Zemiakové šúľance
Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi
Autor receptu: redakcia
Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším.
Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali
a prekvapovali. Aby otázka – Čo už môže byť
na šúľancoch či pirohoch zaujímavé? – bola
zbytočná. Ja totiž odpovedám, že sú súčasťou
našej gastrokultúry. Mali by sme ju viac
prezentovať a byť na ňu hrdí aspoň tak ako
Taliani na tie svoje špagety...
Postup
- Nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame
s krupicou, so soľou a s vajcami.
Zo spracovaného cesta tvarujeme
šúľance, ktoré vkladáme do vriacej
osolenej vody. Varíme ich pozvoľna,
v závislosti od veľkosti asi 4 minúty.
Uvarené vyplávajú na povrch.
- Šúľance vyberieme pomocou
podberáka a vložíme do nádoby
s rozpusteným maslom a so slivkovým
lekvárom.
- Podávame na nahriatom tanieri, posypané
zmesou pomletých vlašských orechov a cukru,
poliate maslom. Môžeme ozdobiť čerstvým alebo krátko poduseným ovocím.