Zemiakové placky
Zemiakové placky

Zemiakové placky so salámou fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 27. marca 2021

Mala som v chladničke zvyšných pár koliesok salámy klasik Dulano. Zomlela som ich na mlynčeku a pridala do zemiakového cesta. Inšpirovala som sa na Zobraziť celý popisMala som v chladničke zvyšných pár koliesok salámy klasik Dulano. Zomlela som ich na mlynčeku a pridala do zemiakového cesta. Inšpirovala som sa na českej stránke receptom s názvom Šumavský bramborák.
Zdroj: www.toprecepty.cz

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks veľké
1 ks
4 strúčiky
1 KL
1 KL
1 KL
štipka
štipka
na špic noža
1 PL
1 PL
cca 50-100 g (pomletá)
podľa chuti
Na vyprážanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som postrúhala na štvorhrannom strúhadle, vzor mrkva. Uvoľnenú vodu zo zemiakov som zliala a pridala prelisovaný cesnak, soľ, 1 menšie vajce, pomrvenú majoránku, čerstvo pomleté čierne korenie, zomletú salámu a všetky druhy múk. Autorka českého receptu dala len hrubú múku, nie hladkú, vraj aby boli placky chrumkavé.

  2. 2

    Po premiešaní som pridala na zahustenie trochu ovsených vločiek (obsahujú zinok) a pohánkové lupienky (obsahujú rutín na cievy):

    Zemiakové placky so salámou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na záver kvôli pikantnosti mleté chilli (nemusí byť). Zabudla som dať drvenú rascu, ale to nevadilo.

    Zemiakové placky so salámou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do rozpálenej panvice s hrubým dnom som naliala nie veľa oleja a po jeho zohriatí som kládla lyžicou kôpky zemiakového cesta. Tou istou lyžicou som kôpky roztlačila na hrúbku asi 1 cm. Po vypražení prvej strany placku otočíme obracačkou a dokončíme aj druhú stranu.

    Zemiakové placky so salámou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vypražené placky som ukladala na tanier s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk. Tá mäsová zložka nebola vo výsledku citiť, placky neboli mastné, ale príjemne štipľavé a chutné. Zároveň som spotrebovala zvyšok salámy, ktorá sa mi už zunovala jesť na raňajky (200-gramové balenie).

    Zemiakové placky so salámou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Páčia sa mi takto inovované placky, so salámou alebo nejakou údeninou, ale ja by som si pridala ešte opraženú cubuľku.....raz som na vinobraní jedla placku s cibuľkou a tak mi chutila, že aj ja už dávam, vopred opraženú, je tak chutnejšia.....aj placka.