Zemiakový chlebík so slnečnicou

jajaem - fotkajajaem, 13. mája 2012
Zemiakový chlebík so slnečnicou
Foto: jajaem

Keďže cena chleba a pečiva stále rastie aj tu v Čechách a jediný chlebík, ktorý nám chutí a ako tak pripomína domáci, stojí skoro 40 kč, rozhodla som sa upiecť si vlastný. Pečiem ho už po druhý krát. Poviem vám, neporovnateľná chuť oproti kupovanému. Príprava je nenáročná, akurát predpokladám, že po takom 30tom chlebíku budem mať biceps ako kulturista :D Darmo, ručné miesenie cesta je trochu náročnejšie.

60 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
25-30 g
230 g
3/4 PL, (ja dávam morskú)
1 PL
1 PL
 pár kvapiek

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky a roztlačíme vidličkou. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trochy mlieka. Do veľkej misy dáme všetky suroviny včetne kvásku a roztlačených zemiakov, pomaly pridávame vlažnú vodu podľa potreby, a spravíme nelepivé cesto. Tento proces je najpracnejší, ale potom je to už len o čakaní. :)

  2. 2

    Cesto necháme kysnúť 30-40 minút, potlačíme ho dolu a znova necháme kysnúť 30-40 minút a stlačíme dolu. Keď vykysne 3. krát, spravíme bochník, vložíme do formy, vo forme necháme kysnúť ešte hodinu a potom dáme do trúby na 200°C a pečieme cca 50-60 minút. Záleží na trúbe, tá moja je nejaká divná, raz tak raz onak. Pred pečením môžete posypať slnečnicou a potrieť slanou vodou. Na obrázku vidieť ako krásne cesto nakyslo, je to vo veľkej mise.

    Zemiakový chlebík so slnečnicou - obrázok 2
  3. 3

    Chlebík je mäkkučký, vynikajúci a hneď večer padla skoro polovička :) Ešte nesmiem zabudnúť, že k receptu ma inšpiroval recept na chlebik od Honestky :) PS: Niekto formu vymazáva olejom, ja som dala len na spodok pre istotu papier na pečenie. Chlebík sa sám oddelí od formy.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo

Diskusia k receptu

bahadur
Šikulka-místo slunečnice dej třeba kmín a toho octa může být i polévková lžíce.O bicepsy se neboj není nad ručné zadělání.Ať se Ti daří.
jajaem
@bahadur , slnečnicu som dala ako náhradu za rascu, ja rascu nemám rada :) ale nabudúce spravím len čisto zemiakový, prípadne pridám aj iné prísady ako ľan alebo tekvicové semienka. Variácií je určite veľa :)
radulienka
@jajaem , nevedela som, že Zvolen je v Čechách, ja som pôvodne z Blavy, ale žijem v Prahe, myslím, že na tom nič nie je, ale ten tvoj chlebík určite vyskúšam, vďaka za pekný recept...
radulienka
@jajaem , až po pridaní som išla na tvoju stránku a zistila, že študuješ na Morave, tak prepáč, ale to s tým Zvolenom mýli. Nie každý ide hneď na pôvodnú stránku. Nuž tak veľa úspechov!
babkamt
Chlieb sa ti pekne vydaril. Kôrka je upečená do chrumkava. Striedka je určite vláčna. V akej nádobe si ho piekla ?
marianna76
Ahoj, ja píšem kôli tej nátierke, áno v tomto recepte som použila 1 syr trojuholník, aby nebola jeho chuť výrazná /pre nás/, ale keďže sme štyria a táto nátierka je chutná množstvo si zväčším aj tým , že pridám tvaroh termizovaný .... a dochutím