Žerborez

nika92 - fotkanika92, 11. apríla 2016
Žerborez
Foto: nika92

Taká naša klasika, obľúbená najmä u ocina. Kombinácia orechov so slivkovým lekvárom.

36
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
250 g
150 g
1 bal.
1 ks
1 ks celé
2 ks
 trochu
Plnka:
300 g pomleté
200 g

Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame, a rozdelíme na 4 časti. (môžete samozrejme aj na tri, podľa toho aké hrubé cesto máte radi)

  2. 2

    Ďalej si pripravíme orechy, cukor a slivkový lekvár, alebo iný. Prvé cesto rozvaľkáme, dáme na vymastený plech múkou, natrieme lekvárom a pridáme pomleté orechy s cukrom.

  3. 3

    Opakujeme 2 - 3 - krát. Nakoniec natrieme mliekom a popicháme vidličkou. Navrch môžeme dať čokoládu. Recept je na veľkosť klasického plechu.

Diskusia k receptu

jack
Tento koláčik je najobľúbenejší môjho manžela aj dcéry.To musí byť na Vianoce a keď mám orechy tak aj hocikedy.A so slivkovým lekvárom je top.Chválim,veľmi pekné.
1x nika92
nika92
@Jack dakujem, a ak môžem odporučiť tak namiesto slivkového lekváru dajte lekvár z čiernych ríbezlí. My robíme najmä z neho a je to super kombinácia :)

1x nika92
mata3636
A ja dávam na jednu vrstvu domáci ríbezľový džem a na druhú domáci marhuľový. Aj u nás je to vianočný koláč a veľmi obľúbený
1x nika92
marienka44
Ja poznám len Žerbó rezy s kvasnicami. Je to z maďarskej kuchyne.
Stačí kypriaci prášok do mastného cesta? Asi treba vyskúšať. Na obrázku je veľmi pekná čokopoleva.
kukulienka71
Kľudne žebró, lebo sa to len podobá na žerbó, to je cesto s droždím. Pekné rezy, @nika92 , aj pekne nakrájané. Skús viac rozpísať - upresniť recept, aby ho mohol upiecť aj začiatočník. Je tu veľa receptov na takéto rezy, chýba mi napr. veľkosť plechu, na akom si piekla.
nika92
@Marienka44 (12.4.2016 09:51) toto cesto nekysne, stačí pridať len prášok do pečiva. A áno, v recepte sú síce štyri cestá spomenuté, ale to už si predsa môžete urobiť ako chcete, my sme urobili tri hrubšie. :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha