Žemľovka
Žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: bogar
Vynikajúce využitie sladkých koláčov z Veľkej noci :)
8-10 porcií |
15 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny, rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Z bielkov, práškového cukru, soli a nastrúhanej citrónovej kôry vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým a škoricovým cukrom na krémovú hmotu, do ktorej postupne pridáme rozpustené maslo a mlieko a prešľaháme. Odporúčam ochutnať, či je Vám to dosť sladké, ak nie pridajte cukor a šľahajte ďalej...
- Do žĺtkovej zmesi postupne namáčame časti zvyšného koláča a ukladáme do vymastenej formy.
- Na vrstvu koláča naukladáme v našom prípade broskyne, keďže nebol tvaroh, zvolila som krém Integráčik ktorý sa výborne hodil, a taktiež som ho využila keďže mu končila spotreba. Kedže teraz je potrebné variť zo zásob a nič nevyhadzovať :)
- Takto opakujeme a vrstvíme kým sa nám neminie všetko.... Čiže namáčané pečivo, kompót, zase pečivo, zase kompót a končíme pečivom. Prikryjeme a dáme do rúry. Každý pozná svoju rúru, takže minimálne 30 minút na 190 stupňov. Potom sledujeme.
- Po upečení vyberieme, odkryjeme a navrstvíme sneh vyšľahaný z bielkov. Opäť vrátime do rúry ale už nezakrývame. Pečieme zhruba 15 minút kým nebude vrch do zlatohneda.
- Na záver posypeme práškovým cukrom a počkáme kým jemne vychladne...
- Nakrájame a môžeme podávať so zvyšným nálevom z kompótu, alebo so šľahačkou. Nezľaknite sa, ak sa pri pečení sneh dvihne, on keď bude chladnúť postupne klesá, a keď žemľovku nakrájate, klesne úplne. :) Dobrú chuť.