Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske fotorecept
Foto: havino
Pečiem, pečiem pečiem, skúšam, skúšam, skúšam, chleby a pečivo, už rok a pol skoro denne. Manžel je Dia, jemu pečiem a tieto žemle z Zobraziť celý popisPečiem, pečiem pečiem, skúšam, skúšam, skúšam, chleby a pečivo, už rok a pol skoro denne. Manžel je Dia, jemu pečiem a tieto žemle z viacerých múk vám úprimne odporúčam. Samozrejme, že nemusia byť z toľkých múk, ale ked sa múky, echt celozrnné, grahamové namiešajú, výsledok stojí za to. Každá má nejakú svoju vlastnosť v pečení. Ražná udržuje vláčnosť, semolina pevnosť cesta, celozrnná- graham samý bordel - vláknina, špaldová má veľa minerálov, vitamínov.
na 180-200 °C
Suroviny
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 čl |
|
1/2 kocky |
|
1 pl |
|
1 čl |
|
50 g |
|
2 - 3 PL |
|
1 hrsť (alebo ovsené) |
|
podľa potreby |
|
(na potretie) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na začiatku vám ukážem fotku z akých múk pečiem chleby a pečivo, aký rozdiel je obsah vlákniny v múke z obchodu a mletej z mlyna. Preosiatá je rovnaká veľkosť šálky. V ľavo je z kauflandu grahamová, v strede v modrom vrecúšku som si z Chorvátska doniesla grahamovú, už tam som videla rozdiel medzi našou a ich a v pravo je mletá z mlyna, o ktorej som tiež ešte donedávna ani potuchy nemala, že aj taká sa predáva, síce s problémom, ale dostala som sa k nej. Tú v plátennom vrecku volám bordelová, vlákniny je tam, ako sa patrí podľa názvu múky a nie len pozmetaná.
-
2
Takže, z hore uvedených surovín zamiesime cesto, tak ako sú napísané, dám do kuchynského robota, vrátane droždia, kvások nie je potrebné robiť dopredu. Vlažné mlieko, schválne som nedala mierku, pridávame postupne podľa potreby, naozaj záleží od druhu múk koľko vsajú. Mlieko pridávame opatrne, po čiastkach, nech sa nemusí dosypávať múka, vypracujeme nelepivé cesto. Dáme prikryté kysnúť na teplé miesto približne 40 min. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na toľko časti, aké veľké žemle chceme robiť. V tomto prípade som ich robila v remoske, tak som ich formovala, aby som ju vyplnila celú.
-
3
Opäť prikryjeme utierkou, dáme podkysnúť 20 min. Tesne pred vložením do vyhriatej rúry, ja do remosky, potrieme vajcom, posypeme semiačkami, vločkami, podľa chuti aj hrubozrnnou soľou.
-
4
striedka, normálne sa oddeľujú, netrhajú.
-
5
mäkké, pochúťková smotana v ceste je dobrým prídavkom.
-
6
Z cesta tvarujeme rožky, žemle, nemusia byť v okrúhlej forme, ja som piekla naraz aj chlieb aj žemle, takže mi padla vhod remoska. Pečiem ich aj v rúre, bezo zmeny na kvalite.
ja som len obyčajná žena,ktorá akúsi sladenku doma nemá..
raz na upečenie naberiem chuť..
bo na jedenie ju mám stále...
radšej ako chlebík mám pečivo a žemle malé...
kedy vy -varecháčky-stíhate všetky tieto v kuchyni robiť dobré veci..??
zázraky robíte všetci..:-)
@tiginko , keby si videla aj moje nepodarky, bolo ich, ale inak sa človek nenaučí asi, len na svojich chybách, tu už dám len to, čo ozaj otestujem aj dva krát, aby človek nezavádzal
varešky, dakujem vám, chcela som ešte v recepte podotknúť, zabudla som, k tým boredlovým múkam, ako mám ja z mlyna, echt celozrnnú, len si zakaždým trochu oleja, masla pridajte, zjemní suchosť, darmo, šupy zo zrna sú len šupy, ale zdravé.
pečieš úžasné a veľmi chutné veci pre diabetikov, sú vynikajúce aj pre zdravých - vdaka ti za to. :-))))))
si veľmi kreatívna a veľmi progresívna, neprešľapuješ na jednom mieste :-)
krásne si sa vyhrala, nádherné zdravé žemle si upiekla :-) aj Sladenku si perfektne popísala - si pozitívne aktívna :-)
blahoželám!!!
ale dosť už zbytočných slov, zaslúžených 5***** ti dávam
Inak tie žemle nemajú chybu, aj v reze vyzerajú nádherne.... prajem pekný deň J+D
dakujem vám všetkým za pozretie a komentáre
@janko , múku melie Mlyn Zrno, www.mlyn-zrno.sk
ja som ju pol roka do zadu zahliadla v Jednote, zatial len tam, s objednaním som mala veľký problém, o objednávkach a zásobovaní rozhoduje iná firma dodávateľská, nie vedúca v jednote, volala som do Mlyna, tam zas vysoké poštovné pri objednávke, zdravie je zdravie, ale zas cena múky by sa mi navýšila o veľa a to zas odtal potal, ale mi prezradili meno firmy, ktorá ju doplňa do spomínanej Jednoty a tam som sa s pánom dohodla
@marianka si ma zaskočila, do paroma, zatial som ja osobne nič nepocitíla na sebe. trávi mi až moc dobre :-) a môj má cukor po ich zjedení ukážkový, ma picne z toho už, čo je dobré, čo nie, už človek ozaj nevie, poštudujem o tom niečo, to ma nenapadlo a ja si miešam o sto duši múky. vdaka
@mariamka , kukni na prvú fotku v postupe, ja som sama neverila, aká grahamová sa predáva v obchode a aká je grahamová z mlyna, neviem čo robia s tými čo sa predávajú pod názvom,že ,,grahamová" , či ju preosievajú, či ako, určite a len nejaké percento vlákniny nechajú, šupy, alebo otruby (nemohla som si na tie otruby- slovo spomenúť, pár sekund zásek a nič, vstala a šla do špajze prečítať, bože, aké vynechanie pamäte) porcujú asi samostatne a predávajú, inak to nevidím, ale napíšu grahamová
@afataga , áno, áno, dakujem za radu, aj jogurt dávam, aj kludne zakysanku ked mi zostane, kefír, do takýchto pečív, nevylejem veru a špajzu si trafila klinček po hlavičke, ked ti poviem, že 5 x som ju za sebou prestavovala a prekladala a police sa dorábali a hore dole, už ani na sviatky sa jej nedotknem
ĎAKUJEME týmto sú prípravy z našej strany hotové, už len začať ;-)
@irenaw , aj tebe sa krásne vydarili, ste šikovné!
s múkou mám rovnaké info ako @marianne