Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare
Autor receptu: pusta
Túto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré vo vývare po ich uvarení rozmixujem, čím vznikne zemiakový krém. Do krému dám uvariť dubáky, okorením mletým bielym korením a zjemním mliekom. Na záver nechám prevoňať cesnakom. Polievku nesolím, vývar je slaný dosť a má aj dostatok tuku.
4 -6 porcie |
15 minút príprava |
60 minút na 90 -100 °C |
Postup
- Zemiaky som očistila a pokrájala na kocky.
- Cibuľu a cesnak som ošúpala.
- Nachystala som si koreniny - klinček, mleté biele korenie a bobkový list.
- Dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.
- Na sporák som postavila variť na stredný plameň údený vývar.
- Do vývaru som pridala bobkový list a polovicu cibule, do ktorej som zapichla klinčeky.
- Pridala som variť do vývaru pokrájané zemiaky, ked zmäkli, odstránila som cibuľu s klinčekmi a bobkový list, cca po 20 minútach varenia.
- Ked vývar trocha vychladol, uvarené zemiaky som v ňom rozmixovala ponorným mixérom na krém.
- Do zemiakového krému som pridala dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a varila som spolu asi 20 minút. Okorenila som mletým bielym korením, ale nesolila som, vývar je slaný dosť. Zemiaky stiahnu prílišnú slanosť vývaru a zahustia ho miesto zásmažky, či zátrepky.
- Do polievky som pridala polotučné mlieko, lebo bol dosť mastný. Ak je vývar málo mastný, vtedy dávam sladkú smotanu, ktorá chuť polievky krásne zjemní a dáva vyniknúť delikátnej chuti dubákov. Mlieko nechám asi 10 minút povariť a vypnem plameň. Dochutím prelisovaným cesnakom a nechám polievku prikrytú pokrievkou asi 10 minút postáť, aby ju cesnak pekne prevoňal.
- Horúcu polievku som potom podávala. Možno použiť aj iné huby, výborná je napríklad so šampiňonmi.