Zemiakové žemle fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 1. apríla 2012

Tento recept som nasla na internete. Zemlicky su vo vnutri jemne a zvonka maju chutnu korku.

18ks
porcií
20+60kysnutie minút
príprava
65 minút
na 180 °C

Suroviny

280 g
250 ml
50 g
1 PL
1 PL
1 PL
800 g




Postup

  1. 1

    Ocistene zemiaky som uvarila. Vodu som zliala, nechala som si z nej 200ml.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som rozmixovala s vodou v ktorej sa varili.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozmixovanych zemiakov som pridala jogurt a rozpustene maslo.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z muky, soli, cukru, drozdia a rozmixovanych zemiakov som mixerom vymiesila jemne cesto, ktore som nechala hodinu kysnut.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnute cesto som rozdelila na dve polovicky. Kedze mam len jednu muffinovu formu tak tuto prvu polovicu budem piect v nej a tu druhu polovicku cesta budem piect vo forme na texan muffiny. Najprv som si cesto rozdelila na sest rovnakych kuskov.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tie som potom este rozrezala na polovicky. Takze mam 12 kuskov do muffinovej formy.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kazdy kusok som si potom rozrezala na tri casti.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kusky cesta som premiesila do tvaru gulocky a do kazdej misky som dala tri kusky.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som nechala este asi pol hodiny kysnut.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakysnute zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut. Upecene zemle som ulozila na mriezku vychladnut.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Druhu polovicku cesta som pokrajala najprv na sest casti. Kazdy kusok som potom rozkrajala na tri casti a tie som potom ulozila podobne ako predtym do tej druhej formy. Misky na tejto forme su vacsie ako na klasickej forme na muffiny. Zemli z nej bolo menej, len 6, ale boli vacsie.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Aj tieto zemle som nechala este raz nakysnut a potom som ich upiekla vo vyhriatej rure 180C 35minut.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Male aj velke zemle po upeceni.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

marikafil
Aj mne sa páčia - len by som chcela vedieť, či sú dobré aj na druhý deň. Lebo z 8OO gramov múky to je dosť veľa, to by som piekla len keď prídu hostia (teda pred tým ako prídu, samozrejme). Nám dvom by stačila tá polovičná dávka. Ukladám a vyskúšam. Dik.
tinca
Danka máš ich krásne,super nápad tá muffinová forma


nika60
Máš ich moc pekné .Na čo všetko sa dá muffinová forma využiť, dobrý nápad
nadia56
@Palokuchki , zemlicky mas naozaj krasne, musia byt aj dobre, zo zemiakoveho cesta nerobievam, vyskusam tvoj recept, ukladam si ho, aj ja na pecenie zemliciek pouzivam formu na muffiny, potom su jedna ako druha:-)
cistinka
Toto sa ti fakt podarilo....krásny recept :-) Určite ich vyskúšam....
marianne69
@dankea to je perfektne,krasne spracovany recept aj fotky a s tou muffinkovou formou napad za milion:-) uz sa tesim,prednostne vyskusam....
paveva
pekné, zaujímavy nápad s formou aj cestom.
mamatata2
Krásne sú a iste veľmi chutné, super nápad s tou formou, paráda.
evusik
výborný nápad a krásna realizácia.... určite vyskúšam :-)
tatranka
Pekné a zaujímave.Keďže pečivo je u mňa vítané,vyskúšam.
hubata
Môžu byť vynikajúce a keďže sú tam zemiaky tak aj trvanlivé.....
damisa
už aj ukladám a určite vyskúšam, dobrý nápad s formou, sú ako maľované...
babav
Pekne zemlicky...iste aj chutne ! Vyborny napad s pecenim v muffinovej forme ;-).
jerica
@palokuchki , Danielka Tvoje všetky recepty sú bez konkurencie , tento je pár exscelént . Určite príde na dosku !! to si píš,dnes som robila bez vajjíčok vianočku,už inú ani robiť nebudem, tiež sme si pochutnali. Pozdravuejm tak ďaleko , aj veľmi blízko:-)
coldbery
veľmi sa mi páčia tie tvoje žemličky...vyskúšam...♥
palokuchki
Vsetci ste ma velmi velmi potesili. Dakujem vam za krasne komentare. Som rada, ze sa vam tento napad pecenia pacil. Nebol moj, obkukala som ho z internetovej stranky Country Living. @marikafil , ved mozes upiect z polovicnej davky. To budes mat akurat na jeden muffinovy plech. Zemle boli vyborne aj na treti den. Vtedy som dojedala posledny kusok.
medovnicek
tak tento recept určite vyskúšam, bol to vynikajúci nápad, už sú v kk
marienka44
@Palokuchki , podla obr. 2 si mixovala zemiaky len s 200 ml vody zo zemiakov? Ja to tak rozumiem, lebo na obr.1 sa pise, ze sa voda zleje. Ja ich zajtra vyskusam, su sympaticke. Pri konzumacii sa tie 3 gulky od seba oddeluju? Uz je ulozeny recept a sa tesim, ze niekomu spravim radost. :-)
ethanel
Tak to hned ukladam .... teraz mam som dostal taku chut ... zena ma zabije ked ich zacnem teraz v noci robit :) hned recept ukladam...
adsys
vcera som napiekla, dnes boli na ranajky aj na veceru a este je aj na zajtra. a su skvele! :)
jajaem
Ja sa spytam ci je potreba formu niecim vymazat, nikde to tam nevidim :) a zajtra peciem, dakujem za inspiraciu. Su kraasne, prenadherne.
marikafil
@palokuchki - Danka - ďakujem za odpoveď - iste urobím z polovičnej dávky, prípadne keď z celej, tak dám do mrazničky - ale také obyčajné žemle nám už na tretí deň veľmi nechutia - chlieb vydrží dobrý dlhšie... Tvoje bylinkové mafiny sú už stálica v mojej domácnosti, tak verím, že toto bude podobne obľúbený recept. Ozvem sa, ako sa vydarili:-)
palokuchki
Velmi ma tesi, ze vas tento recept oslovil. Dakujem vam za velmi pekne komentare. @adsys som rada, ze si vyskusala a ze si bola spokojna. @jajaem , formu treba vymastit. Zabudla som to napisat. opravim to. @marikafil , ja si davam pecivo casto do mraznicky. Po rozmrazeni je ako cerstve. Som velmi rada, ze ti chutia aj moje bylinkove mafiny.
fialka49
Tak ako vyzerajú, tak aj chutia - ohromne. A sú vynikajúce aj na druhý deň.
babidka
Vyzera to na vyborne cesto - dnes vecer uz nezacinam , ale aj zajtra je den :-))))) Videla som uz takto pecene zemlicky k obedu , ale tento recept sa mi tak paci , ze ho musim urobit !!!!
silvialfredo
Ahoj, mohla by si prosim napisat, kolko vody davas do cesta a ci ma byt lepkavejsie alebo sa ma odlepovat od nadoby. Inak zemlicky vyzeraju uzasne.
kucharka
Ja ich nemám také pekné ako ty, ale pravdou je, že sú veľmi dobré.
Ďakujem za recept. Pekný víkend prajem.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia