Žemľovka
Žemľovka

Žemľovka fotorecept

bogar - fotkabogar, 19. apríla 2020
Žemľovka (fotorecept)
Foto: bogar

Vynikajúce využitie sladkých koláčov z Veľkej noci :)

8-10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

zvyšky (alebo paska)
3 ks
350 ml
1 PL rozpustené
1 bal.
1 bal.
1/2 ČL
150 g
ľubovoľný
 (Integráčik)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny, rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Z bielkov, práškového cukru, soli a nastrúhanej citrónovej kôry vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým a škoricovým cukrom na krémovú hmotu, do ktorej postupne pridáme rozpustené maslo a mlieko a prešľaháme. Odporúčam ochutnať, či je Vám to dosť sladké, ak nie pridajte cukor a šľahajte ďalej...

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do žĺtkovej zmesi postupne namáčame časti zvyšného koláča a ukladáme do vymastenej formy.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na vrstvu koláča naukladáme v našom prípade broskyne, keďže nebol tvaroh, zvolila som krém Integráčik ktorý sa výborne hodil, a taktiež som ho využila keďže mu končila spotreba. Kedže teraz je potrebné variť zo zásob a nič nevyhadzovať :)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto opakujeme a vrstvíme kým sa nám neminie všetko.... Čiže namáčané pečivo, kompót, zase pečivo, zase kompót a končíme pečivom. Prikryjeme a dáme do rúry. Každý pozná svoju rúru, takže minimálne 30 minút na 190 stupňov. Potom sledujeme.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení vyberieme, odkryjeme a navrstvíme sneh vyšľahaný z bielkov. Opäť vrátime do rúry ale už nezakrývame. Pečieme zhruba 15 minút kým nebude vrch do zlatohneda.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver posypeme práškovým cukrom a počkáme kým jemne vychladne...

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame a môžeme podávať so zvyšným nálevom z kompótu, alebo so šľahačkou. Nezľaknite sa, ak sa pri pečení sneh dvihne, on keď bude chladnúť postupne klesá, a keď žemľovku nakrájate, klesne úplne. :) Dobrú chuť.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dobrý nápad, tvoja žemlovka vypadá velmi chutně.
1x bogar