Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci fotorecept
Foto: kvakac
Chcete nápad, čo na obed? Čo tak starú dobrú klasiku...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Množstvo si prispôsobte podľa hrnca, aký mate. Zemiaky očistíme a nakrájame, dáme do nádoby a trochu osolíme. Pridáme kapustu a slaninu nakrájanú na menšie kocky. Posypeme rascou a všetko spolu premiešame. Kapustu som použil z plechovky vo vínnom náleve (Lidl). Je krájaná na drobno, takže už netreba s ňou nič robiť, len ju trochu vyžmýkať.
-
2
Pred pečením hrniec na pol hodinu namočíme do vody. Všetku hmotu z prípravnej nádoby premiestnime do hrnca. Nepodlievame, hrniec si pustí sám vodu. Zakryjeme a dáme do studenej rúry piecť na dve hodiny pri 200 °C. Možno sa vám to bude zdať dlho, ale rímsky hrniec trvá trochu viac pokiaľ sa zohreje. Potom pozrite a ak chcete, dajte odokryté pripiecť na pol hodiny. Je to už podstate hotové. Zaleží na vás ako vám to chutí.
-
3
Ja som to ešte pripiekol a takáto nádhera sa mi odvďačila za moju prácu. Je to v jednom hrnci, jednoduché a hlavne dobré.
Vďaka za koment. Pri takomto teple sa veru zle spí, aspoň mne. Tak som ráno využil na varenie. Chutilo nám.
Výborná príloha k pečenemu mäsu :-)))... Jasné, žartuje, super jedlo!
Vďaka za koment. Neviem prečo, ale nám chutí teraz kapusta.
Vďaka za koment. Možno mi neuveríš, ale ja som mal k tomu varené kuracie stehno z polievky. Tak dodávam nie len k pečenému, ale aj varenému mäsu ohromná príloha.
Vďaka za koment. Tie zemiaky som mal mäkké. Preto som to dal ešte pripiecť, aby chytili kôrku.
Vďaka za koment. Ono sa dajú použiť na rôzne spôsoby, je to len inšpirácia. Niekedy človek rozmýšľa čo na obed, len nakopnúť myšlienku. O tej smotane som tiež rozmýšľal, no detí to nechcú. Bolo v ňom dosť šťavy, tým že sa ten hrniec namočí pustí dosť vody.
Robím to jedlo podobne, len som nedával kvasenú kapustu s vínom, ale pridávam ako kimlo kuracie, ja stehno a krídelká...robím to v sklenenej zapekacej mise...skúsim to aj s kapustou vo víne...
To mala byť odpoveď pre @Jankov predchádzajúci komentár.
Potvorka jedna hrncová z Ríma, blbo sa umývá!! Škoda, jinak by to byl ideál. Stejně obdivuji naše předky, s mytím nádobí si užili, jaru nemaje!
Dobré info, milý @kvakac , moc děkuji! Hned se mi bude římskému hrnci líp odolávat!
Rímsky hrniec by sa nemal umývať saponátmi, len teplou vodou. Mala by sa na ňom vytvoriť mastná glazúra. No zase je to zdravé varenie bez tuku a jedlo si zachová svoju prirodzenú chuť. www.rimskyhrniec.sk
Pri varení zemiakov s kyslou kapustou sa to stáva, chytia "kôrku" a vo vnútri nie súporiadne uvarené...ja keď varím takéto jedlo, tak v jednom hrnci varím kapustu s tým, čo potrebujem mať v nej a v druhom menšom zemiaky ma skoromäkko a potom ich dám dovariť aj s vodou, v ktorej sa vyrili do kapusty a tam sa dovaria do mäkka...
...pri tomto recepte, z kapusty vytlačím čo najviac kapustovej vody, lebo si myslím, že tú "kôrku" na zemiakoch vytvára kyslá kapustová voda...
Ja to robím všetko v jednom hrnci. Dám variť údeninu zo zemiakmi a keď sa to začne variť tak asi po 8 minútach pridám kapustu. Zemiaky sa potom uvaria, ale nerozvaria. nemusím špiniť druhy hrniec. Uvarí sa to všetko naraz. Vodu zlejem na polievku. Zemiaky, kapustu a nakrájané údené v hrnci premiešam a pridám ešte upraženú slaninu. Mňamka je hotová a voláme to prekladane zemiaky.
Presne tak! Ale niekedy aj v sbs-ke dobre varia, najmä keď merajú tlak.