Špenátisko jeden...

womanka - fotkawomanka, 27. marca 2013
Prechádzam sa tak po obchode a zrazu mi udrie špenát do očí. Krásne zelené lístočky sa doslova usmievali na mňa, no vzápätí hneď nabehla spomienka na škôlkarske obdobie a na preplakané hodiny nad tanierom, keď bol na jedálničku. Doma som sa mu tiež vyhýbala oblúkom a ako väčšia som to riešila len zašpinením taniera a zjedením čo najviac volských ôk. A tak dilema...veď toto nemôže zle chutiť, krásne zelený, čerstvý špenátik..no obišla som ho a poračovala ďalej v nákupe. Avšak v hlave stále pri špenáte :D Ten špenátisko jeden mi tam stále vŕtal a nechcel preč :D Nakoľko som sa sama naučila jesť šampióny /tiež len z čerstvého stavu upravované, tie konzervové tolerujem v poličke len kvôli mojej polovičke, lebo si ich dáva len tak ako kompót :)/, som sa vrátila a rýchlo schmatla sáčok zeleného čuda a zaradila sa do fronty pri pokladni. Ale čo z toho spraviť? Nechcela som vystaviť svoje prestrašené chuťové bunky opäť tyranii, preto mi myšlienky vírili ako na kolotoči. A zrazu mi na um prišli lasagne. Pomohla som si vareškou i Varechou a výsledok...krájam, ukladám, polievam...a kedže som taká "kuchárka" čo rada ochutnáva i pri príprave, opatrne som si zobla aj z tej mojej "životnej hrôzy". Chuťové poháriky išli z extrému do extrému...tú hrôzu vystriedalo šialenstvo dobrej chuti :) a lasagne mali úspech aj u nastávajúceho... Veď dobrý špenát predsa nemôže byť zlý :)
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
prestrašené chuťové bunky :-))))))))))))))
u nás špenát fičí. keď ešte fungovali tie žlté mraziarenské autíčka, vždy som kupovala u nich "špenát so smotanou". bol to veľký kilový sáčok a špenát mal tvar akýchsi valčekov o veľkosti polovice palca. v sobotu ráno som uvarila celé to kilo a hrniec ostal na sporáku. večer bol už prázdny, lebo kto išiel okolo, ten si ďobol či naložil plný tanier. nič do toho špenátu nebolo treba pridávať, bol chuťovo dokonalý. mňam. ešte dobre, že zajtra je zelený štvrtok, vážny dôvod, prečo musí byť špenát. no jednoducho musí! :-)) a ty skús ponúknuť tým svojim ustráchaným chuťovým pohárikom napr. špenátovú štrudľu alebo pirohy so špenátovou plnkou - uvidíš, ako pookrejú, maškrtnice. :-)
womanka
@rea1 no doma sa vždy len ten mrazený robil...a mňa z toho naťahovalo...a mám lístkové cesto odložené...isto aj tam poputuje, nech ho zúžitkujem, lebo škoda by bolo takú dobrotu vyhodiť :)
aroooo
a skús aj môj, mám ho v mojich receptoch, je pikantný
honestka
fantasticky syty cerstvy salat s vajickami, slaninkou a zalievkou ci uz ako priloha alebo aj len tak samostatne.
njdevil
unas spenat ide tiez vo velkom, vo vsetkych formach, ale cislom jedna je spenatove pesto, do mixera dam spenat ( cerstvy ), cerstvu citronovu stavu, cesnak, olivovy olej, parmesan, sol, cierne korenie a ked mam piniove , alebo lieskove oriesky, oprazim ich na sucho, vsetko dobre rozmixujem a podavam s cestovinovym salatom ci uz studenym, alebo teplym....nemusim ani misku umyvat, je vylizana az do dna :-)
hubata
Ja môžem takéto zelené veci od polievky, cez šaláty až po špenát s vajcom.
tetuska
varila som včera, kúpila som mrazený v Lidli, aj s volským očkom bol vynikajúci... kedysi som ho neznášala...
ericka
mám v mrazničke ešte z vlastnej úrody a špagety so špenátom, špenátová polievka,alebo špenátové halušky nemajú chybu...
arasidka
špenát máme všetci radi. A moja kamarátka robieva kysnuté dolky na slano a do cesta primieša rozmixovaný špenát, kto chce, môže si natrieť dolku miesto lekváru jemne rozotretým cesnakom v troche oleja. Je to fajnové.



 



TOPlist