Mojou osudovou láskou sa stalo varenie .

stefanm - fotkastefanm, 30. septembra 2013
Sú rôzne druhy lásky . Láska materská , láska k vlasti , láska manželská , k deťom , k prírode , k peniazom , milenecká (ach jaj) a podobne . Prechádzame typmi lásky postupne podľa vývoja osobnosti . Na pieskovisku sme milovali Janičkové formičky , v škole spolužiačkyn perečník v puberte susedovu druhú manželku , ale nakoniec sa zo všetkých lások vykryštalizuje jedna , takzvaná „osudová“ .

Mojou osudovou láskou sa stalo varenie . Samozrejme , hneď po láske k spolužiačke z druhej triedy ZDŠ (pre mladšie ročníky : Základná deväťročná škola – povinná školská dochádzka) kde som spoznal spolužiačku , dnes manželku , s ktorou žijem už 37 rokov!!!
Varenie som začal milovať po svadbe . Lebo som musel . Lebo som chcel prežiť . Zo spolužiačky sa totiž to krásne , najkrajšie stvorenie začalo transformovať . Najprv len povahovo . Pomaly jej prechádzala chuť na prechádzky okolo rieky zakončené vášnivými „posedeniami“ na lavičke pod topoľom (to aj mne), posedenie v kaviarni pri dvoch pivkách (mne to ostalo!) , návšteva kina a divadla a menilo sa to na "neodkladné povinnosti" hlavne v práci . Tak som si musel navariť sám . A var si sám , pre jedného trebárs guľáš . Tak som študoval kuchárske knihy a podľa nich varil . Najprv pre dvoch , potom prišli deti tak pre štyroch , potom deti začali jesť za dvoch , tak pre šiestich , potom si deti priviedli svoje lásky tak pre ôsmich a potom sa všetko zvrtlo naspäť , deti sa odsťahovali za svojimi životmi a zase už len pre dvoch . Aj to len dva-tri krát do týždňa lebo to stačí .

Vekom sa zmenili aj pomery v kuchyni . Niekedy som stíhal za nedeľné doobeda pripraviť polievku , zahniesť , nakrájať a zavariť rezance , vypražiť rezne , uvariť zemiaky a ryžu , urobiť uhorkový šalát , pripraviť prívarok s mäskom aby bolo na pondelok , aj upiecť nenáročný koláč z kyslého mlieka na poobedňajšie posedenie pri televízore . Dnes to nestíham . Nohy spomalili tempo , manželka sa rozhodla , že mi bude pomáhať a to znamená , že medzi drezom a sporákom musím urobiť dvakrát dlhšiu trasu ako niekedy lebo ju musím obchádzať . A stále sa ta vzdialenosť zväčšuje .

Nesťažujem sa . Len konštatujem fakty . Ale láska k vareniu mi ostala . Stále síce je len na druhom mieste , za láskou k manželke , ale musím si dávať veľký pozor , lebo sa na jej miesto tlačí fenomén doby , ktorý ovláda Slovensko , fenomén takzvanej „Kazimier-bločkovej lotérie “!!! Národ prestáva variť ! Nemá čas lebo , s lupou v ruke opisuje z pokladničného bločku nekonečné DKP číslo , pátra po dátume kedy a čo nakúpil a zo slzami v očiach zapisuje do formulára cenu z bločku .

Ľudia , vráťte sa k vareniu . Je v tom viac zábavy a potešenia ako pocit , že vyhráte desať tisíc . Ani milión vám nedá na duši viac ako keď niekto pochváli vami uvarené jedlo . Vete mi . A varte s láskou .
@zareaguj


Diskusia k článku

ebaka
Máš pravdu @Stefanm ,tiež ,,nebločkujeme",ale vyvárame....teraz boli jedle bedle vyprážané...-:))
berusa
U nás je to podobne. Tiež veľmi rada varím. Ked pred dvomi rokmi diagnostikovali môjmu synovi celiakiu, musím priznať s radosťou som si vydýchla a povedala, že chvalabohu iba celiakia , obavala som sa horšieho. S elánom sa staviam k sporáku a experimentujem a tešia ma dobré výsledky z každého vyšetrenia, lebo viem, že veľký podiel mám na tom aj já 8)
misa1
Veľmi dobre sa to číta. Máš môj obdiv. ;-)
sracz
... úprimná "spoveď" @stefanm kamarát! Rád som sa s Tvojim "curriculum vitae gazdiniaka dobrovoľníka" dostal aj ja k ňu svojim spomienkam! My s bratom sme sestry nemali, tak nás k tomu naše "víly, dnes už aj nebeské" iniciatívne dotlačili! ... a tak nám to, na našu radosť, ostalo podnes!
kuchticka
@Stefan , dufam, ze pises I nejaku prozu, nech zarobis na rvojom umeni " dobre pisat".
Takuto "lasku" bych potrebovala v moje kuchyni. Tam sa pride moja laska iba pozriet, ci je uz uvarene.
janazjarku
Ta šme še pobavili .-) kedy ja yase budem mať čas napísať takého srandy ??
babav
@stefanm , ta laska k vareniu je snad iba jednou z tych ostatnych ,ktore spominas .Ziju predsa v nas , aj ked roky pominuli. Zabudol si este na
"Lasku nebesku"(W.Matuska &E.Pilarova) ;-)
lyali
@stefaaaanm , tak od srdca som sa zasmiala :-) vdaka! skoro som napisala, ze ty budes taka moja citatelska laska... :-) @hubata , neblazni, srandicky, srandicky :-D
zitar
lepšie čítanie ako akýkoľvek program v telke, dobre som sa pobavila
alex37
@stefanm bravooooo, keď tak dobre varíš ako píšeš, radosť ťa mať doma, len ďalej var a píš :-)



 



TOPlist