Žemľovka

Žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: bogar

Vynikajúce využitie sladkých koláčov z Veľkej noci :)

8-10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny, rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Z bielkov, práškového cukru, soli a nastrúhanej citrónovej kôry vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým a škoricovým cukrom na krémovú hmotu, do ktorej postupne pridáme rozpustené maslo a mlieko a prešľaháme. Odporúčam ochutnať, či je Vám to dosť sladké, ak nie pridajte cukor a šľahajte ďalej...
  2. Do žĺtkovej zmesi postupne namáčame časti zvyšného koláča a ukladáme do vymastenej formy.
  3. Na vrstvu koláča naukladáme v našom prípade broskyne, keďže nebol tvaroh, zvolila som krém Integráčik ktorý sa výborne hodil, a taktiež som ho využila keďže mu končila spotreba. Kedže teraz je potrebné variť zo zásob a nič nevyhadzovať :)
  4. Takto opakujeme a vrstvíme kým sa nám neminie všetko.... Čiže namáčané pečivo, kompót, zase pečivo, zase kompót a končíme pečivom. Prikryjeme a dáme do rúry. Každý pozná svoju rúru, takže minimálne 30 minút na 190 stupňov. Potom sledujeme.
  5. Po upečení vyberieme, odkryjeme a navrstvíme sneh vyšľahaný z bielkov. Opäť vrátime do rúry ale už nezakrývame. Pečieme zhruba 15 minút kým nebude vrch do zlatohneda.
  6. Na záver posypeme práškovým cukrom a počkáme kým jemne vychladne...
  7. Nakrájame a môžeme podávať so zvyšným nálevom z kompótu, alebo so šľahačkou. Nezľaknite sa, ak sa pri pečení sneh dvihne, on keď bude chladnúť postupne klesá, a keď žemľovku nakrájate, klesne úplne. :) Dobrú chuť.