Zemiakové placky

Zemiakové placky so salámou (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Mala som v chladničke zvyšných pár koliesok salámy klasik Dulano. Zomlela som ich na mlynčeku a pridala do zemiakového cesta. Inšpirovala som sa na českej stránke receptom s názvom Šumavský bramborák.

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som postrúhala na štvorhrannom strúhadle, vzor mrkva. Uvoľnenú vodu zo zemiakov som zliala a pridala prelisovaný cesnak, soľ, 1 menšie vajce, pomrvenú majoránku, čerstvo pomleté čierne korenie, zomletú salámu a všetky druhy múk. Autorka českého receptu dala len hrubú múku, nie hladkú, vraj aby boli placky chrumkavé.
  2. Po premiešaní som pridala na zahustenie trochu ovsených vločiek (obsahujú zinok) a pohánkové lupienky (obsahujú rutín na cievy):
  3. Na záver kvôli pikantnosti mleté chilli (nemusí byť). Zabudla som dať drvenú rascu, ale to nevadilo.
  4. Do rozpálenej panvice s hrubým dnom som naliala nie veľa oleja a po jeho zohriatí som kládla lyžicou kôpky zemiakového cesta. Tou istou lyžicou som kôpky roztlačila na hrúbku asi 1 cm. Po vypražení prvej strany placku otočíme obracačkou a dokončíme aj druhú stranu.
  5. Vypražené placky som ukladala na tanier s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk. Tá mäsová zložka nebola vo výsledku citiť, placky neboli mastné, ale príjemne štipľavé a chutné. Zároveň som spotrebovala zvyšok salámy, ktorá sa mi už zunovala jesť na raňajky (200-gramové balenie).