo sa rozkladá stáročia, ked ideš vlakom po Slovensku tak je tak zahumusené odpadom že sa divím že u nás nevypukla ešte cholera.
alena45
@hubata , zaujímavé, aj ja si to presne takto pamätám,aj v rodinách okolo nás to bolo presne takto, hoci stále mi tlačia druhí kaleráby do hlavy.
marianne
100% suhlas so @sovka.. my sme mali na tovaroznalectve profku-tovaroznalkynu,semetrika a harpia v jednom.Na jej hodinach bolo naozaj pocut muchy lietat,baby z nej mavali zaludocne neurozy,len ked vchadzala do miestnosti.Ale ja som jej prednasky milovala,zrala som kazde jej slovo.Odvtedy ma nikto tak neuputal a neovplyvnil ako ona.Nejakym siestym zmyslom odhadla,kto sa do obchodu hodi kto a nie. Hovorievala,dievcata ak na obchod nemate bunky chodte od toho,kym je cas.Je to mizerne platene,ludia na vas navrieskaju,budete sa trapit vy aj zakaznici.Sluzby su nieco,co budete milovat,alebo nenavidiet.Jej hodiny vyzerali asi tak,ze ked sme sa ucili o rybach,museli si doniest na hodinu dostupne ryby na trhu.Ona sama doniesla kaviar a slimaky,kde to vzala,neviem a museli sme povinne kosovat,aby sme vedeli co predavame,nehrozilo, aby predavacka v Jednote nerozoznala pecenaca od zavinaca,...v sluzbach musi byt nejaka odbornost,lebo potom ani chlapik co predava auta nemusi vediet,kde ma auto brzdu a kde plyn,zubar nemusi vediet,ktore zuby v ustnej dutine su jednotky alebo ocne..vy tiez nebudete tolerovat pracovnicku,ktora nebude vediet co je to horcicne semeno,ked mate obchod s polnohospodarskym plodinami..kym nebude odbornost v obchode,slovenske sluzby sa z miesta nepohnu.To nie je o veku,ale o pristupe k povolanie.Moja suseda robi v Jednote 14 rokov,zaraba 289 euro mesacne,travi tam sviatky,piatky,necudujem sa,ze sa jej nechce usmievat a byt mila.Ale co robit?Ten isty problem maju,sestricky,ucitelky...
marianne
ale aby sa predavacka pomylila na 15 eurach o 4 eura vo svoj prospech,co dokazem tolerovat,stava sa,mohla sa pomylit,je to ludske... ale mala problem povedat prepacte, to je neospravedlnitelne,vyhodila by som ju nie do hodiny,ale do minuty,aj keby to bola moja dcera..
margaretka28
@marianne , veru máš pravdu, predmed tovaroznalectvo veľmi dobre poznám a to som mala odbor aranžérstvo a propagácia.Museli sme vedieť úplne všetko od základu a to z každého sortimentu.Skrátka sme museli vedieť čo propagujeme a ponúkame. Dnes na tom nikomu nezáleží, ved ani výklady už nie su to, čo boli niekedy.Dnes tam nabúchajú všetko bez ladu a skladu a nikomu to nevadí, teda aspon si myslím.Je to bez pútačov a dekorácií a ked tam aj dáka je, tak je to vrchol nevkusu, skrátka otrasné...A ked sa predavačky niečo opýtaš, tak maximálne dvihne ruku, aby ťa navigovala. Stalo sa mi naposledy, že som pýtala PEPO a predavačka, že čo to je? Ked som jej vysvetlila, tak povedala že tam a tam majú vyložené niečo podobné, ale nevie ako sa to volá, tak som to šla pohľadať, ale nenašla som, tak som sa vrátila k nej a očakávala som, že mi s tým pomôže, ale ona na miesto toho povedala, že "asi sa už vypredalo"....Tak že ak aj mali, nekúpila som nič.
margaretka28
@hubat á, nezodpovedné mamy boli vždy a tie vychovali dalšie nezodpovedné.Spomínam si , že ked som bola mala, moja mama pracovala vo fabrike ako robotníčka a chodila na dve zmeny.
margaretka28
Odišlo mi to :-) Je pravda, že sme mali obedy v škole, ale vždy sme mali aj teplú večeru.Mame sa neťažilo každý deň variť a to mala aj velikú záhradu, ktorú musela stíhať, boli sme 4 súrodenci a vždy sme mali aj navarené aj napečené.. A to, ako vychovala ona mňa, dnes odovzdávam ja svojim deťom a tiež mám 4 a neviem si predstaviť nič z toho, čo si napísala. Ale mala som spolužiačku s ktorou sme sa ako deti kamarátili a spomínam si, ako som raz bola u nej, mama prišla z tej istej práce ako moja, uvarila si kávu, zapálila cigaretu a rozčítala knihu. Ked sa zvečerilo, decká zahlásili, že sú hladné a ich mama ani nezdvihla zrak od rozčítanej knihy a zahlásila: "uvarte si mlieko a v skrinke je instantná krupica" Na túto vetu nikdy nezabudnem. Ony si tú krupicu aj zarobili, aj riady umyli a mama čítala... Ja som instantnú krupicu nikdy nejedla. Varím a pečiem ako moja mama a som šťastná, že mám rodinu akú mám, ale so spomínanou spolužiačkou sa už nekamarátime a ani nejdem rozmazávať, ako teraz žije, to si asi domyslíš... Takže si myslím, že každý dáva toľko, koľko dostal.
julica
Tiež si troškuliteratúry požičiam: "Všetci si potriasali rukami a mračili sa na verejnosti. Čakalo nás s Henrykom obdobie bez jediného záhybu vášne. Sedeli sme v množstve domácností, na stovkách rovnakých gaučov a miešali cukor v rovnakom čajovom porceláne. Čaj, čo farbil aj na druhé, tretie, dokonca aj štvrté použitie, ako sa pochválil jeden domáci. Prišli sme do krajiny, do celej geografickej zóny, kde chýbal sektor rozkoše, prefíkanej túžby. Dívala som sa z hradného kopca na priame ulice sídlisk, potom na krivolaké centrum... kedysi to tu muselo byť, no potom to vytesnili za hranicu. „Otrocká morálka,“ tak nejako to nazval tvoj muž. Vravel, a ja s ním musím súhlasiť vždy a znovu, že sme vazali. Ľud, čo hostí, chlebíčkuje, varí čaj a usádza na gauč, aby hosťa uctil, omámil jedlom, spomalil reflexy veľkými porciami, makovou štrúdľou!, obalamutil čajom na štyri nálevy, zaviazal si ho, zbratal, nalial, prespal na gauči, výslužku dal, že príďte znova! ...
marianne
No a aby sme nemusli miesat vsetci cukor v rovnakom cajovom servise a pit niekolko krat luhovany caj s chlebickami a zit v otrockej moralke,tak by bolo ,keby ta predavacka v tom obchode na useku zeleniny predsa len poznala ten baklazan:-DDDD, ale ten Lasica to napisal super vystizne....
jody
Predavačka v grcmarkete. Vo väčšine prípadov nepracuje na pracovnú zmluvu, pretože to sa grcmarketu neoplatí. Pracuje na niektorú z dohôd a pracuje tam 8-12 hodín denne, hoci by mala len 4. Pracuje, pretože inú možnosť nemá (alebo o nej nevie). Nemá nárok na dovolenku, na stravné lístky, na nemocenské. Zamestnávateľ k nej nie je lojálny, prečo by mala byť ona k nemu. Zamestnávateľa ona samotná nezaujíma, prečo by sa mala ona zaujímať o to, čo sa tam predáva (nehovoriac o tej väčšine blafov...). Je tam, pretože bez tejto práce je to horšie, než nemať žiadnu... Zamestnávateľ ju môže zo dňa na deň vyhodiť. Aj ona, ak by sa podarilo niečo lepšie, kedykoľvek odíde. Nezáujem v nej nie je ojedinelý. Je vo všetkom okolo nás...
Tak sa ospravedlňujem - len taká malá úvaha a keďže nechcem zovšeobecňovať, tak sa samozrejme netýka všetkých... ale dosť bolo vážnych tém, hovorme o tých predavačkách (a iných ľuďoch), ktorí nás naopak príjemne prekvapili... :-)
marianne
@judy hovori,ze aky narod,taka vlada,doplnim :aky narod, take sluzby.Obchodnici si dovolia len to,co akceptujeme,inak mozu to zavriet.To,ze krmia ludi odpadom,za to sice mozu aj oni,ale predovsetkym my, co kupujeme. Aj v inych krajinach su grcmarkety,ved su posiate po celej Europe a predsa je tam uroven o niecom inom.Markety boli,su aj budu.Kym ludia nebudu pozadovat profesionalitu,nic sa nezmeni a vobec nejde len o ten poondiaty baklazan....sa tu vedli obrovskeee diskusie,aka uroven sluzieb v nasich kupeloch,restauraciach,v cestovnom ruchu,stale dookola, sme ma chvoste europy a k nie sveta...A kto za to moze??? kazda diskusia konci,pred rokom 89 a po 89 a stale do blba a nikde to nevedie. A to, ze predavacka nema inu moznost,lebo robi za minimalnu mzdu,nema na nic narok a trasie sa o to mizerne platene miesto.Ale ma.Raz jej aj tak rupnu nervy a odide.Marni cas.Kazdy ma moznost vyberu.To je uhol pohladu.Nech sa rekvalifikuje a robi to v co jej sedi.Aj ked to je tazke, neskutocna vekova diskriminacia tu panuje.Sa ani nevyzaduje odbornost,ale vek je dolezity.Ale mam byt mizerna predavacka,a nielen o predavacke je rec,radsej ziadna.Vsetci robia vsetko a tak to aj vyzera.Aj sestricka robi za ubohe peniaze aj nocne a robi.Nic vynimocne,ze vysokoskolsky vzdelani ludia robia za 500-700 eur a su radi,ze su radi..A platy u vas sa predsa len lisia s platmi u nas.Ale nemozeme vsetci byvat a mozno ani nechceme na jednom mieste.Je to o peniazoch,ludia su za svoju pracu financne podhodnoteny,ale to tu v diskusii nikto nevyriesi..co si volime,to mame...tu bola debata,ci ma vediet predavajuci,co predava a ja tvrdim,ze ano. Bez ohladu na to, ci tu pracu ma rad,alebo ju neznasa.
marianne
aj ja si pomozem uryvkom z knihy:Jedz,modli sa a miluj:-)
Svet je skazeny,,nestabilny,nespavodlivy.Clovek moze doverovat iba tomu,co mu povedia jeho zmysly a prave preto su zmysly v Taliansku silnejsie ako inde v Europe.Preto Taliani toleruju neschopnych generalov,prezidentov,diktatorov,byrokratov a veduce osobnosti v priemysle,ale nedokazu tolerovat neschopnych,opernych spevakov,hercov,krajcirov,kucharov.Vo svete,kde vladne neporiadok,katastrofy a podvod,mozno doverovat iba krase.Cena pozitku sa neda zjednat.A jedlo je niekedy jedinou skutocnou menou.



 



TOPlist