rád by som sa s vami podelil o svoju radosť z môjho prvého
verejného vystúpenia na akcii, na ktorej som varil pre veľkú skupinu
ľudí a všetko popritom sledovala aj kamera našej regionálnej
televízie :)
Dovoľte, aby som najprv stručne predstavil, ako sa to všetko stalo.
Pár týždňov späť mi prišiel mail, v ktorej ma akási Lenka oslovila s
tým, že si ma našla na Vareche, zapáčil sa jej môj blog a tak by
ma rada pozvala ako hosťa prednášky na pracovisko UKF Nitra v
Spišskej Novej Vsi. Bol som z tejto ponuky nadšený, samozrejme
som hneď prikývol, cez víkend som si pripravil prezentáciu o
Londýne, obede u Jamieho, stravovaní a ďalších zážitkoch.
Prednáška a prezentácia dopadli veľmi úspešne, mal som z nich
dobrý pocit ja aj vysokoškolskí študenti a tak pani magisterka, ktorá
ma tam pozvala, dnes už moja kamarátka Lila, navrhla, či by som
zúčastneným študentom niečo neuvaril. Oni súhlasili, ja tiež a tak sa
začal plniť ďalší z mojich snov :)
Dohodli sme sa na termíne, pripravil som si menu, ktoré som chcel
pripraviť a netrpezlivo som vyčkával na deň akcie. Čakanie mi veľmi
spríjemnila dobrá správa, že náš projekt sa rozhodol zasponzorovať
aj miestny obchod so skvelými slovenskými špecialitami Valach.
Využil som túto veľkorysú ponuku a tak som pre svoje varenie
získal pravú bryndzu, slaný ovčí syr, niekoľko kvalitných jogurtov a
prepustené maslo ghee, po ktorom som tak dlho túžil.
V utorok hneď po škole pre mňa Lila prišla, skočili sme ku mne
domov pre hrniec, wok a pá drobností a pokračovali sme do
obchodu, aby sme nakúpili všetky suroviny potrebné k vareniu pre
skupinu čítajúcu okolo 15 ľudí. Boli to obrovské množstvá,
predsalen, variť pre seba a 15 ďalších ľudí je trocha rozdiel, pred
ktorým som mal veľký rešpekt. Zohnali sme všetko čo sme
potrebovali, zaplatili a hneď šli k Lile, na miesto konania. Začal som
si pomaličky pripravovať suroviny na prvé jedlo, keď v tom Lile
zazvonil telefón - bola to miestna televízia Reduta, ktorú predtým
oslovila, či by nechcela prísť na našu akciu. Chceli vedieť kedy môžu
prísť ! :-)
Pomaličky sa začali zbiehať naši hostia a takmer zarovno s nimi
prišla aj televízia. Práve som pripravoval špenátový šalát s
bryndzovým dressingom, hostia ma obkolesili a tak sme vo
výbornej atmosfére postupne pripravili všetky štyri jedlá, pričom
pomocníkov som mal aj z radov samotných študentov :) Variť v
takomto úžasnom kolektíve bola radosť a pocta, snažil som sa
potlačiť akúkoľvek trému aj pred kamerou a naozaj som si užíval to
kulinárske popoludnie, ktoré bolo ukončené tým, že naši hostia
vyhlásili, že jedlo im naozaj chutilo, ochutnali nové ingrediencie a
spoznali možno troška iný prístup k vareniu. Zhodli sme sa, že sa
radi opäť stretneme a aby som už viac nekecal, tak radšej pridám
samotný link na reportáž :-))
www.snv.sk/?tvarchiv=1&videoID=131205-2...
Týmto zážitkom len chcem vyjadriť svoju vďaku Lile, svojim
hosťom aj televízii, že zdokumentovali tento skvelý projekt a tiež
vám vážení priatelia z Varechy, ktorí ma neustále podporujete a
posúvate svojími postrehnmi a komentármi dopredu. Viete, mám
veľkú radosť z toho, že možno som naladil ďalších ľudí k vareniu a
odvážnemu skúšaniu nepoznaného. A možno aj niektorí z vás
konečne uvidia, kto vlastne je ten šialený milovník zeleniny, Varechy
a všetkých milých ľudí :-))
link: www.snv.sk/?tvarchiv=1&videoID=131205-2...
Martin, teraz ta uz nikto nebude moct povazovat za "neskutocneho" tu na vareche :) si ozaj sikovny ako sa predstavujes svojimi receptami a taktiez svojou bohatou vyjadrovacou sa schopnostou.
na mäkko je prajná duša moja...
ty výsledok si-ked charakter a inteligencia sa spoja...
želám..fandím...obdivujem...
život ťa na skusy volá..kto vieru má-všetko zdolá..
zlom väz
ži s radosťou
a mladícka odvaha nechýba Ti!
som veľmi rada, že si lapil príležitosť za golier :-)
variť na akademickej pôde a za prítomnosti kamier :-)
usmiala som sa nad tvojím milým vyznaním, že pred dvoma rokmi si nevedel ani ohriať buchty na pare :-)
tak to v tom veku, myslím, nie sú žiadne tragédie :-)
ale za tie dva rôčky , aké z Teba kuchárča pokročilé!
tak do chutného zvarenia :-)
srdečne blahoželám!!!
Sám som nečakal, že od vás získam takú pozitívnu reakciu a dokonca v takom množstve, je to nádherný darček od Varechy a jej používateľov na Mikuláša :-)) Ste veľmi milí, ďakujem za všetky priania, príjemné slová, dokonca aj básničku a gratulácie a chcem povedať len toľko, že aj naďalej sa budem snažiť vymýšľať, učiť sa a prispievať, aby sa radosť šírila ďalej a mali sme sa tu všetci dobre, v príjemnej atmosfére a pri chuti do varenia :-))
Viete, bez cenných poznámok a správnych ľudí sa zdokonaľuje len veľmi ťažko a práve preto je tento portál tak unikátnym miestom so všetkými, ktorí ho tvoria, prispievajú naň a sú mojou inšpiráciou. Sú nimi mnohí z vás, ktorí tu máte svoj komentár a o to viac si to cením. Mám vás všetkých veľmi rád :-))
... a koncom už len toľko, že sa vždy budem tešiť na vaše komentáre, ale aj hviezdičky k receptom a akékoľvek poznámky mi pokojne napíšte, vďaka ním sa učím a zlepšujem :-)) Príjemný víkend všetkým a ešte raz najúprimnejšie poďakovanie ;)
na špagety - varecha.pravda.sk/recepty/spagety-s-orechami-a-omackou-z-...
kuskus so zeleninou - varecha.pravda.sk/recepty/kuskus-so-zeleninou-a-tekvicovy...
na bryndzový dressing je treba len 80 g bryndze, 150 g bieleho jogurtu, štipku soli, čierneho korenia, čerstvú pažítku, najemno nakrájanú polovicu malej cibule a lyžicu bieleho balzamika či vínneho octu :-))
citujem : Viete, bez cenných poznámok a správnych ľudí sa zdokonaľuje len veľmi ťažko a práve preto je tento portál tak unikátnym miestom so všetkými, ktorí ho tvoria, prispievajú naň a sú mojou inšpiráciou.
A na záver, aj ja som nasávala a inšpirovala sa z pridaných nielen receptov, ale hlavne komentárov s cennými radami :-)
@hubata : Pravdu povediac, z počiatku som mal pred varením v časovej tiesni a pre toľko ľudí rešpekt. Každým krokom som si však bol potom istejší a som rád, že všetko dobre dopadlo :) Bola to skvelá možnosť vyskúšať svoje vedomosti v praxi. Veľmi si vážim Tvoju pochvalu, skutočne ma potešila tak ako to, že sa Ti páči bryndzový dressing :-) Bryndza je tradičná slovenská surovina, ktorá sa aj v súčasnosti dá zohnať veľmi kvalitná, nuž prečo ju neponúknuť aj inak ako na haluškách ? :-) Máme skvelú tradíciu týkajúcu sa rôznych jedál, myslím, že máme byť ako Slováci na čo hrdí - musíme zachovávať to dobré a vymýšľať nové a chutné, možno sa aj nám podarí vytvoriť ďalšie tradície, ktovie :-)
@helca103 : to sa veeľmi teším, že kvôli mne si sa rozhodla napísať :) Osobitná kolónka, už to je pre mňa veľká česť, to sa teda cení ;) Ďakujem za krásne slová a podporu a príjemný advent prajem aj Tebe ;)
@mariamka : no, celebrita zatiaľ nie, od toho mám ešte ďaleko, hehe :)) Som rád, že sa Ti reportáž páčila a mám od teba takúto dobrú reakciu, veeeliká vďaka ;) Linky dávam na spodok :-))
@denyany : vďaka za všetko, podeliť sa o recept je mojou radosťou, niet za čo ďakovať ;) Ako píšem, linky sú tu :
Prezentácia, nie len o jedle, ale celkovo o Londýne : prezi.com/lhhne8htwybb/ako-sa-je-v-londyne-alebo-...
Článok o jedle v Londýne : martins-kok.webnode.sk/news/ako-sa-je-v-londyne/...
A samotný obed u Jamieho Olivera : martins-kok.webnode.sk/news/splneny-sen-obedoval-som-u-jamieho...
Kto by mal záujem, budem rád ak si klinete aj na FB stránku môjho blogu, kam pridávam drobné zaujímavosti : www.facebook.com/MartinsSvenskaKok?ref=hl...
... napriek všetkému, nikdy by som nepovedal, že sa nájde toľko výnimočných, milých a pozitívnych ľudí ochotných zanechať mi tu odkaz a potešiť ma O:) Každý jeden komentár si úprimne vážim a teším sa z neho, prajem vám všetkým krásny advent a veľa, veľa pohody :-))
(...ten Tvoj spišský prízvuk ma dojal, nezaprieš, kam patríš...)
@garanco : ďakujem, my Spišiaci držíme spolu, veeľmi si ma potešila :-)) ... naozaj, ani som si neuvedomil ako to na mne počuť, no teda :-))
@farbuska : veľká vďaka, dúfam, že tvoja KK s mojími receptmi sa bude rozširovať, teším sa ! :-)
@lorelai81 : ďakujem ďakujem ;)
@mariamka : verím, že sa tam raz vyberieš, iste by sa Ti tam páčilo tak ako mne :-))
@damisa : ááj Tebe pekná sviatky a veľká vďaka :)
@ywett : to si veľmi cením a mám radosť, ďakujeeem :-)
Z tvojich receptov a popisov je vidiet, ze ta to moc bavi...a to je absolutne jednoznacna cesta k uspechu.
Len tak dalej!
Je to tak, aj ja mám z varenia veľkú radosť a v kútiku duše snívam, že aj ja raz budem môcť byť kuchárom, hoc aj v maličkej reštaurácii s príjemnými ľuďmi, tak možno raz ... O:)
To som rád, ale ako vravím - recept je 1/4 úspechu, 1/4 je kuchár a polovica to, s akou radosťou a vášňou k jedlo pristupuje ... :-))
@amalka : ďakujem, budem sa snažiť robiť to najlepšie, čo viem :-))
@soncya : a ja zasa veľmi pekne ďakujem O:)
@stacy77777 : ja viem, ty si jedna zo "skalných" :)) Och, bodaj by sa podarilo, hádam sem raz napíšem aj o osobnom stretnutí s ním ... :-))
@radulienka : tak vidíš, máš veľmi dobrý predpoklad a prognostické schopnosti :-)) Snažím sa, aby sa vždy ľudia naokola, či už rodina, kamaráti, alebo trebárs aj vy, moji kamaráti a čitatelia z Varechy vždy cítili so mnou fajn a mám dobrý pocit z toho, ak tomu tak je, aspoň podľa komentárov :) Sú to samí skvelí ľudia, a preto je to tak je. Veľká vďaka, moje srdce "plesá" :-))
@luchenka : tak pri najbližšej príležitosti iste vyskúšaj, čo sa Ti zapáčilo, linky sú hore ;) Vďaka ;)
www.prohuman.sk/socialna-praca/fotoreportaz-mladi-mlady...
- fotoreportáž z môjho varenia :)
www.prohuman.sk/pedagogika/mladi-mladym-tvorive-reflexi...
- komplexné informácie o projekte a vyjadrenia účastníkov :)
Za veľmi pekné články vďačím magisterke Lenke Jalilah Hruškovej, veľká vďaka za príležitosť a všetko, čo sa nám spolu podarilo :))
Jen nahodou jsem, tisice km od domova, otevrela Varechu a padlo mi sem oko. A tak, huboko v Mexiku, sluchatka na usisch, koukam na tve tv starovani a proste super! Mas krasny cil a dobrou perspektivu. A prijde doba, kdy se tu budeme vytahovat, ze jsi zacinal na Varese :-) Mavam a zdravim ze zeme fazoli a kukuricnych placek :-) Vydrz !
Musím povedať, že si zrejme mojím najvzdialenejším divákom, páni, dúfam, že si Mexiko užívaš, čerpáš novú inšpiráciu a vychutnávaš dobré jedlo :) Ako spomínaš tie placky, fazule, hmm, hneď by som si dal ... a Varecha je super, mám ju najradšej práve vďaka ľuďom, ktorí tu sú a takto ma vedia povzbudiť, to sa teda cení ;) Ďakujem za pozdravy a posielam pozdrav späť cez Atlantik :-))