Zemiakovo-zelerová krémová polievka

elixir - fotkaelixir, 26. februára 2013
Zemiakovo-zelerová krémová polievka
Foto: elixir

Zelenina naša každodenná... Jeden zo spôsobov, ako zúžitkovať aj staršiu papriku.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g
1 ks (stonka)
1 ks
1 ks
100 ml
 (na špičku ČL)
750 ml (alebo vývar zo zeleniny)
1 PL
 (na ozdobu)
Príloha:
30 g
1 PL
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Očistíme si a nakrájame zemiaky, cibuľku, papriku a zeler (oba).

  2. 2

    Všetko si dáme do hrnca s 1 PL masla a na slabšom plameni opekáme, nech sa uvoľnia chute. Potom zalejeme vriacou vodou, osolíme, pridáme mletú rascu a varíme 20 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme. (Ja som si kúsok stonkového zeleru predtým vybrala von, kvôli dekorácii) Pridáme smotanu a ešte prehrejeme.

    Zemiakovo-zelerová krémová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s celou rascou a kockami pečiva, opraženými na masle a prelisovanom cesnaku.

Diskusia k receptu

garanco
Ty ale vymýšľaš perfektné polievky! Máme radi krémové a takto zamaskovaný zeler sa aj jeho neprajníkom ľahšie zje. Príležitostne uvarím.
elixir
Vďaka, a budem rada ak skúsite, doma nám veľmi chutilo... varila som ju prvý krát, s tou paprikou to bol celkom experiment (aspoň pre mňa), ale boli sme spokojní. :)
rea1
krémové polievky mám veľmi rada, takže určite vyskúšam aj túto tvoju. ALE! hoci som absolútny zeleninožravec a určite som v predchádzajúcom živote bola koza, je jedna zelenina, ktorú nezjem. akýsi divný psychický blok mi nedovolí. zeler áno, zeler milujem na akýkoľvek spôsob, dokonca aj surový ho chrumkám ale stonkový zeler nezjem ani za všetky poklady strýka Držgroša, nech by bol upravený na akýkoľvek spôsob. nakrájaný mi totižto intenzívne pripomína húsenice. ak by bol rozmixovaný a ja by som nevedela, čo to jem, zjem. ale keď viem, ani náhodou. no čo už. :-)) takže polievku spravím, pravdaže, aj zeleru dám viac, ako predpisuješ, ale ten stonkový ... no, čo ti budem hovoriť. :-))))
marianna76
krásna polievka... brala by som... okrem celého kmínu... a keď bude stonkový zeler spravím aj s ním
marianne
Velmi sa mi paci tvoja fotka,netradicne a pekne,tu rascu by ma nenapadlo tak ulozit,vyzera,ze nepresla varom, tieto zelerovo -zemiakove mozem....
olinka12
Máme radi krémové polievky na túto dávam na hrubom strúhadle nastrúhaný zeler a opražený do hneda na masle
elixir
Ďakujem za pozitívne komentáre, aj za nové tipy. @marianne : ten kmín naozaj varom neprešiel... je to celkom dobré, teda, mne to chutí :) Takto neprevarený kmín do polievky som odkukala z iného receptu (na pivnú polievku, ktorú som aj skúsila a bola hrozná, ale nie kvôli kmínu :) )... mňa by to samu tiež asi nenapadlo.
salinka
Obľubujem mixované polievky s maskovanou zeleninkou:-) Vyskúšam.
sisuk
ďakujem za recept. Polievočka chutila aj deťom, ktoré inak polievky väčšinou ofrflú...
ywett
1* ....a tiež aj foto je krásne! :-)...hneď som vedela, že je to od teba :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia