Zemiakové pagáče mojej starej mamy (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Tieto pagáče robievala ešte moja stará mama a asi aj jej mama, fantastická kombinácia zemiakov a kôpru, pri pečení rozvoňajú celý dom, pre mna vôňa detstva, vôňa domova... Môj muž ich zvykne volávat "slovenská pizza" :)

90 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskor si na zemiakovu plnku dame varit ocistene, na kocky nakrajane zemiaky. Uvarene zemiaky scedime, cibulku a cesnak spenime na oleji, dame do zemiakov a podlavime, do kase pridame mlieko, kopor, vegetu a korenie. Zemiakova kasa by mala byt velmi vlacna, nie sucha.
  2. Zamiesime si cesto: do muky pridame kvasnice, cukor a zalejeme teplym mliekom(malicko), pockame par minut a potom pridame roztopeny margarin(alebo olej), cesto omastime podla chuti, gramaz som uviedla orientacne. Cesto miesim teplym mliekom, malo by byt velmi vlacne, makke, miesim, kym sa nezacne odliepat z bokov misky a ruk. Prikryjeme utierkou a nechame kysnut aspon hodinku.
  3. Vykysnute cesto dam na pracovnu dosku, roztiahnem ho na hrubku asi 1 cm, odrezem si stvorec (15 cm strana), do stredu dam hodne zemiakovej plnky.
  4. Spojim boky stvorca a vytvorim si batoztek...
  5. Batoztek polozim na dobre vymasteny plech, zlepenou stranou dole, prstami ho roztlacim asi na stvrt plechu(moze sa stat, ze sa cesto pri roztlacani roztrhne, vobec to nevadi). Trochu kazdy pagac pomastim a dam piect do ruzova asi na 170°.
  6. Upecene pagace sa u nas podavaju namiesto chleba ku kapusnici, ci kyslej zemiakovej polievke, alebo len tak, ako slovenska pizza :)
  7. Prajem dobru chut ! :)