Oškvarky

sovka62 - fotkasovka62, 17. novembra 2011
Zážitok pochádza z čias, keď sa dedinské (i mestské) záhrady obrábali a dopestoval sa v nich dostatok zeleniny a ovocia nielen pre rodinu a široké príbuzenstvo, ale i na predaj. Preto existovali sezónne nákupne, ktoré tieto prebytky vykúpili a potom sa distribuovali napr. na Severnú Moravu, kde sa o ne ľudia mohli pobiť. Bolo to skvele organizované, do 24 hodín po zbere mal tovar k dispozícii konečný zákazník. No čo už, o tom dnes môžeme len snívať a kupovať broskyne prepravované tisícky kilometrov niekoľko dní. Ale nie o tom som chcela písať.
V tom roku sa urodilo veľmi málo orechov. Nechcela som prehánať po veľkom trnavskom okrese prázdny nákladiak, tak som sadla do dodávky a išla som po nákupniach sama. Nakupovači mi väčšinou vracali poskytnuté zálohy, nevykúpili nič.
V jednej dedinke pri Piešťanoch ma namiesto nakupovačky čakala ceduľa na bráne a na nej: Som u mamy, č. domu...... Tak som sa tam vybrala. Zastihla som ich v pilnej práci, vytápali masť z prasiatka, ktoré zabili v predchádzajúci deň. Nakupovačka mala všetko so sebou, päť kíl orechov, kópie výkupných lístkov, ktoré sa vystavovali každému predávajúcemu a zvyšok zálohy. Ale začala ma prosiť, či by som jej lístky nestornovala a orechy nenechala, lebo bude vydávať dcéru a orechy potrebuje na zákusky. Nebolo to celkom jednoduché, tie lístky podliehali kontrole okresnej finančnej správy, ale riskla som to a súhlasila. Pani celá šťastná dorovnala zálohu a nedala inak, len že mi zabalí z oškvarkov, ktoré práve vytiahli z kotla. Nechcela som si ich vziať, ale nasilu ich strčila do auta. Tak som to nechala tak. Naštartovala som, pohla som sa, ale oškvarky tak rozváňali, že som neodolala a rozhrnula som papier. sliny mi tiekli až po brade. Chlieb som nemala, tak som si vybrala jeden taký mäsový, pekne prerastený, jednoducho lahôdka. Potom ešte jeden a ešte jeden a tak som sa pomaly viezla, kochala sa prekrásnou jesennou prírodou a vyjedala oškvarky jeden po druhom. V pohodičke som sa vrátila do práce. Lenže o chvíľu som zistila, že je zle. Mala som pocit, že ma niekto chce prepíliť v páse na dve polovice, bolelo ma nad pásom, pod pásom, pravý bok, ľavý bok....... Dala som sa odviezť domov v nádeji, že ak si ľahnem, uľaví sa mi. Moje nádeje sa nesplnili, oškvarky sa tlačili von vrchom-spodom a skončila som na pohotovosti, kde si asi ešte dnes klopkajú na hlavu nad debilom, ktorý hlce teplé oškvarky bez chleba.
A predstavte si, na oškvarky som nezanevrela, doteraz mám najradšej čerstvé teplé, len ich už naozaj zjem len pár a s chlebom.
@zareaguj


Diskusia k článku

akeber
trpká skúsenosť :-( aj ja hlcem oškvarky ešte zo sitka, ale aj chleba! potom ich už nemusím ak tak v materákoch....aj orechov je tento rok u nás hojne už nám nalúpaných 6 kg :-)))
matata1
Ja ich tiež zbožňujem teplé a bez chleba. A keď nie sú čerstvé, tak si ich ohrievam v mikrovlnke.
rela
@sovka , ešte že to tak dobre dopadlo. Kto by nám tu dnes tak dobre radil?
evanaaa
Oškvarky pre tú úžasnú vôňu pri vytápaní a aj ich chuť zlepšenú mliekom by som robila každý týždeň, ale čo potom s masťou? Takto si musím počkať, kým ju miniem. Práve dnes som videla v Kauflande slaninu pekne rovnomerne uloženú na seba, lákala ma kúpiť ju, ale musím vyčkať. A keď už je ten čas, tak sa tiež nemôžem dočkať, kedy ich ochutnám, ale bez chleba by som nezjedla, keby aké boli.
hubata
Tak ako teplé oškvarky rozvoniavajú a lákajú podobne aj horúce rezne. No a bez chleba tiež sa stávajú zbraňou hromadného ničenia. Stačí slabší žalúdok a hneď je zle.......
kuchticka
@sovka- toto som ani nemala citat. ved ja TAK VELMI LUBIM CERSTVE_TEPLE OSKVARKY, ze uz ani nemozem sediet pri pocitaci, lebo mi nieco chyba. Ja ich tuna akosi nemozem vyskvarit, nemam z coho. Som rada, ze to s tebou dobre dopadlo, ale ja bych tak isto neodolala a jedla hned tie teple, ved su nalepsie take.
garanco
@sovka , už pri druhej škvarke (ktorú som chrúmala s Tebou) som si pomyslela ...a čo žlčník?...Človek ťažko odoláva takej pochúťke!
evas13
Tiež som rada, že to takto dopadlo, že si celá dorazila s autom domov, veď kto by odolal takej dobrote. Vždy sa učíme na vlastných chybách. Ja som takto dopadla pri pečeňovom syre a ten som veru dlho ne mohla.
aroooo
ej sovka, voňali až sem. V časoch, keď sme zabíjali a mali škvariek vyše polovice 10 lit. kameninovej nádoby na masť, tak mi nechutili, robili sme z nich pagáče a pomazánky a teraz sa chute asi zmenili a slintám tu, ale zbožňujem škvarky prerastené mäsom, nie teplé, ale čerstvé chrumkavé s pooctovanou cibuľou
sovka62
Vidím, že je nás tu viac, čo by sme si za teplé oškvarky dali vŕtať koleno. Našťastie ste (až na jednu výnimku) rozumnejšie ako ja a jete ich s chlebom. A žlčník? Občas som ho cítila, aj mi ho vyšetrili, ale nič nenašli. Až pred mesiacom pri ultrazvukom vyšetrení vykukli kamienky a pekne narastené, aj na 7 mm a vraj ich je tam viac. Tak by som si ich mala dať vybrať, ale obávam sa, že keď lekári neustúpia (a nech neustúpia, držím im palce, pacienti sú rukojemníkmi vlády, ktorá neplatí za poistencov toľko, koľko je pre ostatných zákonná povinnosť), také banality ako žlčník budú operovať vrátnici a to by som predsa len mala trochu obavy.
mana1
Ahoj sovka62 čítam tvoj komentár a nedá mi že ja tiež zbožnujem teplé oškvarky a asi pred tromi rokmi mi našli na sono kamene tiež velké a dostala som v juni velký žlčníkový zachvat a o tri dni som išla do nemocnice a kamene mi vybrli laparoskopicky a je fajn .
sovka62
@mana1 , aj ja by som to najradšej mala za sebou, len musím počkať, kým sa situácia v nemocniciach dostane do normálu, neviem si predstaviť, ako by som to teraz vybavovala.
julica
júj, ak škvarky, tak len vôňa, raz som si dala škvarku do úst, zahryzla a vnútri sa mi rozliala masť - blé. Keď tak čítam, čo ste si nimi spôsobili, som aj rada, že mi nechutia :)
sovka62
@julica , to si nemala v puse ten správny kúsok. dobrý oškvarok je suchý, z toho sa ti žiadna masť nevyleje a najlepšie sú také chrumkavé s kúskom mäsa. Ale aj tak si dobre obišla, aspoň ta nič nepokúša.
arasidka
Nie je nad dobrý,voňavý oškvarok s kúskom chlebíka. Milujem tú vôňu "predvianočnej zabíjačky", ale jasné, že až v tom finále - keď rozvoniava kapusta, žebrácka kaša, jelítkový prejt, tlačenky, klobásky, ovarová polievka a na rýchlo urestovaná bravčová pečeň a cibuľke... také prvé ohlasovanie príchodu Vianoc.
A predsa.... predsa ma niekoľko kúskov oškvarkov dostalo až na ARO ! Hučiaca sanitka ma prevážala rovno z kancľa do špitála, kde ma ratovali všetci doktori nablízku. To bol týždeň! A to sme ráno išli s manželom do práce s tým, že skôr odídeme, lebo v Blave po prvýkrát hrali prvý diel toho erotického filmu Emanuela. Presne o druhej, kedy tento film mal začať, ma na oddelení ara "zašľauchovali" tak, že som vyzerala jak chobotnica. Do krku zašili "bužírku" od infúzie, a tak ma uložili na izbu, kde vedľa ležal podobne zrichtovaný pánko v najlepších rokoch . To bol týždeň!!! Ja - začínajúca administratívna pracovníčka na jednom z oddelení polície, a vedľa mňa pán profesor s problémami pečene. Viete si predstaviť ten prvopočiatočný ostych - bo telu sa žiadalo svoje - aj môjmu - aj jeho. A tento zlatučný pán so striebornými vlasmi mi v jednej vhodnej chvíli pošepkal: "Viete čo, pani Anička? Vo dvoch sa to ťahá ľahšie - keď to príde na vás, tak aj na mňa ... dobre? A platí to aj opačne!"
A problém "spoluležania vedľa seba" bol zažehnaný,za čo sm mu bola veľmi vďačná.
Ale i napriek tomu som na oškvarky nezanevrela, robievame ich doma, ale čerstvé už nie sú pre mňa, leda tak na balkón, nechať dobre vychladnúť a potom trošínku do pusy.
Ten arový problém mal svoje opodstatnenie - bola som veľmi hladná, zrovna v ten deň akoby sa na oddelení mech roztrhol s predvolanými ľuďmi na výsluch, a okrem toho zrovna predviedli zadržaných zlodejov a bolo treba konať.A tak ma vzali do tímu - poď, ty vieš písať ako guľomet - teba potrebujeme. A keď nastal čas na vyrovnanie chrbtice - bežala som do svojej kancelárii a v chvate som si nahádzala pár oškvarkov do pusi. A problém bol na svete :))
viera1
@arasidka a vieš,že si mala viac šťastia ako rozumu ? Ležala som s takou pacientkou v Prahe a tá to neprežila...Dg."diétna chyba".Bola si mladá,tak si telo poradilo,táto 60-nička to už nezvládla,treba byť opatrný.Človek niekedy ani nevie,ako blízko je na druhý breh.
julica
Júj, no veru sovka, po prečítaní arasidkinho a vierinho príspevku som fakt rada za ten nepodarok.
arasidka
Vierka, keď to tak spätne hodnotím, tak som presvedčená, že to bolo veľké šťastie! Dg. znela: hlava pankreasu zväčšená o 5 cm! Na otázku môjho manžela, že či sa z toho dostanem, lekári len pomlčali a povedali, - uvidí sa! Je tomu už 21 rokov, ale nikdy na to nezabudnem, ako sa to začalo a ako to prebiehalo, neviem si to dodnes vysvetliť, ale bolesť sa vystupňovala do neuveriteľnej výšky, prestala som vidieť na oči, a to tak, že všetko som videla cez žeravé plamene - na červeno. Kľačala som na zemi a viem len to, že vybehli všetci lekári z ordinácii a ratovali ma. Bolesti sa vracali ako vrcholové pôrodné. Až na Are sa mi trošku uľavilo, keď som dostala prvú infúziu a potom nonstop bez prestávky som ju dostávala 3 dni za sebou. Takže - oškvarky sú dobrá vec, len nie pre každého a nie na lačno.
hubata
No Bože, o takýchto následkoch z teplých oškvarkov počujem prvý raz ..... ani mi na um nezišlo že sú až také nebezpečné!
arasidka
Hubatá, ani nie, ale niekedy sa stane, že ublížia, ako mne - ,hlad,prostredie...A okrem toho , na novom pracovisku som vtedy pracovala sotva dva týždne. Predstav si, že som prešla z tichého prostredia projekcie do sveta úplne iného. Chceš sa zaradiť, veď to poznáš - nová metla dobre metie... Máš strach, či zvládneš ten nápor, predstav si miestnosť, v ktorej sedíš ty za strojom, upiera sa na teba zrak najmenej troch-štyroch ľudí a v hlave ti hučí neustále - nepomýľ sa, musíš stačiť zaznamenať všetko, čo ti diktujú... A to bol vtedy dosť zložitý deň i pre tých, ktorí to robili už dlhší čas, čo já vtedy, také holopŕďa medzi nimi. Pamätám si, že obhajca obvineného mal veľmi zložité nemecké meno, strašne dlhé a bolo ho treba napísať správne na konci každej zápisnice. Si ho vymyslím, asi takéto: Edelbechschreimender Eduard!!!!!No uznaj , že to bola bomba. No, a keď sa toto moje zahrievacie kolo končilo, vzhľadom na moju povahu, dovolila som si pri poslednom zapísaní tohoto mena, dotyčného pána doktora osloviť so slovami: Pán doktor, prepáčte, ale prečo sa nevoláte Mender? Písalo by sa mi to jednoduchšie.
No a tak je na mieste ešte táto otázka: Boli tomu na vine len tie narýchlo zjedené oškvarky? Určite nie, oni to len priklincovali :)))
sovka62
Teda, @arasidka , to som ja ešte dobre dopadla. Pustili ma domov po jednej infúzii, to sa dalo vydržať.
Máš pravdu, niekedy sa nahrnie viac okolností naraz a je zle. Poznám to. Niekedy môžem zjesť aj klince a inokedy mám problémy so žalúdkom po zemiakovom pyré. Veru, občas musíme stráviť nielen to, čo sme zjedli.
arasidka
TAk, tak, sovka, čítam to tu s omeškaním. Jaj, ten čas letí, nemám ho dosť - furt, forma nažhavená, cestíčko zarobené , tak idem - nech sa to tentokrát "odsýpa", bo Vianoce sú tu raz - dva.
sovka62
Tak len peč a nech sa ti darí, nech ti práca ide od ruky a všetko sa podarí.
margaretka28
No ja som sa len teraz dostala k tomuto zážitku,tak pridám aj ten svoj.žienky milé,na to aby som dostala žlčníkový záchvat,som nepotrebovala ani teplé oškvarky.Ked to prišlo,nevedela som,že je to žlčník,nikdy som nemala žiadne problémy.Mala som 31 a bola som mesiac po pôrode.Stravovala som sa ľahko a zdravo,ved som dojčila.Len ma z ničoho nič strašne rozbolel chrbát.Tá bolesť bola neznesiteľná,kríže ma bolievali aj pred tým,tak som si myslela,že to bude niečo také,ale toto bolo až medzi lopatkami a naozaj som netušila o čo ide.Pomohla mi horúca sprcha na chrbát,ani neviem ako ma to napadlo.O pár dní to prišlo znovu,ale v oveľa väčšej intenzite,bolo už neskoro večer a mne bolo strašne,kedže som sa nechcela aj s malým bábätkom trepať na pohotovosť,muž ju zavolal domov.Lekár skonštatoval,že ide o žlčníkový záchvat,ale nevedel čo mi má vlastne dať,kedže som dojčila.Nakoniec mi predsa len niečo pichol,čo mi pomohlo.Obvodná ma poslala na sono,kde som čakala 2 mesiace na termín.Ukázali sa kamene a odporučil mi operáciu,čomu som sa samozrejme bránila,ved som mala doma 4 mesačné bábo a 3 školákov! Dalšie 4 mesiace som fungovala na suchom chlebe,varenej zelenine a jogurtoch s piškotami.Chvíľu bol pokoj,ale prišlo to zas,kedže som poctivo dietovala,myslela som ,(naivne) že malý prehrešok mi nemôže nič urobiť.Boli sme u rodičov na hodoch a zjedla som jeden rezeň(osudný)to som samozrejme nemala robiť,nebolo mi zle hned,ale až v noci,zase prišiel lekár,ale tento krát nepomohli ani 2 injekcie,zobral ma do nemocnice,tam mi pichli dalšiu a ráno ma poslali domov.Išla som k obvodnej lekárke,tá skonštatovala,že vyzerám zle,zobrala mi moč aj krv,verdikt znel rozpad bilirubínu a krvné hodnoty poukazovali na možný zápal pankreasu,je pravda, že mi už bolo stále zle,poslala ma do nemocnice,kde ma objednali na operáciu,no kým prišiel deň D mala som záchvaty 3 krát do týždňa.Po operácií som sa dozvedela,že som mala už chronický zápal a tú najhoršiu formu kameňov.Vybrali mi 90 kúskov,veľkých ako horčičné semienko a trochu väčšie,tvarom pripomínajúce ihlan a vraj tie sú nebezpečné,ked sa pohnú.Nechápala som kde som to nabrala,ked mi nikdy nič nebolo.Doktor povedal,že je to celkom bežné,že tehuľkám sa vytvoria žlčové kamene.Dietovala som poctivo dalšie 3 mesiace a mám vdaka Bohu pokoj a pokojne si môžem dať aj oškvarky.Týmto len chcem všetkým odkázať,aby to nepodceňovali,lebo všetci sme nahraditeľní .To len ja som si myslela že nie som a pokojne som dojčila aj po návrate z nemocnice.Dopadlo to našťastie dobre,ale s tým pankreasom nemuselo,a to by už bolo oveľa horšie,našťastie som ho nemala zapálený,len podráždený.
sovka62
Tak toto je iný horor, vystála si si svoje, ešte že to nakoniec dobre dopadlo. A ja som stými mojimi kameňmi ešte stále nič neurobila, stále odkladám, buď nás čaká cesta, alebo nejaká akcia, kde nemám chýbať....
Ale máš pravdu, nenahraditeľných ľudí sú plné cintoríny, tak s tým hádam do jesene niečo spravím (lebo vtedy by sme radi šli do Španielska a to je tak furt a stále a porád).
margaretka28
@sovka62 ,do jesene sa to dá stihnúť a ved v Trnave máte novú chirurgiu,ved to teraz robia laparoskopicky,o 4 dni som bola doma,o týždeň mi vybrali stehy a po pár dnoch som aj zabudla,že mi niečo robili.
zolik
@sovka62 , nepodcenovat a neoddalovat! Ja som mala 35, doma dvoch skolakov, rozostavany dom, narocnu pracu, za sebou vycerpavajuci rozvod atd. Prve priznaky som potlacila liekmi, prve dva, tri zachvaty som odignorovala a potom to slo sakra rychle. Tak rychlo, ze ma nemohli ani hned operovat, najprv mi museli zmrazit na par hodin brucho, tie bolesti boli sialene. Po laparoskopii som bola za 48 hodin prepustena z nemocnice (operovali ma v Kittsee par km od Blavy). Moja Dg. bola stres, ziadne kamecky, ziaden piesok. Mozem jest skoro vsetko aj oskvarky, pecenu hus atd. Ale ked mam stres tak ten zlcnik ktory vlastne nemam citim a niekedy riadne. Apelujem na Tvoju rozvaznost a pocit zodpovednosti voci sebe a rodine - neodkladaj .
sovka62
@zolik , už som bola rozhodnutá, štrajkovali lekári. Chcela som to riešiť teraz, môj obvoďák má celý mesiac dovolenku. Takže v septembri dovolenka a po návrate ideme na to, definitívne.



 



TOPlist