Foto: andy54
Obľúbené jedlo hlavne u detí. Ako malá som sa na ryžový nákyp vždy tešila a zostalo mi to až do teraz.
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Umyjeme ryžu v horúcej vode a dáme ju variť s mliekom a štipkou soli.
-
2
Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielka, pričom jedno bielko dáme zvlášť. Vymiešame spolu cukor, žĺtka a maslo.
-
3
Pridáme uvarenú ryžu a premiešame.
-
4
Vyšľaháme si jeden bielok a pridáme ho k zmesi.
-
5
Vymastíme si plech a vysypeme múkou alebo strúhankou. Zmes vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme.
-
6
Dáme piecť na 20-25 min pri 175 C. Pečieme, kým zmes nestuhne a povrch nechytí hnedkastú farbu. Pri pečený rešpektujeme skúsenosti z vlastnou trúbou.
-
7
Vyšľaháme si zvyšok bielka a rozotrieme na upečený nákyp. Keď nákyp chceme mať sladší, do šľahaného bielka pridáme 3 lyžičky cukru.
-
8
Znova dáme piecť na 5-10 min, kým bielka nechytia hnedkastý nádych.
-
9
Nakrájame a podávame. Príloha môže byť zavárané ovocie. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu