Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare

Autor receptu: pusta

Túto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré vo vývare po ich uvarení rozmixujem, čím vznikne zemiakový krém. Do krému dám uvariť dubáky, okorením mletým bielym korením a zjemním mliekom. Na záver nechám prevoňať cesnakom. Polievku nesolím, vývar je slaný dosť a má aj dostatok tuku.

4 -6
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 90 -100 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som očistila a pokrájala na kocky.
  2. Cibuľu a cesnak som ošúpala.
  3. Nachystala som si koreniny - klinček, mleté biele korenie a bobkový list.
  4. Dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.
  5. Na sporák som postavila variť na stredný plameň údený vývar.
  6. Do vývaru som pridala bobkový list a polovicu cibule, do ktorej som zapichla klinčeky.
  7. Pridala som variť do vývaru pokrájané zemiaky, ked zmäkli, odstránila som cibuľu s klinčekmi a bobkový list, cca po 20 minútach varenia.
  8. Ked vývar trocha vychladol, uvarené zemiaky som v ňom rozmixovala ponorným mixérom na krém.
  9. Do zemiakového krému som pridala dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a varila som spolu asi 20 minút. Okorenila som mletým bielym korením, ale nesolila som, vývar je slaný dosť. Zemiaky stiahnu prílišnú slanosť vývaru a zahustia ho miesto zásmažky, či zátrepky.
  10. Do polievky som pridala polotučné mlieko, lebo bol dosť mastný. Ak je vývar málo mastný, vtedy dávam sladkú smotanu, ktorá chuť polievky krásne zjemní a dáva vyniknúť delikátnej chuti dubákov. Mlieko nechám asi 10 minút povariť a vypnem plameň. Dochutím prelisovaným cesnakom a nechám polievku prikrytú pokrievkou asi 10 minút postáť, aby ju cesnak pekne prevoňal.
  11. Horúcu polievku som potom podávala. Možno použiť aj iné huby, výborná je napríklad so šampiňonmi.