Nemám nič proti grilovačkám ...

stefanm - fotkastefanm, 1. júla 2013
Nemôžeme (mať radi) všetci - všetko !!! Preto mi odpustite vy , milovníci štipľavého dymu v očiach , zamastených rúk až po lakte a stekajúcej masti po brade , ktorí si neviete víkend bez poriadnej „grilovačky“ ani len predstaviť . Ja sa do takejto , podľa mňa nezdravej , a nebojím sa napísať , že aj snobskej akcie , musím nútiť . Doslova nútiť .

Zdá sa mi neprirodzené a proti všetkým zákonom prírody , už týždeň pred „grilovačkou“ zháňať plnú plynovú bombu ku grilu ktorý sme kúpili , samozrejme v akcií , pretože má , citujem : ...“dostatočne priestranné liatinové platne vyrobené z vysoko odolných materiálov (teda v Poľsku!! - pozn.aut.) , ktoré sú vymeniteľné za mriežkovaný rošt jednoduchou manipuláciou , pomocou dvoch teplu odolných drevených nástavcov , a priliehavé , kónusovo tvarované veko , zabraňujúce šíreniu nezdravého dymu do ovzdušia(!)“. Koniec citátu (síce som si ho vymyslel , ale určite je to v návode tak nejako napísané!)
A tri dni pred „grilovačkou“ minúť pol nádrže pohonných hmôt v aute zháňaním vhodných prísad do marinády , do ktorej naložíme naporcované kúsky diviačieho mäsa , ktoré pol roka skladujeme v mrazničke len a len na túto príležitosť je tiež luxus !
V určený deň (väčšinou v sobotu) sa to začne . Skoro na všetkých prímestkých „záhradkách“ , v záhradách pri rodinných domoch , na vyhradených turistických priestranstvách ale aj , len tak pri sídliskovom bloku alebo , dokonca , priamo na jeho balkóne , pozorné oko vnímavého človeka zhliadne ruch okolo dymiaceho sa priestoru pri griloch . Priľahlé priestory sa zapĺňajú rôznym pomocným „grilovacím“ materiálom . Grilujú výhradne len chlapi , takže hlavne pivom a domácou slivovicou a stoly kde sa bude hodovať zas naopak – jedine ženy , dopĺňajú rôznymi zeleninovými šalátmi a zaručene originál-jedinečnými domácimi (väčšinou jogurt , kôpor , cibuľka) dressingami a chutným , priamo pred vašimi očami čerstvým , (v Lidli!!) pečeným pečivom a chlebom .
Potom nastáva ta chvíľa , keď po poldňovej čakacej dobe , urobení , špinaví a spotení , sadáme na nepohodlné , neohobľované drevené lavice bez operadla a v predklone , zmenšujúc si pri tom nevedome priestor v žalúdku , rôznymi skúsenosťami z takýchto akcií , chmatáme po tom najkrajšie prepečenom kúsku mastnej krkovičky , pridávame si v slanine obalenú(!) klobásu z ktorej nám na stehná okapuje chladnúca , ale voňavá masť , ktorú si stierame kúskom chleba . Všetko namáčame do „Francuzskej“ horčice (vyrába : U N I . A holding s.r.o Žilina ) .... s neskutočným sloganom na víčku :
„Kdekoľvek Ťa nohy zanesú ,
na každom mieste sveta ťa čaká ona .
S horčicou na stole pred sebou ,
sa budeš cítiť ako doma“ . (to som si nevymyslel , to je tam fakt napísané!!)
Následujúca časť „grilovačky“ sa nesie v znamení zvukov . Je ťažko písmenkami vyjadriť zvuky nadšenia , neskutočného blaha a pocitu z radosti , že nič neprihorelo a každý je spokojný . Len tak na ukážku , zopár slovných spojení , ktoré je možne počuť najčastejšie :
„To bolo niečo úúúžasnééé“ ... hmmmm
„Nenachádzam slov“ ... grg , grg
„To sa vám vydarilo , tak o týždeň u nás , dobre“?? ... fúúú

No a záverečné zapíjanie pivom , vínom a pálenkou (musíte vydržať až do tmy aby susedia verili , že sa dobre bavíte!) , ktoré prináša pomalé zvyšovanie intenzity hlasu , prekrikovanie medzi sebou aby každý počul tu neskutočnú historku čo sa nám kedysi dávno prihodila (a ktorú už každý aspoň sto krát počul) , pikantnejšie vtipkovanie a nechcené rozlievanie nápojov po stole , zapríčinené týmto zapíjaním : ... „aby sa nám nechytilo žalúdka“, alebo ... " kapurkovááá - hik" , je vyvrcholením celého procesu prežierania a opíjania sa v sobotu a v štátne sviatky . A to upratovanie po akcií radšej ani nespomínam . Do ticha noci nesie sa hrešenie pána domáceho pri čistení mriežky na grile , pripitá pani domáca stále nevie čí občiansky preukaz to našla pri plote tesne vedľa , s prepáčením , vygrcanej kôpky grilovaných špecialít !!

O koľko krajšie bývalo niekedy ranné sobotné prebudenie , keď sme pri valendách mali nachystané červené trenírky s bielym pásom , tričko , krátke nohavice s trakmi , kockovanú flanelovú košeľu , hrubé ponožky a „pionierky“ na obutie a pri dverách zbalený ošarpaný ruksak v ktorom bol peceň voňavého chleba , kilo špekáčikov , pol boka slaniny , zopár cibúľ a fľaša piva (pre ocka) a červenej malinovky (pre nás a nečakaného hosťa) !
A išlo sa pod les , urobili sme si ohník , na tenkých prútikoch sme zastrúhali (vlastnoručne!) hrot , nastokli do vejárika nakrájanú slaninku a do kríža na koncoch zakrojené špekáčiky a opekali . Kvapky masti zo slaniny zachytávali na krajce chleba , bez zbytočných komentárov sa najedli , chlapi „začúrali“ pahrebu (ak v nej boli ešte vložené zemiaky na pečenie tak sme ich len tak obtreli a jedli) a s úsmevom na tvári a pesničkou na perách :...“ už sme prišli z výletu , nezmokli sme a sme tu“ (!) sa šťastní vrátili domov .
Na záver sa priznám , že najradšej stolujem doma , založím si obrúsok pod bradu , uchopím „strieborný“ príbor a cez plamienok sviečky pozorujem ako sa mení úsmev mojej spolu stolovníčky (manželky) po každom súste mnou upečenej kačice s mnou urobeným knedlíkom a červenou kapustou . To že sa jej po každom súste zväčšuje aj druhá brada , to jej neprezraďte . Ono ju to skrášľuje a spyšnela by !!!

Nemám nič proti „grilovačkám“ – len ich nemám rád . Nemôžeme (mať radi) všetci – všetko !
@zareaguj


Diskusia k článku

rulik
@stefanm plne s Tebou súhlasím, tiež ma neláka každú nedeľu ísť na záhradu grilovať, mlčky to pretrpím, z úcty k rodine, je to aj podľa mňa len snobizmus ako golf alebo zimné preháňanie sa po Štrbskom plese na koňoch, dokázať plebsu, že ja na to mám, nieje to tak dávno, čo musel mať každý tenisový ľakeť a výplet cifrovaný, kto to nemal bol nula teraz je to golf, neviem už čo to bude v budúcnosti...
nazarboncuk
nuz.ale dá sa to aj kultivovanejšie,než ako to opisujete...pri vode s nohami v tráve, bez stresu, bez plynu a hnusných hotových marinád a grilovacieho korenia...my to tak robíme a je to jeden z naj spôsobov ako tráviť leto...
irenaw
tiež uprednostním po dobrej vychádzke ohnisko pod lesom, slaninu na paličke a tiché ležanie v tráve ;-)
lenusja
moje slova!!! A este ste nespomenuli komarov, hlavne po terajsich povodnach! A ze priprava jedla na otvorenom ohni je nezdrava a ugrilovane potraviny su kancerogenne...
sovka62
Ach, Štefan, píšeš rovno z mojej duše. Ja tiež grilovačku nemusím, grilované jedlá mi nechutia, ale ten špekáčik (keby sa dal kúpiť taký ako pred neholúcoiu), ten by som si dala s radosťou.
Ale! Aj grilovačka je lepšia, ako stráviť voľné popoludnie s rodinou v nákupnom centre, predsa len sa koná na vzduchu a keď sa dogriluje dokonca aj na čerstvom vzduchu.
elixir
@stefanm ani sa Ti nedivím, že nemáš grilovačku rád, keď si také zažil ako opisuješ a už máš asi názor pevne nastavený... ja ju práve ako ty nepoznám, poznám to skôr tak, že sa večer zídeme priatelia, ktorí sme sa dlho nevideli a porozprávame sa o živote, keď slnko zapadne, sedíme pri sviečkach a lampášoch s tým, čo kto chce... a nikto neodchádza opitý. (možno takéto by bolo pre niekoho zas nudné :) )
Alebo grilovačka doma, s dobrým kvasnicovým pivkom (jedným) je úžasná... užívať si pokoj a kľud po boku milovanej osoby :)
denyany
no teda...ani mne by sa nepáčilo niečo také, ako tu opisuješ. my grilujeme tak 2-3krát za leto, bez plynu, bez marinád a len s pivkom, dvoma po grilovačke. je to o tom, že sa stretneme s ľuďmi, ktorých máme radi a v peknom prostredí, kde sa dá pohodlne sedieť alebo aj ležať v tráve - kto chce. je veselo, rozprávame si, čo kto zažil veselé v poslednej dobe, no nasmejeme sa neúrekom... a ak nie je besne horúco, ani nie sme upotení. a špinaví už vôbec. nikto tam nejde povinne, len ak chce a neviem si predstaviť, že by som sa musela do niečoho nútiť... som rada, že mám rodinu akú mám a že sa radi stretávame, napríklad aj pri občasnnej veselej nepovinnej grilovačke.
denyany
a ešte som zabudla, že je podľa mňa choré robiť čokoľvek kvôli susedom - teda aby videli, že máme... a že sa máme... s odpustením, kašlem na to, čo si kto myslí, susedov nevynímajúc - najmä čo sa grilovačky týka.
janny300
Tiez si spominam na grilovacku na drevo donesene z hory a tiez slivkove suche drevo co sme nasli a to bol naj repelent proti komarom.
palokuchki
@stefanm vidno ze mas zle skusenosti pravdepodobne s nepodarenou grilovackou. Tu v Australii je grilovanie, typicke Aussie Barbecue velmi popularne. Samozrejme vsetko zalezi od hostitelov a druhu jedal ktore sa podavaju. Ved aj dvaja kuchari nenavaria rovnako svieckovu alebo segedinsky gulas. Podla mna to moze byt velmi prijemna prilezitost na stretnutie vacsej rodiny. Taketo posedenie sme mali napriklad so synom, s nevestou a s jej rodinou na vianoce (pre vas urcite velmi netradicne). Jedlo bolo vyborne, bolo pripravene viacej druhov masa, nechybali zeleninove a ovocne salaty a HLAVNE maso nebolo spalene. Posledne barbecue sme mali zase u dcery. Tiez to bolo prijemne posedenie. Ten stiplavy dym, zamastene ruky a stekajuca mast po brade mne skor pripomina opekanie spekaciek pri pahrebe. No ale ako si kto pripravi. Mozno naozaj tam u vas to robia mnohi z inych dovodov, trebars naozaj aby sa len ukazali. Ale ti rucim ze opekanie, barbecue moze byt aj velmi prijemna prilezitost na pohostenie priatelov a rodiny.
ankabanka
Suhlasim p. Danka.
Po skusenostiach v USA a Canade je to sposob takmer denneho kucharenia nielen v lete ale pocas celeho roka ani mraz neprekaza. Ja som si nan zvykla velmi rada.
A nie je to len pri partiach, ale vari sa takto bezne pre rodinu.
Beznou vybavou balkona alebo zahrady je vacsinou plynove BBQ, ktore ma aj prirucny horak pre WOK a tak kuchtime aj bez zapalovania vsetkych horakov. Kuchyne tak ostavaju ciste aj pre tych, ktori sa nestravuju len v restauraciach.
A takto sa vari vsetko aj prilohy, niekedy aj polievky, aj sa pecu paje, brownies, ci ine dobroty hoci ako desert casto leti iba zmrzlina.
NIe je to uplne tak, ako som viac razy citala, ze sa opeakju iba burgery a hot dogs, hoci decka bez toho nebudu.

Naviac sa tu casto pred hotovenim jedla napr. ryby, niektore syry a trebarz morcacie ci kuracie prsia jemne priudia. Dobrotka uzasna.
Po navrate domov ostavam pri tomto zvyku urcite.

Ale vas popis p. Stefan s tou palickou niekde pod horou je tiez vabny.
Tu si na razniku namiesto slaninky opekame oblubeny coko-marshmalows kolacik "S-mores".

Vase prispevky su nielen chutne ale aj zabavne a osobne za ne dakujem. Zelam vam vela zdravia, aby ste sa dostali do dobrej formy receptami, ktore vam nepripominaju nemocnicnu stravu ale ktore lubite.
Pekne leto a navarte si a papajte ako vam najlepsie chuti. Iba to je spravne rozhodnutie.

Prilohy tvoria vacsinou roznorode salaty, /knedliky nepoznaju/, ryzu znesu ale obycajne k obrovskemu steaku casto velkemu ako tanier daju iba 1 zemiak /co mna uplne zo zaciatku vydesilo/.
Aj preto tu mame problemy najst rozne typy a druhy.
napr. maso na rolady som nevedela najst mesiace, kym mi neporadili musim ist do speci obchodu/.
Ozaj sa orientuju aspon 4 -5cm steaky.
kuchticka
@stefanm , ako si ma potesil tymto zazitkom. Uz so myslela ze necham po tebe patrat :-))
S tou grilovackou je to ako hovoris. Na tie " trampske " (ja som nikdy netrempovala, iba pestovala vysokohorsku turistiku) opekanie spekackov si velmi rada zaspominam. Bolo to vzdy nieco zvlastne - spravit si v prirode veceru, aby sme nemuseli do restauracie. Mam najkrajsie spomienky na aketo chvile niekde vysoko na horach. ked pridu deti a griluju na terase vikendovu veceru tak mi to vobec nepripomina tie nadherne chvile pri ohniku v prirode.
Som rada, ze ta tu zasa po dlhej dobe vidim.
marianne
vnimas to moc dramaticky @stefanm :-) ja grilovacky milujem,nic tam nerobim a dobre sa najem a zabavim:-))..teraz vazne,o plynovych bombach nemoze by t ani reci,mame gril s rostom a pouzivame len uhlie,mame aj take akoby som to nazvala,sviece okolo neho na olej,ked to vecer zapalime okolo grilu a stola,ma to vybornu atmosferu,pesedime tam aj do rana a ak sa stretne dobra partia nema to chybu,moj muz strasne rad griluje...ALE!!! pravdu mas aj v tom,ze opekacka v prirode aj s tymi bahapustymi spekackami,co predavaju,ja vylucne so slaninkou ma tiez do seba...robime pravidelne 1x rocne taku turu po kysuckom hrebeni a su tam ohniska.Vyhlad ako pre Bohov,nieco nadherne a tam opekame vzdy aj tie spekacky so slaninkou,raz rocne preco nie...
marianne
nemyslim si,ze grilovacka je snobizmus ale dobra opkacka nie je zla..:-)) tuto absolvujem s braskom kazdy rok....

2010
Ja si vzdy radsej dam riadny kancerogenny hamburger a vy si dajte zdrave palmarinove kolace .


evusik
veru @stefanm trafil si mi na strunu.. teda s tými spomienkami... keď deti dobehli domov, že si ideme opekať a bez prípravy.. zobrali sme čo bolo doma a poďho za dom na lúku, tam už sme mali urobené ohnisko zo starých tehál a sedenie z drevených klátikov... jedna suseda doniesla špekáčky, druhá slaninu, tretia (to akože ja) klobásu... aj nejaký koláč sa našiel, no a zeleniny sme mali plné záhrady... aj pesničky sme si zaspievali aj vtipy porozprávali, aj psi sa nažrali špekáčkov popadaných do trávy... veru krásne sa nato spomína :-)
a máš pravdu, teraz keď sa ide grilovať, chystáme sa nato týždeň a skončí to presne tak ako píšeš... ale my chodíme grilovať na chalupu, takže treba všetko doma pripraviť a preniesť na chalupu... teším sa keď sa na tú chalupu presťahujeme, to bude celkom iné grilovanie a hlavne grilovanie je o stretnutí s rodinou a priateľmi a je celkom jedno či pri tom sedíš na drevenom klátiku a v ruke nad ohňom držíš paličku so špekáčikom, alebo sedíš v drevenom altánku za stolom a vedľa na grile sa smaží veľký kus mäsa...
hannah22
každému podla jeho chuti, ja rada spomínam na stretnutia na rybách pod stanom, raz dvakrát v roku sme sa zišli spolu so súrodencami a detmi na Šírave,Ružíne a pod.,bolo nás ako maku boli sme štyria súrodenci plus babka ..... chlapi chytali ryby,ženy varili a strážili decká vystrájajúce pri vode, výlety do lesa , a večerné táboráky pri opekaní dobrot ... s gitarou ale aj pivkom.... spomíname dodnes... alebo v záhrade, do krbu sa ráno som nachystala do alobalu zabalené porcie živánky,zeleniny ....ja som okopávala a podobne, večer sme sedeli pri ohníku odpočívali, deti opekali špekáčky... ohen má zvláštnu moc , uvarí jedlo,zohreje telo aj dušička pookreje, dnes je to už iné.... každá generácia má svoje radosti ...:))
irenaw
trojdňové prípravy zabijú každý náznak pohody. najlepšie zdvihnúť telefón: "o dve hodiny tam a tam, každý prinesie, čo doma nájde..." občas priveľa klobás, občas baraních rohov, bolo aj bez chleba, aj tak bolo dobre :-)
hubata
Pokiaľ niekto trvá na perfektnej drahej výbave, ingredienciami od výmyslu sveta, aby to dobre vyzeralo na videu - to je snobizmus. Ale posedieť pri táboráku v teplákoch, vyťahaných svetroch a kľudne pritom zjesť z jedného hrnca aj fazuľu od obeda - to je o priateľstve, kamarátsve a dobrej nálade.
pseudocognac
"Grilovacka" je americky styl a americky sposob zivota primestakov, ktory s vdakou nas pospolity lus prebera, hehe

U nas "grilovacka" vyzera takto: ohnisko z kamenov, zivy ohen, na sedenie spilene kmene a "samliky", tri dlhe razne, spekacky a slaninka na hrebienky, tri gavalce chleba a odkvapkavame a odkvapkavame tu mast na ten chlebik :)
njdevil
nepovazujem grilovacku za snobstvo, grilovacka je rodinny a zivotny styl , gril je sucastou kazdej kuchyne, vlastne kazdeho dvora, alebo balkona...proste tu ma gril kazdy..nikto sa nepozera na znacku, objem, alebo velkost grila, vsetci to maju za usami.. .pri grile sa schadza cela rodina a priatelia,co je velmi vzacne, hlavne pri sviatocnych prilezistostiach, nakolko sa tu zije na vysokych obratkach a ludia su pracovne maximalne vytazeny...griluje sa doslova za kazdeho pocasia...ja osobne grilovanie zboznujem a na grile dokonca aj varim, platnicka je sucastou grila tak isto ako aj rost na uhlie...nema vyznam v lete " rozpalovat " kuchynu, hlavne ked musime mat zapnutu klimu non-stop...pre niekho je grilovanie snobstvo, a pre niekoho bezny zivotny styl...
2010
@njdevil , prave som dokoncil snobsku grilovacku ani vo sne by ma nenapadlo robit bordel v kuchyni s tym prskajucim grilovanym Halloumi syrom a popri tom sa vonku vo woku urobilo aj zeleninove pyre. Cheers



njdevil
Oslintala som obrazovku a neviem sa sustredit na pracu, to mi nerob!!!Mne sa po snobsky marinuje kuracinka a ten moj mi pomlel a prichystal maso na snobske hamburgery...Halloumi som sice neskusala, ale co nie je, moze byt...po ceste domov si to svihnem na farmu a vyskusam...Big hughs from New Jersey:-)
gubics
Neviem prečo sa rozčulujete kvôli grilovačke, však to nie je povinné.Keď sa Vám to nehodí, tak to povedzte svojim priateľom z mosta do prosta,určite pochopia, že ste celý týždeň veľmi vyťažený a cez víkend by ste si najredšej pospali hoci celý deň. Ta časť rodiny, ktorej sa to páči, tak nech si grilujú, a vy ostaňte doma pozerať nejaký zápas zo záznamu.
hladkyy
ja neviem, ale s tym zhananim v uvode je to troska prehnane.
sumko999
grilujeme niekoľkokrát do roka, ale nie je to o tom, že čo.. stačia aj špekáčky, nejaká tá zelenina. Ide hlavne o stretnutie rodiny, keď sme od seba ďaleko. Áno, patrí k tomu aj štamperlík, ktorým si nás hlava rodiny uctí a pripomenie, že veľký stôl v záhrade má svoje opodstatnenie :-)
mariana33
Bože, vrátila som sa do detstva...super prechádzka do lesa, otec zastrúhal paličky a už sa opekalo...mám to radšej ako grilovačku, ale grilovanie s rodinou al.dobrou partiou je tiež super...:o) až do momentu, keď začne stekať marináda či masť na uhlíky...



 



TOPlist