Foto: vavan
toto cesto sa dá využiť na mnoho spôsobov ako ovocné knedlíčky,slané knedlíčky k mäsu alebo šúlance,recept nemeckého kuchára J.Lafera.
Suroviny
900 g |
|
3 ks |
|
75 g alebo kukuričný škrob |
|
štipka |
|
50 g |
|
Sladká verzia: | |
3 PL |
|
1 |
|
Slaná verzia: | |
1 čl |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Zemiaky umyjeme,uvaríme v šupke.Uvarené zemiaky očistíme a vložíme do zatváratelnej misy s jenského skla a vložíme do rúry na 150°C na 15 minút aby sa odparila prebytočná voda zo zemiakov.
-
2
Vychladnuté zemiaky nastrúhame alebo prepasírujeme cez lis na zemiaky,pridáme vyšľahané žĺtky vidličkou
-
3
maizenu,štipku soli,rozpustené maslo keďže som robila šúlance na sladko pridávam cukor vanilkový,práškový a vypracujeme cesto ak treba pridáme podľa potreby maizenu./ak robíte slané tak pridáte soľ,muškátový oriešok.
-
4
Dosku si vysypeme maizenou a s vypracovaného cesta vytvoríme valec s ktorého odoberáme cesto a tvarujeme knedle ktoré plníme ovocím alebo šúlance,aby sa nám lepšie tvarovali ruky si potrieme maslom.
-
5
Do hrnca si dáme variť vodu s trochou soli necháme zovrieť,vložíme šúľance a varechou zľahka premiešame,keď vyplávaju napovrch ihneď vyberieme dierkovanou varechou ak robíme knedličky tie ešte povaríme 2-3 minúty a potom vyberieme do misy do ktorej si dáme naspodok maslo podľa svojej chuti zľahka premiešame
-
6
a na tanieri si posypeme svojou oblúbenou posýpkou.
-
7
marhuľové knedle
ako s múkou,@babidka skúšala som vaľkať to cesto je mäkké ale keď prídeš na nejaký spôsob budem rada potešíš aj mňa.