Zemiakový chlebík so slnečnicou

Autor receptu: jajaem

Keďže cena chleba a pečiva stále rastie aj tu v Čechách a jediný chlebík, ktorý nám chutí a ako tak pripomína domáci, stojí skoro 40 kč, rozhodla som sa upiecť si vlastný. Pečiem ho už po druhý krát. Poviem vám, neporovnateľná chuť oproti kupovanému. Príprava je nenáročná, akurát predpokladám, že po takom 30tom chlebíku budem mať biceps ako kulturista :D Darmo, ručné miesenie cesta je trochu náročnejšie.

60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky a roztlačíme vidličkou. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trochy mlieka. Do veľkej misy dáme všetky suroviny včetne kvásku a roztlačených zemiakov, pomaly pridávame vlažnú vodu podľa potreby, a spravíme nelepivé cesto. Tento proces je najpracnejší, ale potom je to už len o čakaní. :)
  2. Cesto necháme kysnúť 30-40 minút, potlačíme ho dolu a znova necháme kysnúť 30-40 minút a stlačíme dolu. Keď vykysne 3. krát, spravíme bochník, vložíme do formy, vo forme necháme kysnúť ešte hodinu a potom dáme do trúby na 200°C a pečieme cca 50-60 minút. Záleží na trúbe, tá moja je nejaká divná, raz tak raz onak. Pred pečením môžete posypať slnečnicou a potrieť slanou vodou. Na obrázku vidieť ako krásne cesto nakyslo, je to vo veľkej mise.
  3. Chlebík je mäkkučký, vynikajúci a hneď večer padla skoro polovička :) Ešte nesmiem zabudnúť, že k receptu ma inšpiroval recept na chlebik od Honestky :) PS: Niekto formu vymazáva olejom, ja som dala len na spodok pre istotu papier na pečenie. Chlebík sa sám oddelí od formy.