Zemiakové pagáče mojej starej mamy fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 12. januára 2013

Tieto pagáče robievala ešte moja stará mama a asi aj jej mama, fantastická kombinácia zemiakov a kôpru, pri pečení rozvoňajú celý dom, pre mna Zobraziť celý popisTieto pagáče robievala ešte moja stará mama a asi aj jej mama, fantastická kombinácia zemiakov a kôpru, pri pečení rozvoňajú celý dom, pre mna vôňa detstva, vôňa domova... Môj muž ich zvykne volávat "slovenská pizza" :)

90 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1/2 kg
20 g
2 kavove lyzicky
 stipka
60 g (roztopený alebo olej)
podľa potreby teplé
Plnka:
1,5 kg
1 ks
2 strúčik
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najskor si na zemiakovu plnku dame varit ocistene, na kocky nakrajane zemiaky. Uvarene zemiaky scedime, cibulku a cesnak spenime na oleji, dame do zemiakov a podlavime, do kase pridame mlieko, kopor, vegetu a korenie. Zemiakova kasa by mala byt velmi vlacna, nie sucha.

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zamiesime si cesto: do muky pridame kvasnice, cukor a zalejeme teplym mliekom(malicko), pockame par minut a potom pridame roztopeny margarin(alebo olej), cesto omastime podla chuti, gramaz som uviedla orientacne. Cesto miesim teplym mliekom, malo by byt velmi vlacne, makke, miesim, kym sa nezacne odliepat z bokov misky a ruk. Prikryjeme utierkou a nechame kysnut aspon hodinku.

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnute cesto dam na pracovnu dosku, roztiahnem ho na hrubku asi 1 cm, odrezem si stvorec (15 cm strana), do stredu dam hodne zemiakovej plnky.

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spojim boky stvorca a vytvorim si batoztek...

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Batoztek polozim na dobre vymasteny plech, zlepenou stranou dole, prstami ho roztlacim asi na stvrt plechu(moze sa stat, ze sa cesto pri roztlacani roztrhne, vobec to nevadi). Trochu kazdy pagac pomastim a dam piect do ruzova asi na 170°.

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upecene pagace sa u nas podavaju namiesto chleba ku kapusnici, ci kyslej zemiakovej polievke, alebo len tak, ako slovenska pizza :)

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobru chut ! :)

    Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danielas
Aj moja babka ich robila. Pridávala do plnky aj bryndzu. To boli tie najsamlepšie....
denyany
priam cítim tú vôňu. nikdy som nič podobné nejedla, u nás sa takéto nepekávalo, al e ja možno vyskúšam, skúsim s bryndzou aj bez, už sa mi slinky zbiehajú...
zuzkabluzka
Dakujem pekne :) moja stara mama(teraz aj mama), okrem tychto so zemiakmi, robievala aj plnku z kyslej kapusty, alebo na sladko ich plnila jablkovou plnkou...vzdy zamiesila aspon z kila(najmenej), robila naraz viac druhov.
hralka
to je tak na moju chuť,ihneď by som sa ponúkla.Priateľka mi to raz urobila na celý plech a veru bol môj skoro celý,keby som sa nehanbila.
hralka
zabudla som napísať,že samozrejme ukladám do KK a čo najbližšie aj robím.
martamm
Vždy som tvrdila, že naši predkovia vedeli, čo je dobré a zdravé, stále sa máme od nich čo učiť, ukladám do KK :)
miamia
mam rada taketo vynikajuce recepty, nekomplikovane, zrozumitelne, na ktore nemusim zhanat suroviny pol dna... :) maju v sebe nieco krasne, co do nich vlozili nasi prarodicia...dakujem, onedlho vyskusam... :)
rela
Recept určite vyskúšam. Skutočne treba 1,5 kg zemiakov?
zuzkabluzka
@rela neviem veru, ze by som to prepiskla? :) ja som to len tak sedliackym rozumom odhadla, uvarila som v tom hrnci, co vidno na fotke...neriad sa teda kilami, ale přiměřeně a dakujem za pekne komentare :)
zuzkabluzka
@radost , totozne to nie je, podobne urcite...u nas sa nepouzivala skorica a cukor ani mata, ale osmazena cibulka s cesnakom a kopor, povedala by som uplne odlisne prisady, nie?
vyskusat treba vsetko, aj beluse aj nase pagace, co sa takto pecu pri Ziline ;) pekny vecer
bambuch
Moja babička piekavala podobné,len tam nedávala kôpor a pieklo sa každú sobotu...volala ich báleše -podlisnáky!ukladám do KK.
hubarka35
práve som si spomenula na babičku,aj ona piekla tieto báleše,tak sme to volali...jablkové,smotankové s koprom-júj tie boli vyborné,kapustové...no zajtra asi pečiem-tie tvoje...také som ešte nejedla.
zuzkabluzka
@lucylee :) az teraz som si uvedomila, ze som fotila stale len po jednom plechu, nie som si ista, ci som mala 4, ci 5 plechov, ale 16 ich bolo urcite :)))
havino
och totoď tu je dobrota, som sa ich najedla do sýta. Moja mama ich piekla, ale kôpor nedávala. Chlieb na dedine bolo dostať naposledy v piatok, v sobotu už len na objednávku a v pondelok bývalo zatvorené. Takže posúchy zemiakové sa piekli veľmi často,aj miesto chleba veru. Ja robievam už len kapustníky z kyslej kapusty,ale vážne urobím v týždni tieto zemiakové. vdaka za pripomenutie detstva.
havino
@ancicka , joj nie rozvaľkať tieto, takto sa aj u nás pieklo, len sa dlaňami potľapkali, roztiahli a na plechu, muselo sa zahrýznuť aj do zemiakov v strede
janko38
toto robí priateľkina stará mama ale je tam aj bryndza vo vnútri a dáva to piecť na taký ten starý sporák. Potom to potrie husacou masťou a mne sa robia hrče za ušami. To je vynikoš papanica mňaaaam. Ďakujem.
terreza
Tak toto som nejedla ani nepamätám...veru ich skoro urobím. Stará mama ich robievala aj so sladkou kapustou...mňam mňam
janamaria
u nas to volaju KNYS.robia sa z bryndzou alebo hlavkovou kapustou.a este pod kazdy bochnik kapustovy list a tak sa dalo piect. Z toho listu je krasna vona po celom dome,a veru aj bochnik ma hned inu chut.Inac u nas to znamena okr. Stara lubovna,dedinka Litmanova.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia