Zemiakové šúľance
Zemiakové šúľance

Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi

Jozef Popelka
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Pepper Inn v Šali, 18. júna 2018
Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším. Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali a prekvapovali. Aby otázka – Čo už môže byť na šúľancoch či pirohoch zaujímavé? – bola zbytočná. Ja totiž odpovedám, že sú súčasťou našej gastrokultúry. Mali by sme ju viac prezentovať a byť na ňu hrdí aspoň tak ako Taliani na tie svoje špagety...

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

1 kg uvarené nastrúhané
300 g jemná
2 ks
120 g
60 g
60 g
Na ozdobu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame s krupicou, so soľou a s vajcami. Zo spracovaného cesta tvarujeme šúľance, ktoré vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme ich pozvoľna, v závislosti od veľkosti asi 4 minúty. Uvarené vyplávajú na povrch.

  2. 2

    Šúľance vyberieme pomocou podberáka a vložíme do nádoby s rozpusteným maslom a so slivkovým lekvárom.

  3. 3

    Podávame na nahriatom tanieri, posypané zmesou pomletých vlašských orechov a cukru, poliate maslom. Môžeme ozdobiť čerstvým alebo krátko poduseným ovocím.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre