Zemiakové placky so salámou fotorecept
Foto: marienka44
Mala som v chladničke zvyšných pár koliesok salámy klasik Dulano. Zomlela som ich na mlynčeku a pridala do zemiakového cesta.
Inšpirovala som sa na Zobraziť celý popisMala som v chladničke zvyšných pár koliesok salámy klasik Dulano. Zomlela som ich na mlynčeku a pridala do zemiakového cesta.
Inšpirovala som sa na českej stránke receptom s názvom Šumavský bramborák.
Zdroj: www.toprecepty.cz
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks veľké |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
štipka |
|
štipka |
|
na špic noža |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
cca 50-100 g (pomletá) |
|
podľa chuti |
|
Na vyprážanie: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Očistené zemiaky som postrúhala na štvorhrannom strúhadle, vzor mrkva. Uvoľnenú vodu zo zemiakov som zliala a pridala prelisovaný cesnak, soľ, 1 menšie vajce, pomrvenú majoránku, čerstvo pomleté čierne korenie, zomletú salámu a všetky druhy múk. Autorka českého receptu dala len hrubú múku, nie hladkú, vraj aby boli placky chrumkavé.
- 2
Po premiešaní som pridala na zahustenie trochu ovsených vločiek (obsahujú zinok) a pohánkové lupienky (obsahujú rutín na cievy):
- 3
Na záver kvôli pikantnosti mleté chilli (nemusí byť). Zabudla som dať drvenú rascu, ale to nevadilo.
- 4
Do rozpálenej panvice s hrubým dnom som naliala nie veľa oleja a po jeho zohriatí som kládla lyžicou kôpky zemiakového cesta. Tou istou lyžicou som kôpky roztlačila na hrúbku asi 1 cm. Po vypražení prvej strany placku otočíme obracačkou a dokončíme aj druhú stranu.
- 5
Vypražené placky som ukladala na tanier s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk. Tá mäsová zložka nebola vo výsledku citiť, placky neboli mastné, ale príjemne štipľavé a chutné. Zároveň som spotrebovala zvyšok salámy, ktorá sa mi už zunovala jesť na raňajky (200-gramové balenie).
- 2
Diskusia k receptu