Nemám nič proti grilovačkám ... (plus) .

stefanm - fotkastefanm, 2. júla 2013
K napísaniu tohto príspevku ma inšpirovali niektoré komentáre , ktoré som si so záujmom prečítal v mojej predchádzajúcej práci o „grilovačke“ . Tak ako vo všetkom , čo povieme , sa dajú nájsť najmenej dva spôsoby pochopenia vyrieknutého, tak aj pri tomto príspevku jedny v ňom našli plusy iný mínusy . Takže pre vás , ktorí s jemným náznakom (ale so skrytou obavou aby ste nerozprúdili ďalšiu nezmyselnú „hádku“) poukazujete na špatne spracovanú tému či už grilovania alebo „Barbecueovania“ , pretože v ňom otvorene popieram jak zdravotný tak kultúrny význam takýchto stretnutí , vedzte , že hlavnou snahou bolo len a len , ako to správne pochopil @rulik , s nadhľadom a sarkazmom naznačiť snobstvo a preberanie „amerikanizácie“ do nášho zaužívaného spôsobu života .

Golf , squash ,American Horse Polo alebo bowling či curling vytláčajú z našich chabých dedinských a sídliskových ihrísk vybíjanú , minifutbalík alebo guličky či „ruské“ kuželky , presne tak ako z gastronomického pohľadu „opekačka“ na paličke a v pahrebe sa mení na grilovanie v plynom regulovateľných grilstrojoch , na liatinovo-titánových platňach alebo počítačom riadených balkónových , chrómom a teflónom potiahnutých panviciach . Toto viedlo moje myšlienky a tie viedli moje ukazováky k napísaniu toho čo som napísal .

Spoločenský význam takýchto akcií som ani v náznaku spochybniť nechcel . Kto chce nech si romanticky ľahne do trávy a vychutnáva zvuky prírody , iný nech sa pri tónoch trampských piesni v tichosti oddáva spomienkam a kto chce nech sa riadne opije alebo sa nechá odviesť domov , u nás čoraz populárnejšou , erotickou taxislužbou (taxík s dámskou alebo pánskou „obsluhou“ na zadnom sedadle!) , to je na každom osobne .

Ja ale ostávam aj naďalej prívržencom stolovania „na striebre“ za pekne a s láskou prestretým stolom , tichou hudbou (alebo politickým komentárom?!) znejúcim v pozadí blaženého mľaskania z vychutnávania si tradične pripraveného jedla .
S prosbou : „Nekameňujte @stefanam za to , že nerád griluje!“ ... sa teším na vaše prípadne komentáre . A vôbec sa ma nedotkne ak budú kritické . Len mi , prosím , prepáčte pravopisne chyby a všetko bude v poriadku . 
@zareaguj


Diskusia k článku

janny300
Ja uprednostnujem tu vonkajsiu grilovacku.Mame grill v zahrade a pri kazdej grilovacke ide vela vrci po nej do kosa.A v tej prirodnej grilovacke nezostane po nej nic.aspon ake take plus minus
evusik
ja si myslím, že snobi boli, sú a budú... tým pádom sú mi ukradnutí... ale čo si budeme nahovárať je to móda a je to biznis, veď čo všetko teraz ponúkajú v obchodoch je k neuvereniu... voľakedy sme si vystačili s paličkami teraz vám predajú grilovacie čudo za 2500 eúr, neviem čo to robí za tie peniaze, ale počítam, že sviňu zabije, naporcuje, upečie a ešte po sebe aj poupratuje....
no ale povedzme si otvorene, toto je len a len mužská záležitosť a ješitnosť.. ak má sused parádny gril, ja musím mať ešte väčší, keď má sused otočný gril na kurence, ja si kúpim otočný gril na malé prasa atď, atď.. chlapi sú skrátka takí a my ženy si hovoríme, že pokiaľ sa bavká s takýmito hračkami je dobre :-)))
kuchticka
@2010 - nozprave, preco doma zapinat elektrospotrebica na uvarenie obeda ci vecere ked je horuco okolo 30 C, ked si vonku mozem zapnut gril a za par minut je jedlo hotove bez potenie pri sporaku. ???
Toto praktikujeme kazdy vikend ked pridu na navstevu deti a je nas viac (celkom 6).
marianne
...hmm len tomu sa neda @stefanm zabranit...neviem ci to je len o amerikanizacii...napriklad v okolitych krajinach je zakazany otvoreny ohendokonca neviem,ci uz aj na Slovensku to neplati...V UK,keby si si chcel doma na zahrade uvarit kotlikovy gulas,zivansku v pahrebe alebo opiect kusok slaninky nad ohnom,dostanes 1000 libier pokutu.Takisto kdekolvek v prirode..
Samozrejme,ze nie vsetko tupo preberat zvyky a vyrazy,ale toto su veci,ktore sa vyvojom casu nedaju zastavit..Ved na tu grilovacku staci,upne obycajny gril,su rozne cenovo-dostupne.dcera si kupila v akcii do stovky.. Specialne omladina rada griluje.Vidim to doma.Dcera rada opeka aj v prirode,ona je horolezec riadny...ale ked je grilovacka,to sa rovna riadnej party a to si nenecha ujst...mne sa to zda uplne bezna vec a uz vobec nic spolocne so snobizmom...nemozem si pomoct:-)
marianne
teda nie party:-)),ale po slovensky mejdan,ci uz neviem ako to nazvat:-)))
jednoducho niekde nemaju inu moznost,len grilovat a ak to tu este na Slovensku neplati,ze zakladat ohen vo volnej prirode,tak to tu vdaka EU urcite dorazi...
mariamka
ja myslim, ze ani nejde tak o grilovanie :) snob bude snobom, nech robi cokolvek.. a je jedno ci slovak, amik alebo hotentot ..
marianne
ved ano @mariamka , len to potom by sa musel clovek vratit 100-200 rokov najmenej dozadu,lebo zeleznice tak isto vymysleli anglani a pouzivame ich,prve manufaktury boli zase v UK,priemysel vzisiel odtial...tak isto by sme necestovali,lebo prva cestovka je tiez odtial:-))) a dokonca by sme nesedeli tu teraz ani za pocitacom,lebo amici za to mozu a neviem ci google alebo net nemaju na svedomi zase anglani,nejdem sa hadat...:-))) mnoho a mnoho prikladov...to sa neda zastavit..ludia cestuju,su roztruseni po svete a vselico odkukaju a potom to doma realizuju...:-))
mariamka
@marianne nemyslela som to tak radikalne ako si to pochopila :)) ja som za pokrok aj techniku, sak som od prirody lenivy tvor :)) ale nech sa veci robia uprimne a od srdca, ako to kto citi, a nie pre oko a pre "suseda" :)) ved myslim, ze to tu vecsina vystihla, ze si grilovacku uzije pre jej zmysel a nie pre nu samotnu, len som to chcela zovseobecnit, ze to asi plati pre hocijaku cinnost resp. zabavu .. :))
marianne
jooj,tak to ma netrapi:-)) @mariamka ver ci nie, minimalne 10 rokov je mi absolutne fuk,co si kto o mne mysli...a co robi sused,ma uz vobec netankuje:-)) nech griluje aj zlate prasa..ak je dobry sused,tak ma v ramci dobrych susedkych vzahov pozve:-DDD ak nie,chvala Bohu,aj tak by som nesla....:-))
silvi
ja zežerem na posedenie aj pečené prasa, aj grilované, no nemyslím, že som snobka. Sama to prasa vychovám, sused zabije a máme hody. o som akože potom snobka zbohatlíčka? Ja si predsa uvarím čo ja chcem tak aký problém? A aj keby som tú sviňu sama nepiplala, tak radšej investujem peniaze do kvalitných potravín a prísad ako v budúcnosti do liekov na cholesterol, doktorov, úplatky v nemocniciach a podobne.
ajuschka
my sme zahradny gril rezolutne zamietli a mame tehlami oblozene ohnisko uprostred nasho pokusu o travnik. ked je vela prace a nestiha sa varit tak sa kupia spekacky a slanina, zo zahrady sa vytiahne nejaka ta cibula, paprika a co ja viem co este a zalozi ohen. jedlo je na stole, palicky pri stole a kto ma pracovnu pauzu tak si vezme spekacku, opecie a zje. a potomm naspat do prace. Hura system grilovaciek nemusiiim :) zdar zdravemu slovenskemu dymu!
tiginko
hmmm, tak teraz neviem, či som snob, alebo človek naturálny: ja za super grilovačku považujem milé stretnutie a posedenie s priateľmi na záhrade, tri dni vopred naložím nakrájané mäso do oleja s cesnakom a bylinkami, t.j. žiadna veľká drina. Na záhrade ohnisko, chlapi založia oheň bez akýchkoľvek podpalačov, veď sú šikovní a pamätajú trampy, stanovačky a splavy. Nad ohňom parádna vysoká trojnožka, na reťaziach visí okrúhla mriežka, na tej sa opečie čokoľvek, okrem mäsa trebárs len tak posolené pstruhy, aj šampiňóny, aj klobáska, aj zelenina všetkého druhu, ktorú priebežne krájame a trochu ponamáčame v marináde. K tomu chlebík, pohár dobrého vína alebo piva... žiadne veľké riady, prípravy, upratovanie, opíjanie sa, zvada, krik...len dobrá nálada, smiech a posedávanie u ohňa dlho do noci s ľuďmi, ktorých máme radi. A debaty o všetkom a o ničom. Pre mňa sú tieto chvíle balzamom na dušu. A paličky so špekáčkami si necháme na prípadné potulky v prírode. Je predsa jedno ako, najdôležitejšie je s kým
tetrisss
nuz, tiez citam vase prispevky zarazene, lebo my grilujeme v lete na zahrade s detmi a je to mile a sudrzne posedenie. A necitim sa nijako zamerikanizovane, skratka to beriem ako prima upravu dobrot, ktore ja zakupim, nalozim, pokrajam a inak pripravim a potom moj mladsi syn nas vsetkych obsluhuje jeho vlastnorucne ugrilovanymi pokrmami. Inak aj sortiment je vyborny : kuracie stehna, bravcovina, to vsetko vopred nalozene, vajcove omelety, hriby, cibula, zemiaky, minule sme piekli na kameni aj placky a ktomu chutne korenene omacky, no nedam to za nic. Este sa mi netazi aj pitovy chlieb k tomu upiect. No a vzdy mame limonadu z cerstvych citronov, medu a maty. A stale som Slovenka.
evusik
@2010 ono tá letná kuchyňa nie je sprostý nápad ani tu u nás... ja si myslím, že naši starí rodičia vedeli čo je dobré, keď na nič inšie tak na to zaváranie ktorému tu na Slovensku stále holdujeme... aj my si budujeme na chalupe niečo na tento štýl a môj muž sa vytešuje, že tam bude od jari do jesene a počítam, že tam postupne vytiahne nejakú pohovku (mne by sa ľúbila hojdacia, taká zavesená na reťaziach) a určite televízor, čo zas mne nechýba :-)
andreac
Všetky komentáre od @2010 k tomuto zážitku boli na jeho žiadosť vymazané. Redakcia



 



TOPlist