Ako si starká na mojej svadbe pochutila ...

andrea2005 - fotkaandrea2005, 4. decembra 2013
Príhoda sa stala už pred rokmi, na mojej svadbe. Najprv musím vysvetliť, že som si brala Chorváta - Dalmatínca a svadbu sme mali ako inak, v Chorvátsku so všetkým, čo k tunajšej svadbe patrí.
Okrem rodičov, pár kamošiek a niekoľkých príbuzných si túto akciu nenechala ujsť ani moja vtedy 82-ročná starká. Ako inak, veď sa už roky modlila, aby som nezostala na ocot. Veď som pomaly ťahala na tridsiatku a o vydaji ani počuť. Či ona bude mať vnučku starú dievku. Ale keď ma už skrotil ten Chorvát, musela vidieť, ako sa tu budem teda mať.
Tak babička zvládla bez akýchkoľvek problémov a strachu cestu lietadlom, ubytovanie v apartmáne, prechádzku pri mori, obhliadku kostolov (ktorých máme v Kaštela požehnane) a trogirskej katedrály. Jedine sa kúpať odmietla, že to nie je pre ňu.
Moji najbližší príbuzní už dávno pred svadbou nezabudli zdôrazniť, že oni tam ŽIADNE MORSKÉ POTVORY jesť nebudú. No ale nemohla som meniť klasické svadobné menu. Pre tých, čo poznajú dalmatínsku kuchyňu: ako predjedlo je šunka (pršut), tvrdý syr a francúzsky šalát, potom nasleduje niekoľko jedál: „pašticada“ a ňoky (hovädzie dusené s červeným vínom – recept pridám inokedy), biele a čierne rizoto, jahňacina, zákusky. Biele rizoto alebo správne po chorvátsky „bijeli rižot“ sa pripravuje z teľacieho mäsa a riže, čierne rizoto, presnejšie „crni rižot“, je zo sépie. Atramentové farbivo sépie mu dodáva tú správnu čiernu farbu. Vrcholom menu a oslavy je pečená jahňacina, ktorá musí byť dalmatínska a dobre pečená, podávaná horúca. Domáci ju jedia rukami až im gebriny tečú, veď kto by sa babral s príborom, však by mäso vychladlo. Hotová tragédia, ak by svadobná jahňacina nebola dobrá, taká svadba automaticky za nič nestojí. Nakoniec sa podávajú torty a zákusky.
Našim samozrejme všetko chutilo, až kým čašníci nedoniesli tácky s rizotom. Pokukovala som na uja, kamošku, ako si obzerajú to čudné čierne jedlo, nahlas rozmýšľajúc, ochutnať či nechať tak ... Počula som aj hlasné: „Fúúj ... toto ja nebudem!!“ (myslím že brat). V tom sa niekto otočil ku našej starkej, ktorá už mala naložený plný tanier čierneho čuda a veselo jedla. V tom počujem svojho uja naším žitavským nárečím: „ Manka, a Vy véte, čo to jéte???“ Starká bez zaváhania odpovedala: „ Ná šak čo by som to jella ... dobrá je táto ich žebrácka kaša ...“
Prečo ten hurónsky smiech od slovenského stola uprostred jedla ... to sme Dalmatíncom fakt nevedeli vysvetliť ... 
@zareaguj


Diskusia k článku

mariamka
bomba :))))) starkej odvaznej 100 bodov,, a za opis autorke 5* :)
hubata
O mne je známe, že milujem babky, ich múdrosť, prostorekosť, zmysel pre vtip a hlavne pre to nárečie ...... nech sú akejkoľvek národnosti: slovenské, české, moravské. Babky sú mojou inšpiráciou pri písaní zážitkov a tá tvoja babka tiež nemá chybu......hehe.
radost
ten let aj šecko babka 82 ročná zvládla hravo..??aj dalmatínske čierne rizoto ...???no totoooo...!!!
obdivuhodná to žena...
k nezaplateniu vysoká je jej cena..:-)
dobre si to podala
určite zo slohu v škole jedničku si mala...:-)
atlantisen
Mozem potvrdit, lebo som na tej svadbe bola a moj manzel (Rakusan) odmietol cierne rizoto co i len okostovat :)))
julica
Mám 12 sáčikov atramentu v chladničke. nech žijú babku, i tie moje, čo už žijú inde!
ela77
Milý príbeh, dobre je ak máme na čo pekné spomínať. Vidím, že si tu nová podľa dátumu registrácie, tak sa teším na recepty. A ak sa ti podarí tak daj niečo teraz vianočné, nejakú špecialitku tamojšiu a keďže už nedočkavci začali vypekať sladkosti, tak niečo možno z toho.
martina0812
Ja tiež milujem babky a ich prostoreké hlášky, ktoré sa vpisujú do pamäte na celé desaťročia! A vždy, keď počujem takýto príbeh, napadne ma moja nebohá babka, ktorá ich mala požehnane...
vlastne ma napadol jeden... idem písať. :-D
andrea2005
ďakujem za milé komentáre ... Varechu mám rada a často sa tu inšpirujem. Tých príbehov so zvykaním na tunajšiu kuchyňu mám ešte dosť ... len ich dať na papier, teda na do počítača :-) recepty pridám čoskoro .. len musím uvariť a odfotiť... pozdravujem a posielam dalmatínske slniečko!
gabriele
krasne si to opisala...Dalmaciu milujem...velmi sa tesim, ze mozno na varechu prinesies novy "dalmatinsky vietor" a mozno aj buru :)
aroooo
krásny príbeh, ďakujem za dalmatínske slniečko, už len spomienky na prežité krásne dovolenky v ešte krajšom prostredí Dalmácie každý rok (teraz posledné 3 prestávka) hreje, veľmi sa teším na ďalšie príbehy a recepty, fotky...
kuchticka
Mile, krasne babickovske :-)). Nech ziju vsetky babky dlho, zdravo ako ta tvoja, maju zmysel pre humor, ktory nahradi akukolvek TV relaciu.
kuchticka
@andrea , spievali Da;lmatinci na tvojej svadbe tie krasne dalmatinske piesne? nekolko rokov zpat som jazdila sluzobne do chorvatska , kde som rada pocuvala ich spievamie. Casto spievali tiez o tej Marici a gacici. Vzdy sme mali veselo kolo nas.
andrea2005
@kuchticka veru vyspevovali :-) aj zachrípli podaktorí, dokonca aj naši s nimi po slovensky. A starká je stále čulá, prekročila deväťdesiatku a zatiaľ nepotrebuje opateru. ďakujem za milý komentár
jozka2
to je krasna prihoda,prajem vesele Vianoce.
kavka123
andrea2005,zitavske narecie myslis Žitavce pri Vrabloch???Zebracku kasu som odtál jedla viackrát a bola vynikajuca.
Aj ked si so zaujmom precitam tvoje prispevky o vianocnych jedlach a zvykoch v Chorvatsku/dufam,ze ich sem zavesis/ja dodrziavam do detailov zvyky mojej mamy a starej mamy a tiez jedal, co sa tyka Vianoc,lebo nechcem- po 7 rocnych skúsenostiach v UK a 2 rocnych vo Fr.aby sa zdehonostovali a stalo sa z nich take nicotne nic ako je to v týchto dvoch krajinach! Moj top zazitok bol v UK, ked som v 1.sviatok vianocny prechadzala, v malom mestecku na juhozapade, popri Mc Donald a bol plny ludi ,hlavne rodicov s detmi,ktori sa napchavali niecim z plastovych tanierov.A obchody boli plne na prasknutie, lebo v tento den zacinali zlavy.
veronika353
Ahoj @ndrea2005 mám prosbu,mohla bys mi poradit,čím naplnit sépie? Dovezli jsme si je z Řecka a nerada bych to pokazila.Díky moc.
cobina
Krásne opísané, som sa pobavila. Milujem asi všetko chorvátske, crni rižot som prvý krát jedla minulý rok a som nadšená. Je to lahôdka.



 



TOPlist