Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 0 zatiaľ bez komentárov
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 3 najnovší komentár 23. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 6 najnovší komentár 14. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 714 najnovší komentár dnes 00:16
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 714 najnovší komentár dnes 00:16
- Ancicka: Zelená káva. 26 najnovší komentár 29. mája 2025
- Ivanluky: Zrazená kyslá polievka 22 najnovší komentár 27. mája 2025
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 3 najnovší komentár 23. mája 2025
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 395 najnovší komentár dnes 00:16
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 1 najnovší komentár 23. mája 2025
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Bublanina s čerstvými jahodami
-
Ovocná torta s čokoládovou a mascarpone plnkou +fotopostup
-
Moravský vrabec s dusenou novou hlávkovou kapustou +fotopostup
-
Vláčny žihľavovo-orechový koláčik s citrónovou polevou +video
-
Mrkvový koláč bez lepku so smotanou a orechmi
-
Jednoduchá brokolicová polievka so syrovými haluškami +fotopostup
-
Minislimáčiky s olivami
-
Viete, na čo ešte slúži háčik na konzerve? Tento trik oceníte, keď ste neminuli celý jej obsah VIDEO
-
Že vaše domáce hranolky pečené v rúre nikdy nie sú chrumkavé? Tento malý trik všetko zmení! VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Avokádové krekry VIDEO
-
Nepečená jahodová stracciatella torta VIDEO
-
Orechovo-lekvárový veniec z cesta na pizzu VIDEO
-
Gnocchi z cottage syra VIDEO
-
Dobre vedieť: Otvorená majonéza v chladničke. Viete, dokedy je jedlá?
-
Dobré rady: Plné šťavy a takmer bez tuku. Ako pripraviť bravčové karé, aby nebolo tuhé ako podošva
-
Overené recepty: Chutné obedy, jednoduché večere aj niečo sladké. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
Na večeru aj k telke: 12 tipov, čo si urobiť, keď máte chuť na niečo malé, ale výdatné
-
Nebude to nuda: 12 receptov na mäsové závitky. A nechýbajú ani obľúbené španielske vtáčiky
-
Sladký poklad: 9 receptov na výborné zákusky s kondenzovaným mliekom
-
Koláč, torta aj ovocné knedličky: Má vaše pečivo to najlepšie za sebou? 12 receptov na sladké dobroty, v ktorých ho môžete zužitkovať
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/6053-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/9204-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-s-ovocnou-polevou-...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/11357-p...
Ryžový nákyp robím z klasickej ryže, ak by niekto nevedel aká to ryža je, tak normálna - guľatozrnná Nepoužívam žiadne predvarené, žiadne vreckové, žiadne iné ryže.
No a teraz som zaváhala, pretože presné miery neviem, viem iba toľko, že napred slabé polkila ryže premyjem a nasypem do jedného litra mlieka v hrnci,kde pridám štipku soli a za hrsť cukru. A nechám ryžu variť - za častého miešania. yža je veľmi smädný prvok, ona to mlieko vcucáva a krásne od toho tlstne.A mlieko zmizne ešte skôr, než je ryža dostatočne uvarená. Tak sa nič nedeje, prilejeme ešte za hrnček,dva mlieka a miešame. Keď ochutnáme a ryža nám pod zubami nevŕzga, alebo nie je tvrdá ako guma, ryžová kaša je hotová. Kto u nás chce, dá si trochu na tanierik, posype kakaom a do vrelej kaše do stredu vnorí kúsok masla. No a keby nikto nemal chuť na túkašu, nevadí, kastról s vrelou kašou dám na čerstvý luft, nech sa vychladí.Bacha na vrabacov a domáceho psa!
Medzitým rozbijem cirka 4 vajcia, bielok napravo, žĺtok naľavo. Žĺtky chvíľu miešam tak, že do nich pridám vanillkový cukor a potom to nalejem do vychladnutej kaše v kastróli. A pridám aj trochu oleja, alebo kopcom lyžicu masla - myslím spakruky odkrojené z kocky masla.Miešam, miešam a zrazu si spomeniem, že v chladničke je kocka tvarohu a bolo by už načase minúť ju. Hurá, medzi prstami tvaroh rozdrobím do ryžovej kaše a ešte mi pamäť pripomenie, že mám v "kredenci" otvorený balík hrozienok.Rýchlo ich namočím do vrelej vody, scedím a také napoly vzkriesené šupnem aj tie do kaše. Nemusím to miešať tak dlho, aby ma ruka bolela, ale stačí, keď sú žĺtkyzamiešané všade aj s tvarohom, ochutnám a zistím, že nič tomu nechýba a vylejem to na vymastený plech. Ak by sa mi zdalo, že je to málo sladké - žiadny problém pridám po troške cukor, až budem na jazyku cítiť, že je to už akurát. Než sa mi bude ryžový nákyp piecť v trúbe, umyjem riad - je to rýchlejšie ako v umývačke :))) a prestriem na obed. Keď to už budem mať nachystané, a nikto nás nebude zdržovať cez mobil, mali by sme stihnúť aj vymiešanie bielok , do ktorých - teda sú zo štyroch vajec, pridáme máličko cukru a trepeme to dovtedy, pokým keď obrátime misku hore dnom, nezostane sneh prilepený na miske - vtedy je to dobre.Keď zistíme, že okolo ryžového nákypu sa pripeká tehlovočervená stena, znížime teplotu, a necháme nákyp ešte trošku aj zvrchu chytiť farbu. A potom ten hustý sneh rozotrieme po vrchu nákypu. Ak to nemá niekto rád, nech to urobí ako ja, lebo ja tiež nemusím mať navrchu snehový závej, jednoducho vyšľahám celé vajcia s cukrom a nema problema. Keď krájame nákyp na tanier, trošku ho posypeme práškovým cukrom, a okolo tej monumentálnej ryžovej mohyly poukladáme kompót - dobre reže ríbezľový, ale ani také marhulky nie sú proti srsti. Každému to, čo má rád! Ja neviem ako robia iní nákyp, ale toto je moja receptúra - he he - "s presnými mierami".l
A tak som sa ju naučila variť po svojom.
Klasicky varím ryžu v mlieku, nech sa len varí, premiešavam ju. Medzitým si pripravím klasický puding vanilkový, ktorý potom primiešam do ryžovej kaše a prichutím vanilkou a potom už do misky dám na dno čo chcem, nejaké ovocie, alebo položím kúsok čokolády a tá sa stihne roztopíť hneď, ako ju zalejem horúcou ryžou. Puding zvyknem robiť o "jeden schodok" redší, ako keby som ho podávala osobitne v miske.