Ako mi malý syn pomáhal pri varení.

arachnea - fotkaarachnea, 4. augusta 2018
Dobrý večer, milí priatelia.
Spomenula som si na dávnu príhodu.
Keď bol môj syn Peter ešte malý Peťko, tak mi veľmi rád pomáhal v kuchyni pri varení. Samozrejme, najradšej chutnal sladké krémy a polevy pri pečení. Neskôr skúšal pripravovať jednoduché jedlá aj sám. Hlavne v puberte, keď bol neustále hladný. Zvládol praženicu, omeletu....a to je asi aj všetko.
Raz sa motal okolo mňa, keď som stavala na sporák slepačiu polievku. Do veľkého hrnca očistená domáca sliepka, mrkvička, petržlen, kalerábik, korenie.....ups.....a kde je cibuľka? Jáj, v pivnici na schodoch.
Ja: "Peťko, behni mi do pivnice pre cibuľku do polievky. Je tam, na schodoch."
Peťko: "Jasné, mami, idem."
Ja: "tak potom ju očisti a hoď do hrnca, ja idem pozrieť Zuzku. Hrá sa vonku"
Peťko: "Jasnačka, to zvládnem, neboj."
A milá polievočka sa pomaličky varila a varila.
Prišiel čas obeda. Polievka hotová, už len zliať do menšieho hrnčeka a zavariť žltučké domáce rezance.
Preboha, tá polievka je nejaká čudná. Nie je vôbec zlatistá, ale nejaká do biela. To čo je v nej? Nejaké čudné cibuľky!!!!
"Peťko, kde si vzal tie cibuľky?"
"No v pivnici, na poličke"
Asi už tušíte, že došlo ku katastrofickej zámene. Namiesto drobnej kuchynskej cibuľky v polievke skončili tulipánové a narcisové cibuľky, ktoré boli odložené na jesennú výsadbu.
Celý hrniec polievky skončil v kanáli.....aj toto sa môže stať :-)
Verím, že som Vás pobavila. Rada si na tie časy spomínam....už je to skoro 30 rokov.
So želaním všetkého dobrého
Marta
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Pekná príhoda, podstatné je, že bol ochotný pomôcť. A ako mohlo prísť k zámene? Podľa mňa máloktorý chlap pozorne počúva, čo sa mu hovorí (hlavne ak hovorí žena). A zdá sa, že to platí aj na chlapcov.
Počul pivnica, potom cibuľa. Splnil, čo narobíš?
haji
Pěkný příběh, naučný a vtipný. Jestli si dobře vybavuji, tak lidový vypravěč Vašek Mlýnek z Kuželova měl podobný příběh. Až na to, že si milé cibulky tulipánů připravil ve vaječině. V pohodě snědl. Jen tetičku málem ranila mrtvice, bo to byly nějaké drahé cibulky botanických tulipánů. Ochraňoval ho patron opilců, bo Vašek měl "nakoupeno", příprava i hostina proběhla v noci, když se vrátil domů z krčmy hladový.
Je otázka, zda jsou cibulky tulipánů vůbec jedovaté. Dočetla jsem se, že za války se z cibulek tulipánů v Holandsku vařilo - polévka, ala "šťouchané brambory", pečené na kamenech a dokonce i palačinky.
Narcisy jsou jedovaté. Cibulky i květy se dříve používaly v lékařství proti křečím, padoucnici a k vyvolání zvracení. V roce 1889 byl objeven alkaloid narcisin a zjistilo se, že jsou květy, rostlina i cibulky jedovaté. Proto se přestaly používat jako léčivo. Už jen kontakt s cibulkou může někdy nastartovat alergickou reakci.
arachnea
@Haji (5.8.2018 20:32)
Tiež som počula, že narcisové cibuľky sú jedovaté. Preto polievka skončila pre istotu v odpade :-)

2x haji a lakey5



 



TOPlist