Foto: anina6
Zvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v názve receptu, robím ich ako ma naučila moja Zobraziť celý popisZvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v názve receptu, robím ich ako ma naučila moja mamka. Ked boli decká malé, zbožňovali ich.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Gramáž surovín neuvádzam, robím ako sa vraví od oka a podľa toho koľko lokší chceme. Z uvarených a popučených zemiakov si s hladkou múkou vypracujeme cesto. Múky pridávame toľko, aby sa nám zemiaky pekne spojili do cesta. Z cesta si vyformujeme veľký šúľok a pokrajáme na menšie kúsky široké asi 2 cm.
- 2
Na pomúčenej doske si jednotlivé kúsky rozvaľkáme na okrúhle lokše a pečiem na sucho. Ja ich pečiem na teflonovej panvici. Najprv si opečieme z jednej strany, pretočíme a opečieme z druhej strany. Ked nám na panvici ostane múka, papierovou servítkou si ju zotrieme z panvice.
- 3
Takže lokše sme napiekli, pripravíme si maslo, ktoré si rozpustíme resp. prepražíme a lokše ním potierame. Najprv si potriem prvú, na ňu dávam ďalšiu a zasa potriem maslom a tak pokračujeme až do poslednej. Pomedzi to si ešte lokše posolíme. Podávame s kyslou smotanou alebo mliekom. želám dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-lokse-fotorecept/8917...
jednu panvicu vyhradenú iba na lokše,mňam...
Doma s rodičmi sme ich robievali tzv.pásovou výrobou:mamička vaľkala cesto,ja som nasucho piekla na sporáku a otec pomasťoval a posýpal makom. Robievali sme ich veľa,lebo sme to veľmi ľúbili. :-D