Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 93 najnovší komentár dnes 11:55
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 93 najnovší komentár dnes 11:55
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 151 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 93 najnovší komentár dnes 11:55
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Demikát, to je svetový unikát! Takto sa jedinečná slovenská bryndzová polievka varí na Liptove VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Slaná bublanina VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Papierové košíčky nie sú len na pečenie. Zachránia oblečenie aj váš nápoj. Neveríte? VIDEO
-
Srbské rebierko, obrátené rezne aj slovenský hrebeň: 11 tipov, čo navariť z bravčového karé
-
Víkendové pečenie: Hrnčekový, mrveničkový, zalievaný aj kefírový. 12 receptov na fantastické slivkové koláče
-
Paradajky a papriky spolu v pohári: Lečo, omáčky, ba aj polievka... V zime akoby ste našli!
-
Koniec prázdnin: Perky, buchty, šúľance aj lokše. 10x sladký obed s makom
-
Skúste to takto: Nemáte haluškár? Super nápad, ako urobiť halušky aj bez neho. Stačí vám len igelitové vrecko!
-
Cukrárka Petra Tóthová: V lete rúru nezapínam
-
Škola volá: 10x niečo sladké na desiatu. Nie z obchodu, ale z domácej kuchyne
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/6053-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/9204-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-s-ovocnou-polevou-...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/11357-p...
Ryžový nákyp robím z klasickej ryže, ak by niekto nevedel aká to ryža je, tak normálna - guľatozrnná Nepoužívam žiadne predvarené, žiadne vreckové, žiadne iné ryže.
No a teraz som zaváhala, pretože presné miery neviem, viem iba toľko, že napred slabé polkila ryže premyjem a nasypem do jedného litra mlieka v hrnci,kde pridám štipku soli a za hrsť cukru. A nechám ryžu variť - za častého miešania. yža je veľmi smädný prvok, ona to mlieko vcucáva a krásne od toho tlstne.A mlieko zmizne ešte skôr, než je ryža dostatočne uvarená. Tak sa nič nedeje, prilejeme ešte za hrnček,dva mlieka a miešame. Keď ochutnáme a ryža nám pod zubami nevŕzga, alebo nie je tvrdá ako guma, ryžová kaša je hotová. Kto u nás chce, dá si trochu na tanierik, posype kakaom a do vrelej kaše do stredu vnorí kúsok masla. No a keby nikto nemal chuť na túkašu, nevadí, kastról s vrelou kašou dám na čerstvý luft, nech sa vychladí.Bacha na vrabacov a domáceho psa!
Medzitým rozbijem cirka 4 vajcia, bielok napravo, žĺtok naľavo. Žĺtky chvíľu miešam tak, že do nich pridám vanillkový cukor a potom to nalejem do vychladnutej kaše v kastróli. A pridám aj trochu oleja, alebo kopcom lyžicu masla - myslím spakruky odkrojené z kocky masla.Miešam, miešam a zrazu si spomeniem, že v chladničke je kocka tvarohu a bolo by už načase minúť ju. Hurá, medzi prstami tvaroh rozdrobím do ryžovej kaše a ešte mi pamäť pripomenie, že mám v "kredenci" otvorený balík hrozienok.Rýchlo ich namočím do vrelej vody, scedím a také napoly vzkriesené šupnem aj tie do kaše. Nemusím to miešať tak dlho, aby ma ruka bolela, ale stačí, keď sú žĺtkyzamiešané všade aj s tvarohom, ochutnám a zistím, že nič tomu nechýba a vylejem to na vymastený plech. Ak by sa mi zdalo, že je to málo sladké - žiadny problém pridám po troške cukor, až budem na jazyku cítiť, že je to už akurát. Než sa mi bude ryžový nákyp piecť v trúbe, umyjem riad - je to rýchlejšie ako v umývačke :))) a prestriem na obed. Keď to už budem mať nachystané, a nikto nás nebude zdržovať cez mobil, mali by sme stihnúť aj vymiešanie bielok , do ktorých - teda sú zo štyroch vajec, pridáme máličko cukru a trepeme to dovtedy, pokým keď obrátime misku hore dnom, nezostane sneh prilepený na miske - vtedy je to dobre.Keď zistíme, že okolo ryžového nákypu sa pripeká tehlovočervená stena, znížime teplotu, a necháme nákyp ešte trošku aj zvrchu chytiť farbu. A potom ten hustý sneh rozotrieme po vrchu nákypu. Ak to nemá niekto rád, nech to urobí ako ja, lebo ja tiež nemusím mať navrchu snehový závej, jednoducho vyšľahám celé vajcia s cukrom a nema problema. Keď krájame nákyp na tanier, trošku ho posypeme práškovým cukrom, a okolo tej monumentálnej ryžovej mohyly poukladáme kompót - dobre reže ríbezľový, ale ani také marhulky nie sú proti srsti. Každému to, čo má rád! Ja neviem ako robia iní nákyp, ale toto je moja receptúra - he he - "s presnými mierami".l
A tak som sa ju naučila variť po svojom.
Klasicky varím ryžu v mlieku, nech sa len varí, premiešavam ju. Medzitým si pripravím klasický puding vanilkový, ktorý potom primiešam do ryžovej kaše a prichutím vanilkou a potom už do misky dám na dno čo chcem, nejaké ovocie, alebo položím kúsok čokolády a tá sa stihne roztopíť hneď, ako ju zalejem horúcou ryžou. Puding zvyknem robiť o "jeden schodok" redší, ako keby som ho podávala osobitne v miske.