Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno

garanco - fotkagaranco, 12. novembra 2010
Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno
Foto: garanco

Daj slovenskej gazdinke zemiaky a vyčaruje z nich tisícoro jedál. Recept som poskladala z tradičných zemiakových knedlí, knedlíčkov, doplnila vlastnou fantáziou. Ak ste niečo podobné pripravovali, alebo čítali, je to asi náhoda.Vyskúšajte toto jedlo ako teplý obed, alebo ako studenú večeru, prípadne doplňte vlastnými nápadmi.

4 - 6
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 700 g, varené v šupke
100 g
100 g
2 ks
40 g
trochu strúhaný
trochu
1 KL
Plnka:
2 PL
2 ks
100 g,nakrájaná
100 g,, strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke (teraz ich varím ošúpané celé), najlepšie deň vopred, ešte teplé prelisujeme,

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 1
  2. 2

    zasypeme krupicou a necháme stáť do druhého dňa, (alebo aspoň pol hodiny).

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 2
  3. 3

    Z uvedených prísad rýchle spracujeme zemiakové cesto,

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 3
  4. 4

    rozdelíme na dve rovnaké časti, obe rozvaľkáme na obdĺžnik asi 20x30 cm, (používam papier na pečenie). Na oleji speníme nakrájanú cibuľu,

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 4
  5. 5

    rozdelíme ju na pripravené pláty. Na každú časť poukladáme plátky šunky, posypeme strúhaným syrom

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 5
  6. 6

    a zrolujeme.

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 6
  7. 7

    Rolády môžeme pred varením zabaliť do pláteného obrúska a tak dať variť ( ja používam trojcípe šatky po "záručnej dobe" z autolekárničky) .

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 7
  8. 8

    Dáme variť na 30minút do veľkého hrnca so slanou vodou. Opatrne vyberieme, necháme trochu odpariť a môžme podávať ešte teplé so smotanovo - syrovou omáčkou, alebo studené so zeleninovým šalátom, s kečupom, my sme si dnes zvolili surovú kyslú kapustu a posledné paradajky z našej tohtoročnej úrody

    Zemiaková roláda, nateplo aj nastudeno - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu

danculka
Hlavne,že v pivnici sú zemiaky a v sude kapusta,nemá to chybu ,dávam si to do KK.Dík
enerrgizer
perfektné, ak ešte trošku ostalo môžem pribehnúť? sú v tom samé dobré veci... :-)
dorisa
"okoštujem", recept ukladám, može to byť dobré.
ocenko
vyikajuce zemiaky mozem na vsetky sposoby diky
hannah22
fajny receptík pekné fotečky a určite chutilo, ukladám a teším sa kedy vyskúšam, vidím že máš rada žlté paradajočky tiež ich ľúbim ,... :))
garanco
Ďakujem za pochvaly. @enerrgizer pribehnúť by určite nebol problém, aj ostalo, chutilo aj nám, jednu časť sme s manželom "chutnali" celé poobedie, kým som tú druhú nachystala na fotenie.
edimilka
páčia sa mi recepty všetky už som aj niečo skusila ale velmi pochvalujem tie zábery ako to jedlo postupuje veli pekne díky asi aj za viacerych varechárov čau eda
gizy
vyzerá to dobre,skúsim,ukladám
zdezda
robila som ju s mletým, údeným mäsom, túto tiež vyskúšam, dík :-)
kuchticka
Robila som ju vo stvtok a podavala s teplou dusenou kapustou. Ja robim velmi rada zemiekove cesto a knedliky z neho na slano, alebo knedlicky s lekvarom (slivkovym, ktory som si musela uvarit zo suchych sliviek, lebo u nas nie je lakvar k dostaniu), posypane makom. Ten som si doviezla vlani zo Slovenska.
garanco
@kuchticka skús ju variť v obrúsku, napr. v kuchynskej utierke, vo veľkom- širokom- hrnci, tak sa to najlepšie podarí
lucylee
výborné výborné výborné, môžem to variť aj bez toho obrúska? aký je rozdiel, keď sa varí s tým a bez neho?
garanco
@lucylee samozrejme môžeš variť bez obrúska, nie je v kvalite žiaden rozdiel. Len keď som ju vyberala z hrnca tou širokou "obracačkou", tak som ju natrhla a už nebola pekná. Keď je v obrúsku, chytím ju za "rohy" a pekne rozbalím na podnose. Možno máš širšiu "obracačku" , alebo šikovnejšie ruky.
sportak
Monika, ten recept je úžasný. Zajtra varím zemiaky a kyslú kapustu mám v pivnici. Bude to výborné, o tom som presvedčený. Zemiaky sú proste super.
modrykamen
Dávno som to nerobil. Tá trojrohá šatka - že som na to sám neprišiel !
elixir
Toto určite skúsim :) Vyzerá výborne... ♥
garanco
@Sonulienka (23.10.2016 17:19)

Postupy sa síce líšia, myslím, že by sa mohla aj upiecť, ako to robíš Ty. Vyskúšaj raz pre zmenu, prajem dobrú chuť!