Znojemské uhorky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 3. júla 2012
Znojemské uhorky  (fotorecept)
Foto: babkamt

Tieto uhorky mám najradšej. Nemám starosť , či mám nálevu veľa , alebo málo. Všetko dávam za pochodu do sedem decilitrovej fľašky.

Suroviny

1 ks
2 - 3 zrnká
3 - 4 zrnká
5
1 KL
štvrť na plátky
1 dcl
5 ks




Postup

  1. 1

    Uhorky umyjem v dvoch až troch vodách. Podľa potreby. Niekedy , keď sú moc zablatené , tak ich kefujem malou kefkou na ruky.

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si fľašky. Do každej fľašky dám na spodok kôpor , bobkový list , nové a celé čierne korenie , sacharin. Pripravím si jednu mrkvu. Pokrájam ju na kolieska. Očistenú cibuľu si tiež nakrájam .

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske mám čajovú lyžičku soli , bobkový list , nové a čierne korenie a sacharin.

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naukladám uhorky do fľaše. Kto má rád štipľavé , pridá feferónku.

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nalejem l deci octu a dolejem studenou vodou. Fľašku zatvorím. Uhorky sterilizujem v pare. Od bodu varu varím 5 minút . Len toľko , aby mi chytilo viečko.

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá balenie sacharínu. Pridala som ho pre dievčatá , ktoré si ho chcú kúpiť.

    Znojemské uhorky  (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sovka62
Pekný receptík, vyzerajú veľmi dobre. Ja tiež nerobím nálev, na jeden pohár plný uhoriek pridám 1 ČL nakladača, 1 kopcom PL cukru a 75 ml octu, dolejem vodou. Skúsim podľa teba, len neviem, či dostanem sacharín, vídam rôzne sladidlá, ale oni asi aj sladia rôzne.
sovka62
A ešte pridám, že ťa obdivujem, čerešne, marhuľový kompót, džem, uhorky, všetko v tejto neznesiteľnej horúčave, to si teda zaslúži uznanie. Doma ťa iste nosia na rukách.
3sandra3
krásne uhorky si si vypestovala... my máme tohto roku akosi pomenej,,, málo rodia... ja som včera zavarila štyri poháre.
salinka
Aj nas to caka, zavarame tiez na tento sposob. Su naozaj chutne.
danielas
Včera marhule .
@babkamt vidím,že Ty tuho pracuješ aj v týchto horúčavách. Máš môj veľký obdiv. Úroda nepustí,však?
alexdidi
Tiež ich robím aj takto a môžem len doporučiť,ale ich chuť je trochu iná ako s klasickým nálevom(myslím,že to robí ten sacharin) a tak pre niektorých členov rodiny robím aj klasicky.
izabella929
@babakamt , šikulka veľká.-)ja začnem až budúci týždeň, už sa ukazujú...ja robím trošku inak, ale výsledok je ten istý, ako tvoj...tiež ich mám teké krásne,..) mám recept: 4 litre vody, 1 liter octu,350g.cukor,100g. soli..v šetko zmiešam a týmto nálevom zalejem uhorky..všetko ostatné robím ako ty...)máš ich ,,ala tuti,,,))))skvelé..
hanee
kysle uhorky milujem, tvoje su nadherne a iste aj chutne. Krasa!
1947
Ja robím podľa tohoto istého receptu len miesto sacharínu dávam 2 KL cukor kryštál.Recept mám od jednej pani učiteľky, ktorá pochádzala z Moravy.
viera1
Minulý rok sa moja suseda sťažovala,že uhorky majú inú chuť a vždy ich robí rovnako.Dopracovali sme sa k octu (!),po iné roky používala frucoňácky a neuvedomila si,že každý výrobca má inú chuť octu.Lebo veď,kto už pije ocot.Tak na to pozor,aby ste neboli sklamané.
@vegetariankajana moja mama dáva 4ks sacharínu (je diabetička) alebo 4KL cukru do 7dl fľaše.
ancicka
Tak a už to začína,že kým všetko pozávaráme čo sa urodilo,tak to ešte potrvá.Tie tvoje sa mi páčia,vyskúšam podľa teba.U nás ešte iba sa začínaju viazať.kk
modrykamen
Ja robím zálev a vždy ho mám trochu veľa, alebo málo. Tento postup sa mi páči. A čo urobíme, keď uhorky, marhule, broskyne, ríbezle rodia práve teraz v tomto teple - zaťať zuby a zavárať.
marcy
skús pridať klinček do každej fľaše :-) robievam takto bez Deka iba s octom a korením,sú skveléééé
marcy
no ja robím ale s cukrom,neviem posúdiť rozdiel
valeri
Pekné, aj ja robievam znojemské uhorky, s cibuľou a mrkvou, ale mám recept na nálev. Tento Tvoj spôsob sa mi páči, práve kôli tomu, že netreba variť nálev, len keby som vedela akým množstvom cukru nahradiť sacharín. Keď som bola ešte veľmi mladá a začínala som piť kávu, bolo v móde sladiť si ju sacharínom, až kým som nečítala niekde najaký článok od lekára, že sacharín je prosspešný pre diabetikov, ale u zdravých ľudí vyvoláva väčšiu chuť k jedlu. Neviem, či je to pravda, alebo nie, ale odvtedy pijem kávu nesladenú :-)), alebo s troškou medu.
joel
presne takto robim aj ja, recept som vyčital v najakom časopise, su ozaj výborné
aroooo
Recept je praktický, nie je probém s nálevom,mrkvu,cibuľu,kôpor dávam aj ja pri náleve, neviem, nechýba tu to horčičné semienko?
babkamt
@sovka62 Ja som použila stolové sladidlo na báze cyklamátu a sacharínu. Kúpila som ho v Tescu. Volá sa Tablet Sweeteners. V balení je 1200 tabliet.Mám aj podobný lyžičkový recept ako ty. Ďakujem za uznanie , ale musím ťa sklamať. Chlap to berie ako samozrejmosť. Kým si po obede pospí , ja arbajtujem v kuchyni.
babkamt
@3sandra3 ja som tento rok nenasadila mnoho uhoriek. Preto sa mi denne podarí zavariť tak ako tebe 3 - 4 poháre. No každý deň nájdem aj také na kvasáky. Robím si z nich šalát , alebo ich jem surové. A šalátové uhorky , ktoré nestačíme skomzumovať nastrúham sliepkam.
babkamt
@salinka nám takto zavárané uhorky chutia najviac. @danielas máš pravdu , nepustí. Tvoje milé slová ma potešili. @izabella929 odpíšem si tvoj recept do písanky.@marcy mám tiež taký recept , kde sa pridáva aj klinček. Za tie roky , čo zaváram , som vyskúšala množstvo rôznych receptov na zavárané uhorky. No ako píšem v úvode , tieto máme najradšej.
babkamt
@valeri neviem , či sacharin vyvoláva väčšiu chuť do jedla. No ja si z toho ťažkú hlavu nerobím. Veď uhorky nejem každý deň. Ja sa snažím vo všetkom obmedzovať cukor. A kávu s cukrom nepijem. Pridám si do nej radšej mlieko.@aroooo nie nechýba. Skús si spraviť 2 - 3 poháre a vyskúšaj. Uvidíš , že ti budú chutiť ako nám.
redakcia
Komentár od @pusta : @babkamt , veľmi oceňujem tvoj recept - krásne. robievam veľmi podobne podľa rp českého šéfkuchára Viléma Vrabca už roky rokúce. sú vynikajúce a majú proti iným receptom tú výhodu, že vplyvom sacharínu zostávajú krásne zelené a krehké aj po roku, ak dovtedy vydržia...tvoj recept je super! Ak sa použije sacharín miesto cukru do ovocia, nezmäkne, ale zostane tvrdé ako v deň zavárania, nehovoriac o tom, že je to výborné pre diabetikov. treba však použiť výlučne sacharin, žiadne iné umelé sladidlo.

orchidea
presne tak robíme uhorky už roky aj my doma (používame aj obyčajný cukor) a sú vynikajúce....keď som uvidela foto až som sa zľakla že sú to naše...:))))
zdezda
naaadhera, ukladam si, so sacharinom som uhorky nikdy nerobila, urobim aj pre mamicku-diabeticku, dakujem
medovnicek
vidím, že všade navôkol začala uhorková sezóna, aj ja dnes zaváram, takto podobne zavárala uhorky svokra mojej kolegyne a boli výborné
evkalibka
ja robím uhorky len s dekovým nálevom, tiež mi občas nevyjde,ale skúsim podľa sovky, miesto soli pridám KL nakladača, a tiež pridávampásik chrenu, sú také tvrdšie
klaura
pekné ... presne ako moje ... len ja si varím nálev ... vyskúšam takto narýchlo ... podľa teba ...
evanaaa
Ja tiež používam sladidlo, lebo musím, ale vyskúšala som viac. Dobré a nie drahé je aj z Lídla, aj tam je 1 200 tbl. a hlevne, nie je cítiť tá sacharínová chuť, dávam aj do ovocia, alebo podobné tbl. sladidlá, na ktorýcj je písané, že možno použiť na zaváranie.
babkamt
@pusta som rada , že aj ty zaváraš podľa tohto receptu.@zdezda , malinovku s umelým sladidlom by som nevypila ani keby mi za to platili. No v uhorkách vôbec nie je cítiť.@evanaaa ďakujem za informáciu , že sa dá sacharin kúpiť aj v Lídli. Moja krabička je skoro prázdna.
evanaaa
@babkamt , len čisto sacharínové tbl by som nechcela, ale kombinácia ujde. A ja som nútená piť nápoje so sladidlom, ale buď som si zvykla, alebo to necítim, od začiatku ich pijem bez toho, aby som tú chuť nejak vnímala. Aj kávu a čaj si nimi sladím, tekuté používam do varenia, šalátov, ap.
luss44
presne takto zaváram uhorky už 25 rokov, mám ho ešte od babky, podľa tohto rcp nám chutia najviac, len nedávam bobkový list, zajtra pribudnú ďalšie poháre do komory :)
babkamt
luss44 pred chvíľou som obrala uhorky a aj marhule na lekvár. Namočila som ich do vody , vbehla do sprchy , uvarila som si kávu a na chvíľku som odbehla k pc .Fľašky sú už pripravené. O chvíľu ich idem zavariť . Dnes som robila aj domáci jogurt . V mojom recepte je písaný aj bobkový list . No myslím si , ýe aj bez neho sú tvoje uhorky výborné . Prajem ti príjemný slnečný deň.
luss44
@babkamt - to je podarené aký máme na dnes rovnaký plán práce :) tiež varím marhuľ.lekvár, kým som bola v robote dcéra mi marhule pokrájala a rozvarila, ja dokončujem, no a uhorky ešte čakajú, večer je ešte dlhý, pred hodinkou som došla z roboty, tak mám čo robiť... aj Tebe pekný večer a aj celý horúci týždeň.
zdravysenior
Recept je perfekt,takto to robim roky-rokuce.Musel som prepocitat mnozstvo vody pretoze tu mame len 6 % ocot.Zbytok je taky isty ako doma,na Slovensku.Tak preco moje uhorky su makke,plne stavy a nie chrumkave ako za starych cias. Vdaka.
babkamt
@zdravysenior uhorky bývajú mäkké vtedy, keď sa dlho sterilizujú. Ja ich sterilizujem krátko. Len toľko, aby mi chytil o viečko. Mám známu, ktorá ich vôbec nesterilizuje. Naplní poháre uhorkami, zaleje nálevom, zatvorí a odloží do špajze.
martali
Je to skvelý recept.Ja pridávam horčicne semiacka.Cukor klasický.
lekorica
Skvelý recept. Moja mamka ma ho tiež naučila. Už roky zaváram len takto. Nie je žiadny odpad a nemusím sa trápiť, že mi niečo zvýši. ;-)
radost
i ja takto zaváram desaťročia..s cukrom..kde je mrkva,nedám feferonku,kde dám feferonku-nedám mrkvu..vieme,ktoré sú štipľavé..:-)
babkamt
@Martali (23.6.2016 13:17)
Synovi vadí umelé sladidlo. Jemu robievam poháre s cukrom. V mojom recepte nie sú horčicové semienka, ale do uhoriek pasujú. @Lekorica Je to presne asko píšeš. Netreba sa trápiť, čo so zvyšným nálevom. Zo začiatku býva málo uhoriek, robievam z nich kvasáky. No aj v plnej sezóne mi vyhovuje tento spôsob zavárania a navyše nám chutia. @Radost máš to dobre vymyslené:-) Hneď vieš, či sú uhorky štiľavé.
terezkaterka
@Babkamt (4.7.2012 17:09)
Cyklamát je dobrý jed tiež aspartám. Je dostať aj klasický sacharín bez cyklamátu . Vo všetkom dnes jeme chemikálie, ale niekedy sa im vyhýbam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia