Čo som našiel v šuflíku .

stefanm - fotkastefanm, 9. novembra 2013
Ráno ako každé iné . Pol štvrtej , prostata plní svoju funkciu a ja odchádzam na toaletu a po návrate už nemôžem zaspať . Čítam , premýšľam a do odchodu manželky do práce sa z postele ani nepohnem . To by mi tak chýbalo , zapliesť sa jej ráno pod nohy ! Konečne sa ozýva vytúžené cvaknutie bezpečnostného zámku na vchodových dverách a ja , podľa mňa šprintom , letím do kuchyne , kde máme rodinnú tabuľu odkazov . Nebudem vás zaťažovať zoznamom na nákup a podobne , ale v kolónke „upratať“ sa nečakane objavilo : ...šufliky v obývačke !
No čo už ? Sľúbil som , že odkazy budem plniť , tak som sa do nich pustil . Klasickým triediacim spôsobom . Na tri kôpky . 1.nechať , 2.vyhodiť a 3.ešte neviem . A tak v jednotke končí asi tridsať vybitých tužkových batérií , stvrdnutá plastelina , obal na kružidlo bez kružidla a množstvo starých záručných listov , rôznych potvrdení a podobne . V dvojke ostávajú manželkine ihlice a vlny na štrikovanie , hoci ich už v ruke nemala dvadsať rokov , jej staré dioptrické okuliare v počte asi päť kusov , hoci už má celkom iné dioptrie , spolovice prázdna manikúra , špicaté papierové klobúčiky s gumičkou , ktoré používame každý tretí rok na Silvestra , keď sa rodina schádza u nás a podobne . A do trojky kladiem , a kôli tomu to vlastne píšem , moje staré kuchárske knihy a časopisy s receptami . Už ich roky nečítam ani si v nich nelistujem . Odvtedy ako som sa pripojil na celý svet cez internet . Neviem sa rozhodnúť . Neviem čo s nimi urobím . Vyhodiť mi je ich ľúto , ale keď tak veľa miesta zaberajú ?! Ja by som najradšej vyhodil tie klbka vlny ale to by so si asi rozhneval manželku . Ale ja si určite riešenie nájdem .
Aj vám sa nakopilo toľko kuchárskych kníh a časopisov s receptami a radami ? Listujete si nich ešte občas ? Alebo už len cez PC si vyhľadáte čo potrebujete ???

@zareaguj


Diskusia k článku

pacik
Veru nakopilo, ale už začínam selektovať a niečo aj vyhadzovať. Prvé išli časopisy, za nimi väčšina kalendárov. Zatiaľ majú imunitu len knihy, čo už, keď svetom vládne internet :-)
anka246
Pravdaže nakopilo. Prezerám si staré osvedčené recepty, pospomínam ako som trpezlivo začínala vypekať. Aj na dnes som sa chystala piecť z PC receptov. Hmm.. piekla som lístkové šatôčky plnené makovo- hruškovou plnkou, bez receptu.
sovka62
Veru nakopilo a napriek Vareche a internetu vôbec, ešte aj pribúdajú. Hlavne také, ktoré ja, či moje deti vyhrabeme v antikvariátoch, lebo v tých sú také recepty, o akých internet nesníva. Nevyhodím ani jednu, rada si v nich listujem a tie, ktoré som si kúpila ako mladá gazdiná ešte stále používam.
rela
Nič nevyhadzuj! Knihy vydržia dlhšie ako PC.
irenaw
rada "surfujem" po papieri a kníh sa nikdy nevzdám. ale aj pc má svoje miesto, dobre sa dopĺňajú, najmä ak chceš viac verzií, ohlasy, nové nápady. z kníh vyhľadávam skôr tie retro-kuchárky ;-).
marianne
ani nehovor,mam ich na mraky vystrizkov,tolke roky som ich zbierala,niektore aj 30rokov maju,co este mama zbierala,lepila do zosita teraz ich mam vyhodit? ale si ma nastartoval,aspon ich pretriedim...ale co ked raz internet nebude,padne...hmm?:-)) to skor peklo zamrzne... ale zavadzaju,tiez pravda...ale kniha ostane vzdy knihou,to nedaam...
luss44
jáj môj šuplík v kuchyni by vedel rozprávať... plný výstrižkov, papierov s receptami, a navrchu tróni 30-ročný zošit, do ktorého zapisovala recepty ešte moja babka, teta a teraz ja a už aj moje dcéry, čiže taká viacgeneračná rodinná kuchárska kniha :) všetko opatrujem a nič nevyhadzujem, stále verím že to všetko zužitkujem :) už rok sa chystám zaobstarať si menšiu knižnicu len na kuchárske knižky, tak snáď raz... :)))
evanaaa
Ja som podľa môjho muža vraj - babka korenárka, aj keď miesto korenia suším haldy časopisov s receptami, tie prvé, základné sú už obšúchané, ale je zaujímavé, že som ich začala kupovať až po objavení Varechy, akoby ma k tomu najviac "nakopla", pretože vtedy som si začala uvedomovať kúzlo receptov. Ja som sa v nich priam vyžívala.....spočiatku som aj piekla niečo podľa nich, no potom prišla na nás oboch s manželom pohroma v podobe cukrovky, piekla som menej a menej. Ale časopisy som kupovala a ........manžel mi ich nenápadne vyhadzoval, keď som to zistila, hnevala som sa, aj som ho prosila, ale potom som si niekoľko malých formátov ( každý bol na inú tému) dala do jednej krabice a tú zasa do kúta, s tým, že ujde jeho sliedeniu, ale nie, objavil aj tú a celú ju aj s mojim vzácnym pokladom vyhodil, čo ma vtedy dojalo k slzám. A ja kupujem a kopím časopisy aj naďalej, aj napriek predsavzatiu, že s tým úplne skončím, ale nejde to,a si som už závislá. Aj som mu raz povedala - niekto zbiera hrnčeky, iný hodiny, ďalší dokonca televízory, tak prečo by mu to malo vadiť....?
janger
Aj ja mam veru poriadnu zasobu...Vystrizky, listky s receptami pisane rukou, pisane starym pisacim strojom - tieto druhy receptov su mi najmilsie, vzdy mi niekoho pripomenu a zaspominam si...Mam aj kopu starych kucharskych kalendarov. Samozrejme aj moc knih, a stale dokupujem. Uz neviem, kde to budem skladovat. @evanaaa , ved aj ty mu nieco tak vyhod, nech sa zbada, ako to je ;-).
honestka
aj moje supliky cakaju na luftovacku.
natastie uz nedoplnam novymi casopismi, pretoze sa nam aj dom uz najko nafukuje a tak po precitani nosime do cakarni, kde sa premelie vela ludi a tak sa informacie znasobia a vyuziju maximalne.
kuchticka
Moj suplik v kuchni s receptami a radami je tak plny, ze uz ho sotva zatvorim. Je mi luto nieco vyhodit, "ved vsetko potrebujem" I ked sa tam pozriem iba zriedka, lebo nadobudam dalsie a dalsie recepty a rady do kuchyne a domacnosti. Manzel sa ma pytal: Ty myslis, ze budez zit vecne? On aketo veci nechape, ved sa o domacnost a varenie starat nemusi.
sashan
Mám pocit,že si upratoval moje obývačkové šuplíky.
hannah22
Tiež som kedysi začínala receptmi z Slovenky a Dorky, potom receptár a tzv.ludovou tvorbou ručne písané recepty od kamošiek ,kolegov a rozne úlovky z dovolenky a podobne, bolo ich niekolko krabíc, asi 12 kuchárskych kníh a jednu Dobromilu Retigovú vydanú Odeonom aj kalendáre Gazdinka. Už píšem bolo... stahovali sme sa a veru bolo tažko vyberat, čo nechat ......a tak som sa musela rozlúčit s častou svojej zbierky. Pri jej triedení som si užila spomínanie , veru šlo to tažko pretažko , nechala som si len čast výstrižkov a overených receptov a kuchárske knihy. Ale musím sa priznat, znovu odkladám a hlavne zapisujem do starého hrubého diára z roku 1987, recepty či už z Varechy.... tie o ktoré nechcem príst, si radšej hned zapíšem a zas mám pár výstrižkov o ktorých si myslím, že ich musím vyskúšat ... jenoducho hraboš zberateľ.... :))
paeva
kuchárske knihy v žiadnom prípade nevyhadzovať. mám mysliveckú, o rybách, konzervovanie a veľa iných. mám aj zošit veľkého formátu písaný, lepený už je 40-ročný. robilasom v ňom inventúru, lebo už nedrží ani formu, ale čo vyhodiť? ved toto ešte niekedy vyskúšam, ale mám tam aj recepty, ktoré sú prečierknuté, že sa mi nepodarili, alebo nechutili.
po inventôre je zošit tak isto tučný ako aj pred ňou, a ja tučniem s ním.
babidka
Ja som tiez taky skrecok a hromadila som casopisy a kucharske knihy , vystrihovala som si recepty a lepila do zosita . O ich osude casom rozhodla nasa Micka ktora milovala moje krabice s casopismi a vystrizkami a tak si ich poznacila . Tak ako to uz vedia robit macky - ocikala ich :-) Chtiac- nechtiac som ich musela vyhodit .Musela som byt k sebe uprimna - robilo mi sice radost ich zbieranie a vystrihovanie - ale velmi som ich nevyuzivala .Ostali mi uz iba casopisy Apetit , kucharske knihy a ....kucharske knihy v e- citacke :-) Tie posledne zaberu najmenej miesta !!Ale aj tak -najcastejsie siahnem po Vareche :-)
stefanm
Až teraz som si všimol , že v príspevku mám chybu . Napísal som : Na tri kôpky . 1.nechať , 2.vyhodiť a 3.ešte neviem , ale správne malo byť : 1.vyhodiť , 2.nechať ..... zaujímave , že si to nikto nevšimol .
babidka
Ale vsimol :-) Ale ja som to brala normalne ako preklep a kazdy sa moze zmylit :-) Naco upozornovat na taku trivialnost, nie ? Pochopili to asi vsetci - ved kto by si nechaval vybite baterie a plastelinu a vyhodil /preboha , len to nie !!/manzelkine strikovacie ihlice ????:-)
pacik
:-))) všimla, ale dosadila som pre seba správne slovíčka
mantuska
aj mne sa to nakopilo neúrekom, ale to je moje najnovšie "úchylka", isť na
varechu, recept ktorý sa mi pozdáva uložiť ale aj vytlačiť, aby bol hneď
poruke, keď budem v sobotu piecť, lebo obyčajne chcem niečo piecť a
v rýchlosti neviem nájsť recept, ale aj tak najviac používam moje prvopočiatočné zápisy receptov,stránky sú úfúlané, mastné, pozahýnané ale plné spomienok. Už som sa zapovedala, že nebudem
vyhadzovať nič, lebo nedávno sa mi stalo, že som chcela štrikovať
mojim novým vnúčatkám čiapočky a musela som porozbalovať staré
Dorky a Praktické ženy, ktoré som už chcela dať do zberu a veru
teraz poslúžili.
njdevil
ja som si z domu prinesla moje kucharske knihy, zapisnik s receptami aj stare ustrizky zo Zivota, Slovenky...dali ich do folie, aby sa mi nerozpadli...definitivne NECHAT!
domacapani
Aj ja som dnes upratovala suplik. V kuchyni kde drzim korenicky. Tie su este v plytkej skatuli, aby sa mi nekotulali. A viete co som tam nasla? Takeho cierneho chrobaka, co niekedy najdem aj v kupelni. Uz bol suchy, tak isiel do kosa. Len nechapem ako sa dostane dnu a von uz nie. No ale na temu. Recepty oskenovat a drzat v pocitaci. -:)
njdevil
a na ihlice NESAHAT!!! tie som si zo sebou priniesla tiez...aj babkin stary mlyncek na maso vyrobeny v Gottwaldove v roku 1958...aj sitko na strapacky...:-) len tak na margo...
tetrisss
Ze suplik, kde sa na mna hrabete :), ja mam recepty pekne v par sanonoch, 17 rucne pisanych malych zositov, dva velke a este plnu jednu dvojsedacku v obyvacke a veru, nech sa mi niekto opovazi co i len jeden vyhodit. Kde je najblizsi psychiater? :)
manya
svoju zberateľskú vášeň už krotím, nemusím mať každý časopis o varení ale mojej zbierky je zakázané dotýkať sa. Okrem receptov sú to aj časopisy typu Dorka, Burda, o pletacích, vyšívacích a hačkovacích priadzach hovorím ako o chorobe z povolania. Ešteže v podkroví mám svoj súkromný sekáč.
hannah22
všimla, ale došlo mi že to je preklep, ved načo sú ti staré baterky... xixi.... :))
hubata
V tomto predkremačnom veku som na tom rovnako: mám tam recepty písané na linajkovom papieri inkustovou ceruzkou ťažkou rukou roľníčky - mojej babky, mamine recepty sú už písané modernejšie: na písacom stroji zn. Consul (sem-tam aj na hlavičkovom papieri ZTS š.p.). No mám aj úhľadne polepené výstrižky receptov zo Života, Slovenky, Pravdy - to sú tie moje prvotiny, mladej maminy.
Dnes poctivo klikám a ukladám do KK recepty z www.varecha.sk.

Aký je medzi nimi rozdiel? Tie písané rukou voňajú človečinou, vybavím si milú tvár čo podľa nich s láskou piekla pre nás všetkých.

A tie odložené v PC možno raz budú mať hodnotu pre moju vnučku, ktorá si spomenie cez recepty zasa na mňa ......



 



TOPlist