Zemiakové šúľance

Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi

Autor receptu: redakcia

Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším. Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali a prekvapovali. Aby otázka – Čo už môže byť na šúľancoch či pirohoch zaujímavé? – bola zbytočná. Ja totiž odpovedám, že sú súčasťou našej gastrokultúry. Mali by sme ju viac prezentovať a byť na ňu hrdí aspoň tak ako Taliani na tie svoje špagety...

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame s krupicou, so soľou a s vajcami. Zo spracovaného cesta tvarujeme šúľance, ktoré vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme ich pozvoľna, v závislosti od veľkosti asi 4 minúty. Uvarené vyplávajú na povrch.
  2. Šúľance vyberieme pomocou podberáka a vložíme do nádoby s rozpusteným maslom a so slivkovým lekvárom.
  3. Podávame na nahriatom tanieri, posypané zmesou pomletých vlašských orechov a cukru, poliate maslom. Môžeme ozdobiť čerstvým alebo krátko poduseným ovocím.