Foto: pusta
Zemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä Zobraziť celý popisZemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä tam, kde zo zdravotných alebo chuťových dôvodov nemôžu byť oškvarkové pagáčiky. Našla som na nete recept, ktorý je odlišný od tých, ktoré poznám, ale vynikajúci.
porcia
príprava
na 170 °C
Suroviny
350 g |
|
550 - 600 g |
|
50 ml vlažné |
|
1 balenie á 7 g |
|
1 CL |
|
250 g Rama/Hera/maslo |
|
175 ml |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Očistené a zemiaky som uvarila do mäkka v osolenej vode, scedila a dala do vandlíka.
-
2
Pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky na hladkú kašu.
-
3
Pridala som k nim vajce, mlieko a kyslú smotanu.
-
4
Pridala som zmäknutú Ramu, môže byť aj Hera alebo maslo.
-
5
Všetko som spolu pomocou vidličky vymiešala na hladkú hmotu.
-
6
Prisypala som preosiatu múku, cukor, sušené droždie, postupne som všetko zmiešavala aj so soľou a spracovala rukami až vzniklo hladké, lesklé, mäkké, pružné, dosť lepivé cesto.
-
7
Povrch i spodok cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť - asi 30 minút, viac netreba, lebo cesto zbytočne redne.
-
8
Cesto som ešte raz dobre premiesila rukami a vyklopila som ho na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta.
-
9
Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm, treba podsypávať múkou, lebo sa dosť lepí.
-
10
Preložila som okraje cesta do stredu, tak ako je vidno na obrázku.
-
11
Potom som ho preložila ešte cez stred, čím vzniknú 4 vrstvy cesta nad sebou.
-
12
Tak isto som ho poskladala aj po dĺžke - t. j. kratšie okraje z oboch strán najprv do stredu a ešte cez stred, čím vzniklo 8 vrstiev cesta. Znovu som riadne pomúčila spodok a vrch cesta a nechala som ho odpočívať 15 minút.
-
13
Toto skladanie som opakovala ešte 2x a po poslednom skladaní, ked odpočívalo cesto 15 minút, som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm. Rozvaľkala som len polovicu cesta a druhú polovicu som odložila prikrytú do chladničky - tú som robila až na druhý deň a znovu som mala čerstvé pagáčiky.
-
14
Povykrajovala som pagáčiky a nechala som ich ešte 20 minút nakysnúť.
-
15
Poukladala som ich na plech s pečiacim papierom a potrela som ich rozšľahaným bielkom so soľou. Kto chce, môže ich posypať rascou, sezamom, makom, sstrúhaným syrom, ja som ich nechala hladké.
-
16
Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov. Môže byť aj 12 minút až 20 minút, v závislosti od toho, aké veľké pagáčiky spravíte Vy a a ako pečie Vaša trúba.
-
17
Hotové pagáčiky som uložila na podnos., sú vynikajúce za tepla i za studena. Chutia nielen k polievkam na kyslo ako druhý chod, ale aj samostatne, sú vhodným pohostením k posedeniu pri vínečku, majú jemnú chuť a pekne lístkujú. Prekvapíte aj tam, kde sa obyčajne podávajú oškvarkové alebo iné pagáčiky - vrelo odporúčam vyskúšať.
slinky sa mi zbiehajú...
dakujem ti za správu,
potešila si ma, že si ich robila opakovane a chutili.
to je ti dakujem.
dakujem ti za úžasnú správu.