Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Diskusie
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 141 najnovší komentár dnes 16:58
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár dnes 20:21
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 141 najnovší komentár dnes 16:58
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 117 najnovší komentár dnes 16:58
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- 8x kapustová čalamáda: Jednoduché recepty bez sterilizácie, aj superzdravé bez umelých konzervantov
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečené aj nepečené: 7x viedenské rezy, výnimočný zákusok na každú príležitosť
- TOP 15 októbrových videí: Tradičný koláč, domáci chlieb, hrejivé polievky aj špagetové variácie
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/6053-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/9204-po...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-s-ovocnou-polevou-...
varecha.pravda.sk/recepty/ryzovy-nakyp-fotorecept/11357-p...
Ryžový nákyp robím z klasickej ryže, ak by niekto nevedel aká to ryža je, tak normálna - guľatozrnná Nepoužívam žiadne predvarené, žiadne vreckové, žiadne iné ryže.
No a teraz som zaváhala, pretože presné miery neviem, viem iba toľko, že napred slabé polkila ryže premyjem a nasypem do jedného litra mlieka v hrnci,kde pridám štipku soli a za hrsť cukru. A nechám ryžu variť - za častého miešania. yža je veľmi smädný prvok, ona to mlieko vcucáva a krásne od toho tlstne.A mlieko zmizne ešte skôr, než je ryža dostatočne uvarená. Tak sa nič nedeje, prilejeme ešte za hrnček,dva mlieka a miešame. Keď ochutnáme a ryža nám pod zubami nevŕzga, alebo nie je tvrdá ako guma, ryžová kaša je hotová. Kto u nás chce, dá si trochu na tanierik, posype kakaom a do vrelej kaše do stredu vnorí kúsok masla. No a keby nikto nemal chuť na túkašu, nevadí, kastról s vrelou kašou dám na čerstvý luft, nech sa vychladí.Bacha na vrabacov a domáceho psa!
Medzitým rozbijem cirka 4 vajcia, bielok napravo, žĺtok naľavo. Žĺtky chvíľu miešam tak, že do nich pridám vanillkový cukor a potom to nalejem do vychladnutej kaše v kastróli. A pridám aj trochu oleja, alebo kopcom lyžicu masla - myslím spakruky odkrojené z kocky masla.Miešam, miešam a zrazu si spomeniem, že v chladničke je kocka tvarohu a bolo by už načase minúť ju. Hurá, medzi prstami tvaroh rozdrobím do ryžovej kaše a ešte mi pamäť pripomenie, že mám v "kredenci" otvorený balík hrozienok.Rýchlo ich namočím do vrelej vody, scedím a také napoly vzkriesené šupnem aj tie do kaše. Nemusím to miešať tak dlho, aby ma ruka bolela, ale stačí, keď sú žĺtkyzamiešané všade aj s tvarohom, ochutnám a zistím, že nič tomu nechýba a vylejem to na vymastený plech. Ak by sa mi zdalo, že je to málo sladké - žiadny problém pridám po troške cukor, až budem na jazyku cítiť, že je to už akurát. Než sa mi bude ryžový nákyp piecť v trúbe, umyjem riad - je to rýchlejšie ako v umývačke :))) a prestriem na obed. Keď to už budem mať nachystané, a nikto nás nebude zdržovať cez mobil, mali by sme stihnúť aj vymiešanie bielok , do ktorých - teda sú zo štyroch vajec, pridáme máličko cukru a trepeme to dovtedy, pokým keď obrátime misku hore dnom, nezostane sneh prilepený na miske - vtedy je to dobre.Keď zistíme, že okolo ryžového nákypu sa pripeká tehlovočervená stena, znížime teplotu, a necháme nákyp ešte trošku aj zvrchu chytiť farbu. A potom ten hustý sneh rozotrieme po vrchu nákypu. Ak to nemá niekto rád, nech to urobí ako ja, lebo ja tiež nemusím mať navrchu snehový závej, jednoducho vyšľahám celé vajcia s cukrom a nema problema. Keď krájame nákyp na tanier, trošku ho posypeme práškovým cukrom, a okolo tej monumentálnej ryžovej mohyly poukladáme kompót - dobre reže ríbezľový, ale ani také marhulky nie sú proti srsti. Každému to, čo má rád! Ja neviem ako robia iní nákyp, ale toto je moja receptúra - he he - "s presnými mierami".l
A tak som sa ju naučila variť po svojom.
Klasicky varím ryžu v mlieku, nech sa len varí, premiešavam ju. Medzitým si pripravím klasický puding vanilkový, ktorý potom primiešam do ryžovej kaše a prichutím vanilkou a potom už do misky dám na dno čo chcem, nejaké ovocie, alebo položím kúsok čokolády a tá sa stihne roztopíť hneď, ako ju zalejem horúcou ryžou. Puding zvyknem robiť o "jeden schodok" redší, ako keby som ho podávala osobitne v miske.