Foto: pusta
Túto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré Zobraziť celý popisTúto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré vo vývare po ich uvarení rozmixujem, čím vznikne zemiakový krém. Do krému dám uvariť dubáky, okorením mletým bielym korením a zjemním mliekom. Na záver nechám prevoňať cesnakom. Polievku nesolím, vývar je slaný dosť a má aj dostatok tuku.
porcie
príprava
na 90 -100 °C
Suroviny
1500 ml |
|
300 g |
|
1 hrsť |
|
1/2 stredne veľkej |
|
2-3 strúčiky |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
100 - 150 ml /sladká smotana |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zemiaky som očistila a pokrájala na kocky.
-
2
Cibuľu a cesnak som ošúpala.
-
3
Nachystala som si koreniny - klinček, mleté biele korenie a bobkový list.
-
4
Dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.
-
5
Na sporák som postavila variť na stredný plameň údený vývar.
-
6
Do vývaru som pridala bobkový list a polovicu cibule, do ktorej som zapichla klinčeky.
-
7
Pridala som variť do vývaru pokrájané zemiaky, ked zmäkli, odstránila som cibuľu s klinčekmi a bobkový list, cca po 20 minútach varenia.
-
8
Ked vývar trocha vychladol, uvarené zemiaky som v ňom rozmixovala ponorným mixérom na krém.
-
9
Do zemiakového krému som pridala dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a varila som spolu asi 20 minút. Okorenila som mletým bielym korením, ale nesolila som, vývar je slaný dosť. Zemiaky stiahnu prílišnú slanosť vývaru a zahustia ho miesto zásmažky, či zátrepky.
-
10
Do polievky som pridala polotučné mlieko, lebo bol dosť mastný. Ak je vývar málo mastný, vtedy dávam sladkú smotanu, ktorá chuť polievky krásne zjemní a dáva vyniknúť delikátnej chuti dubákov. Mlieko nechám asi 10 minút povariť a vypnem plameň. Dochutím prelisovaným cesnakom a nechám polievku prikrytú pokrievkou asi 10 minút postáť, aby ju cesnak pekne prevoňal.
-
11
Horúcu polievku som potom podávala. Možno použiť aj iné huby, výborná je napríklad so šampiňonmi.
Diskusia k receptu