Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom fotorecept
Foto: sracz
… alebo po „vihodňarski: veľki naľešňik z tepši“! Za inšpiráciu pre tento rcp, pekne ďakujem @patroveckypitrs – ovi, priateľovi na Varecha.sk. V supermarkete som Zobraziť celý popis… alebo po „vihodňarski: veľki naľešňik z tepši“! Za inšpiráciu pre tento rcp, pekne ďakujem @patroveckypitrs – ovi, priateľovi na Varecha.sk. V supermarkete som za super cenu „splašil“ 450 g vrecúško s mletým údeným kolienkom. Doma žiarlivo strážim niekoľko údených oštiepkov „Made in SVK“ a jeden z nich som obetoval na Pitrsovu dobrotu, variant Iowa 2016. NeľutujemE! S pôžitkom pravých gurmánov a s vervou „uslintaných bernardínov“ sme si pochutnali na dokonalej lahôdke s vôňou našeho domova!
porcií
príprava
na 200-210 °C
Suroviny
500 - 600 g strúhané |
|
450 - 500 g |
|
190 g |
|
60 - 70 g strúhaný |
|
10 - 12 ks |
|
6 - 8 pretlačených strúčikov |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 ks čerstvé |
|
250 - 333 g prerastené plátky |
|
4 - 5 PL |
|
4 - 5 PL |
|
podľa potreby horúci (alebo káva) |
|
Postup
-
1
pre spoločný obrázok potrebných ingrediencií som už zemiaky olúpal a umyl; elektrickú rúru som nechal vyhriať na 200 °C/420 °F
-
2
potom som ich postrúhal do pomocnej misy, jeden na veľkých a druhý na „syrových“ slzičkách, pridal som všetko ostatné: postrúhaný pološtiepok doplnený „eidamom“, pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 4 menšie vajíčka, mleté údené kolienko (môžete ho nahradiť klobásou alebo šunkou), pretlačené strúčiky cesnaku, majorán, tymián, čMČK a soľ (so soľou opatrne, údeniny sú už solené, tak tú až po ochutnaní vymiešaného polotovaru), pokrájanú petržlenovú vňať a tri÷štyri kopcovité PL jemnej strúhanky (to som „odkukal“ od mojej dcérky Bábiky Angie; na dno a boky pekáča (250x250) som rozložil 6 plátkov údenej slaniny (hrúbka ~ 3 mm) a posypal ich strúhankou; suroviny v mise som dôkladne zmiešal a
-
3
rovnomerne rozložil do pripraveného pekáča, povrch posypal troškou strúhanky
-
4
po necelej hodine v opatere (s občasnou vizuálnou kontrolou) vyhriatej rúry, vznikla táto voňavá pochúťka, vypečená do zlato_hneda. V závere pečenia som teplotu zvýšil na 210 °C/430 °F a krátko (5÷7´) dopiekol, aby povrch „maxinaľešňika“ bol chrumkavý a
-
5
prikusovali sme ho k jednoduchej zeleninovej polievke s krupico_maslovými „ňočkami“,
-
6
ale úžasne chutia aj s kávou, čajom, alebo iba tak „na sucho“! … ale veď, vyskúšajte!
Diskusia k receptu