Zemiaková omáčka po záhorácky fotorecept

evanaaa - fotkaevanaaa, 9. februára 2011
Zemiaková omáčka po záhorácky (fotorecept)
Foto: jerica

Tento recept mám od jednej známej. Má to byť omáčka, no u mňa je to skôr zemiaková kaša. Keď ma môj muž prvýkrát Zobraziť celý popisTento recept mám od jednej známej. Má to byť omáčka, no u mňa je to skôr zemiaková kaša. Keď ma môj muž prvýkrát požiadal, aby som urobila zemiakovú omáčku - prívarok, spravila som klasickú, zo smotanou. Najprv nechcel jesť, že to nie je omáčka, potom povedal, ako asi sa robí u nich. No, a spomínaná známa mi povedala, ako ona robí, tak som skúsila a nie je to zlé. Je sa to s údeninou - špekáčky, opečená sekáná alebo osmažený plátok údeného. Za fotky ďakujeme používateľke @jerica . :-)

Suroviny

1,2 kg, typu B
3+1 strúčiky
2 ks
zásmažka:




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a uvaríme domäkka aj s tromi strúčikmi cesnaku, bobkovým listom, soľou ( môže byť aj trochu vegety, kto chce).

  2. 2

    Po uvarení vodu zlejeme a odložíme bokom.

  3. 3

    Zemiaky si roztlačíme, nie úplne do hladka, ale ani moc nahrubo.

  4. 4

    Spravíme si zásmažku, popražíme a pridáme do nej roztlačený cesnak.

  5. 5

    Potom si postavíme zemiaky na plameň a pridáme zásmažku.

  6. 6

    Prilejeme trochu odloženej vody a miešame, aby nám to neprihorelo,

  7. 7

    Ak je treba, prilejeme trochu vody, ale radšej počkáme, kým nezhustne, a podľa toho dolievame.

  8. 8

    Dochutíme soľou, pridáme kúsok masla a ešte trochu miešame.

  9. 9

    K hotovej kaši podávame buď opečené špekáčky, klobásku alebo údené mäso. A uhorku, nech to viac chutí. Je to síce jednoduché ale sýte a nie moc drahé jedlo.

Diskusia k receptu

kimlo
Presne takto to robí moja mamka.
pacik
Nikdy som to nejedla, ale určite vyskúšam. Zemiačky môžem na každý spôsob, aj bez mäsa :-)))
remcula
Hmm, zajímavé!! Tyhle recepty jsou ze zdrojů našich babiček a to bývá fakt levné a dobré.
sovka62
Zemiakovú omáčku mám veľmi rada. Keď som čakala moje dvojčatá, varila som ju tri razy do týždňa a vždy na dva dni. Manžel vtedy chodil domov len na víkend, Takže ten jeden deň som varila niečo iné, ale omáčky som sa nevedela dojesť. Zato moje dcéry sa jej asi prejedli v mojom brušku, ani jednu ju nemá rada.
evanaaa
Ale čoby, ak sa dá jesť.....a táto nie je najhoršia, vyskúšala som. Teraz varím jedno aj druhé.
Sovka, to ťa obdivujem, ale tie tehotenské chute sú nevyspytateľné.
andys
Moji majú radi zemiakové čokoľvek, takúto ešte nepoznám, určite vyskúšam. Vďaka za recept :)
jerica
@evanaaa zajtra si ju spravím, celkom si mi pomohla pri zostavovaní jedálničku pre môjho Janka, takúto môže pri jeho diete. Ďakujem:-))
evanaaa
Jerica, teší ma, že sa taký jednoduchý recept aj zíde. Dúfam, že nebudeš nadávať, že ti prihára. Je dobré trochu tej vody naliať ešte pred pridaním zásmažky.
evanaaa
A ďakujem aj ostatným za komentáre, čo ma teší.
jerica
@evanaaa tak ako som písala že dnes spravím tvoju "záhoračku"aj som ju robila , bola ešte aj je fajná,vyhovuje mi tá ľahkosť samého prívarku. Ako prílohu som robila aj krkovičku na šťave,zároveň som Tvoju záhoračku fotila ako som ju robila podľa Tvojho receptu, keď dáš súhlas pošlem do redakcie fotky aby ich priložili k tomuto receptíku , je len na Tebe. Keby si mala email adresu poslalla by som aj Tebe na odobrenie. Moju nájdeš " J.
evanaaa
Jerica, kľudne pošli foto, budem len rada,adresu mám emailovú, ak budeš chcieť.
jerica
@evanaaa poslala som foto Sandre,napísala že ti poslala fotky, aby si to odobrila:-)
evanaaa
Jerica,Sandra mi vraj poslala fgotkz na odobrenie. Ja samozrejme súhlasáí, ako som ti už povedala ( písala), len neviem, ako si mám fotky pozrieť, asi, ak ich dáš k receptu. Ona mi totiž poslala meil, aby som ich odobrila a pre mňa je to neznámy úkon. Ale ani netreba súhlas, som rada.
dajanca
tak toto nepoznám, ešte nikdy som neochutnala, ale veď zemiaky sú dobré v každej podobe...určite vyskúšam...vďaka za recept
evanaaa
Súhlasím a odobrujem to, už som písala ale len tu, neviem, kde ešte treba.
frezia68
Takúto som ešte nejedla,ale vyskúšam :-))) k fašírke.
julica
nepoznam a ukladam. blahozelam k skvelej spolupraci dievcata :)
evanaaa
Jerica, vďaka ti, takto by to malo fungovať aj inokedy, jedni by dávali receptry a druhí fotky....ako píše Julica.
Julica, ja neviem, čo je to omirka, ani toto som nepoznala, kým mi známa nepovedala ako sa to robí Fajn, Jerica, som rada, že tichutila. Ja ju ešte trošku viac rozmačkám a dám menej tej vody, ale je to ono.
merihe
tiež máme zemiakové radi,určite vyskúšam.
honestka

Tak ja to tiez nepoznam. Iba tu so smotanou, co volame kyslie krupmle... takze moze byt aj u nas. Dakujem za napad.
hannah22
robievam so smotanou na kyslo, skúsim aj túto verziu ... :))
malovka
malovka
je to niečo podobné ako som varievala manželovi, ale mi sme to volali fučka a nerobili sme zásmažku ale rovno som tam zašľahala hl.múku
a posypala do chrumkava opečenou cibuľkou
hubata
Nie, toto nie je fučka, táto záhorácka omača má aj inú chuť. Niekto dáva pre chuť do nej povariť aj nadrobno pokrájané kyslé uhorky. Ale mne tu chýbajú guličky čierneho korenia, ktoré jej dajú tú pravú vôňu.
evanaaa
Malovka, pravdu má aj Hubata, fučku - zemuiakovú kašu nám mama často robievala aj s tou opečenou karamelovou cibuľkou, je to výborné, lenže toto je celkom iné. A čierne korenie som nedala, ja som ju robila tak, ako mi nadiktovala známa, asi má tiež niekoľko podôb, každý má na ňu svoj recept ( na Záhorí). Potom by som ho musela loviť v puse, to korenie.
evanaaa
Tú klasickú smotanovú robievam a vždy som len tú robila, toto je len také spestrenie jedálnička.
3stan
tiež to robievam so smotanou ale skusim bez nej taku rýchlu večeru so špekáčikom sice nezdravé ale ked treba zasítit vyhovuje, rýchle pomerne lacné prosto supeeeeer :-)
svetlana9
no z tých zemiakov sa dá vyčarovať veeeeeeeľmi veľa chutných jedál a príloh - iný kraj -iný mrav, sto ľudí sto chutí. Ja ich zbožňujem aj surové - prestane od surových páliť záha.
evanaaa
Svetlana, surové, rsp. šťava z nich je dobrá aj na žalúd. vredy, muž to kedysi užíval. Ale nevedela by som ich jesť, niekto ich je ako jablko, aj ty?
zerucha69
ja papam surovy zemiak kazde rano nalacno a ma to omladzujuci ucinok. niekedy ma prezenie tak, ze beham zasa jak zamladi ;-)
evanaaa
Zerucha, tuším, že sa budem musieť premôcť a skúsiť ako ty. Možno ma potom ani žalúdok nebude bolievať a záha páliť. A to behanie- akože na WC? To by sa mi zišlo, mám problémy. A ešte by som aj omladla.....
cica2
@evanaaa , v jednom recepte som čítala že si mala narodeniny, tak prajem dodatočne všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia a šťastia! :))....a aj recept sa mi páči!
svetlana9
@evanaaa - keď som to celé čítala a je uvedené, že zapražku vlejete do zemiakov, ale sa bojíte, aby neprihoreli, a nedalo by sa opačne? Urobiť zápražku v širokom kastróle a do nej vložiť tie rozdlávené zemiaky. Chuť by to mala byť rovnaká a je to ľahšia práca, aj tak sa to podlieva, ale ľahšie by sa to miešalo.
janger
@evanaaa , napisem ti to sem, lebo nechcem sa do receptu niekoho ineho stale miesat :-)))). A toto je tvoj recept, takze si to iste precitas....Ano, staci vymazat len to jedno pismenko, ktore je chybne, nemusis cely text. Tak ako som ti to popisala...Mne to inac vobec nevadi, ze niekto niekde spravi chybu. Ale vsimla som si uz parkrat, ze si to spomenula, tak som si myslela, ze skusim poradit ;-))). Aj ja sa ucim stale, a rada som, ked mi niekto nieco vtsvetli...Ahojcek!
evanaaa
Svetlana, to ma nenapadlo, môžem nabudúce skúsiť aj tak, ale ono to má byť husté ako kaša, hustejšie ako na obrázku, takže to bude treba aj tak miešať, moc podlievať by sa nemalo.
Janger, vďaka, ja totiž mažem stále, lebo keď sa ponáhľam pri písaní, robím preklepy, ale aj tak mi niektoré zostanú, lebo keď píšem, až po chvíli sa podívam a zistím, čo som zle napísala, niekedy mažem aj celý riadok ( mám ho napr. veľkými písmenami, al. pod.).Ale pridám -opravu.
marta23
@Evanaa , našla som Váš príspevok o salajke. Salajka (aj pre ostatné Varechárky odpovedám) je tzv. jelenia soľ, vlastne je to uhličitam amónny ale tak sa volá aj hydrouhličitan amónny. Pridávala sa ako kypr.prášok do medovníkov, najmäa v Severných krajinách a u našich starých mám. Uhličitan amonný je amonná sůl s chemickým vzorcem (NH4)2CO3, dříve nazývaná "sal volatile" nebo "sůl z jeleního parohu" (což je však název spjatý spíše s karbamátem amonným[1]). Uhličitan amonný se používal drcený jako čichací sůl (pro křísení lidí, kteří omdleli). Je znám také jako amonium nebo cukrářské droždí (dnes se pod tímto názvem prodává spíše hydrogenovaná verze této soli, hydrogenuhličitan amonný[2]), což je předchůdce modernějších kypřicích prostředků, jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného) a kypřicího prášku. Pro použití v potravinářství se (společně s hydrogenuhličitanem amonným) označuje jako E503.
marta23
Saljaka sa môže nahradiť kypriacim práškom do pečiva.
evanaaa
Marta, asi máš pravdu, ja som to ešte neskúšala, možno v tých dávnych rokoch ešte nevyrábali PDP, alebo pečenie so salajkou bolo niečim charakteristické, pretože sa nedávalo len ako náhrada kypiaceho prášku, neviem, ale ak si čítala diskusiu, tak tam uvidíš tie ostatné názory a pohľad na použitie salajky.
evanaaa
Aké kúsky? Ako húsky? Odkiaľ pochádzaš, tam sa asi ináč varí? Ja takto tiež nerobievam, to je kaša zo Záhoria, tam tak varia, len tie zemiaky musia byť viac rozmágané a malo by to byť trochu hustejšie, pod. ako pyré ale nie až tak najemno.
evanaaa
Sandri, netreba ich mazať, ja si z " múdrejších" veľa nerobím a bude to tu ako výstraha.
tatty
Tak toto je omáčka mojej starenky (z Gajar) a naša mama ju robievala veľmi často k varenému hovädziemu väčšinou v sobotu. A ja trúbela som na ňu zabudla..evanaaa vďaka za pripomenutie. Ešte mi napadlo, že sme ju mávali niekedy posypanú strúhaným čerstvým chrenom, skúste :-)
evanaaa
Robila som ju už pár krát a k nej údené alebo špekáčik. Ale robím aj klasickú, so smotanovou zátrepkou .
hubata
@evanaaa - pochvala pre teba že si @kovodilo nevšímaš, záhorácka krumplová omáčka sa ti podarila, je taká aká má byť, veď aj Gajarané pochválili.
evanaaa
Takže je to v poriadku, omáčka, či kaša, je to jedno, dá sa tak, či onak.
evanaaa
Kovodilo, kde je tá torta, ja ju nemôžem nájsť, asi ešte nie je pridaná do receptov.
evanaaa
Ketty, asi to už redakcia vymazala, nemám tam nič, len komentáre. Ale ani sa nedivím ak tam bolo foto hradu od Jo. Viac nemám slov, že vraj on to piekol.....
evanaaa
Počuj, to si sa zaregistroval(a) len kvôli tomuto komentáru, A nie si náhodou brat istého mudrca - Kovodila ?
jody
@evanaaa , kasli na to, reka = kovodilo... nie je o com, toto je cista provokacia, to ti za to naozaj nestoji... Kovodilovi asi zakazali pristup na Varechu a jeho druhu prezyvku onedlho akiste postihne to iste... :-)
annahanach
Ja žasnem, koľko receptov je tu každý deň. A žasnem aj nad tým, ako vie niekto dehonestovať Varecháčov, ktorý tu dajú recept. Milá @evanaa , ignoruj nepríjemných pisateľov, to sú ľudia, ktorí sa zabávajú tým, že niekoho vytočia. Varecha je o varení a príjemnej zábave v tak uponáhľanom svete :o) Vareniu zdar :o)
evanaaa
Práve dnes som ju robila, je ako fučka na pohľad ( zem. kaša), ale inej chuti. A k tomu som opražila plátky údeného mäsa + uhorka.
ivana194
Super , ľahké jedlo - na prípravu . Vyskúšam ešte dnes na večeru pre rodinu. A viem už aj aké budu reakcie - čo sa týka zemiakov všetko je mňam.
evanaaa
Ešte raz vám všetkým ďakujem za pozitívne komentáre a za povzbudzovanie.
sneica
vyskušam z opečeným špekáčikom.....alebo volskym okom...
jansam
Podobnú omáčku robila moja mamička,starenka a teraz ju robim aj ja.ale s tým rozdielom,že zemiaky varím vo vode len osolené a ke´d sú uvarené,tak ich roztlačím úplne/ako kedy sa dá,voda sa nesceduje/ a zahustím cesnakovou zásmažkou.Máme k tomu radi varené masko s chlebíkom,voláme to "MÚCENKA",tak ako to volali moji predkovia zo záhoria.
evanaaa
Možno má omáčka viac spôsobov prípravy, ja som dala sem tú, ktorá mi bola podaná, ináč robievam klasickú so smotanou a pokrájaných, nemačkaných zemiakov, ako som vyššie spomenula. A aj názvy sú asi rôzne, podľa miesta, kde sa robieva.
evusik
@reka11 občas nadobúdam dojem, že existujú ľudia, ktorí keď sa ráno zobudia, si položia otázku: Komu dnes ublížim? alebo Do koho sa dnes obujem? Vieš čo, postav sa radšej ráno pred zrkadlo a povedz si: Čo dnes pekného spravím! alebo Na koho sa usmejem :-) alebo to nedokážeš?
evanaaa
Evušik, vďaka, že si ma takto zastala. Čo sa mňa týka, ja som šokovaná, že hoci je tu niekoľko tisíc receptov, nájde sa jedna taká....., ktorej to asi nedá spať. Mohla by som jednoducho povedať - choď sa dať vypchať, ako sa zvykne hovoriť, ale myslím, že ty si to vystihla. Ja ľuďom so zníženým IQ nemám ozaj čo povedať.
shukvacik
No dneska som skúšal tvoj recept, je to vynikajúce! Ja som dal navrch omáčky ešte opečenú cibuľku a bolo to vynikajúce :-)
evanaaa
Ďakujem ti, @shukvacik , ja som ju len prebrala od známych, tiež som ju nikdy nevarila. A tam na obrázku, to som nerobila ja, moja omáčka je hustejšia, bez viditeľných kúskov. Ale ak si si prečítal komentáre, ( asi nie), tak by si videl, ako niekto môže všetko znechutiť, a ako usilovne "vyrýva".
shukvacik
Taky ako on by ma v tomto prípade absolutne nezaujímal, on povie že to vyzera hrozne a keby to varil on tak to ani nedovarí :-)
sovka62
Evička, nikdy v živote som nevarila ani nejedla inú zemiakovú omáčku ako smotanovú. Ani som netušila, že sa dá aj inak. Recept ma zaujal už keď si ho pridala a keď manžel včera povedal, že by chcel na obed zemiakovú omáčku, vedela som, že prišiel čas na tvoj recept. Bola naozaj výborná, skvelá chuť a nebolo mi po nej ťažko, ako po tej smotanovej (asi sa nepáči môjmu žlčníku). Už zemiakovú inak variť nebudem.
evanaaa
@sovka , ďakujem ti, potešila si ma veľmi, aj keď to nie je môj originál, ako si čítala, je to záhorácky spôsob varenia a tiež má viac variácií, tak, ako aj iné jedlá. Moja nebohá svokra dávala do nej aj hrach, ale zdá sa mi, že vtedy cesnak nedávala. A ja, ako mladá gazdiná, keď si muž rozkázal zemiakovú omáčku, spravila som mu tú "našu", klasickú a rozčúlil sa, že je to ako bl....a pre mačky. Ja som zasa nechcela jesť tú jeho, ale potom s tým cesnakom som skúsila. Prečítala si si aj tie " fúúúj" komentáre? A aj to, kde píšem ako sa majú zemiaky rozmačkať, lebo to, čo vidíš nafotené, nie je moje dielo, tak neviem, či si sa riadila obrázkom alebo popisom, ktorý ešte niekde pri konci komentov opakujem.
havino
@evanaaa , dobrý recept na jednoduché jedlo, zvlášť teraz po sviatkoch, vyskúšam, zajtra ju uvarím, ako tu niekto spomínal k fašírke, ja robím štefánsku, tak to volala moja mama, je to obyčajná fašírka v celku pečená v rúre,(mäso si meliem sama) niekedy do nej stočím varené vajce, ako máme chuť
ale... mne toto pripomína moje naposledy uvarené zemiaky na kyslo, len je bez smotany, tak sa mi zemiaky rozvarili, nie mojou vinou,ale kvalitou, len pár krát som ich premiešala v hrnci a bola z nich kaša, že to bol zemiakový prívarok so smotanou, zásmažku urobím na cibuľke, cesnak asi nedám, uvidím podľa chuti, možno trošku červenej mletej papriky pridám
evanaaa
@havino , mňa ju naučila moja známa, nemala som o nej veľa vedomosti, ale robila ju podobne moja nebohá svokra, ja, ako bratislaváčka som robila typickú, smotanovú a zhodou okolností som ju , tú moju, varila aj tento týždeň po dlhšom čase. Ale ob čas robím aj túto záhorácku.
havino
@evanaaa , robila som ju, chutila nám, moji chlapi, že čo má inu farbu? že moc rozvarené zemiaky? vravím lebo je to iná omáčka, zasmažku som urobila na cibuľke,dala som aj cesnak predsa len,však bol aj vo fašírke, pofrkala som na tanieri omastkom z fašírky a veru všetci zjedli, budem ju variť , mne osobne chutila a nik neprotestoval, to je dobré znamenie, inak by zjedli,ale komentovali, teraz nemali pripomienky
evanaaa
@juliakucharka , ani ja, kým som neprišla na Záhorie, ale ja robievam klasickú, so smotanou a zátrepkou. A tani tú na obrázku som ja nerobila, to tam pridala iná varecháčka, ktorá to skúšala, lebo ja nefotím. Ale nevystihla tú konzistenciu, má byť trochu hustejšia a nemajú byť v nej kusy zemiakov, ako na foto.
mariana33
tak toto som ešte nevidela a nevarila, ale idem to otestovať...deti zemiaky milujú....
mariana33
zle som napísala...robievam tak zemiaky na kyslo...nikdy ma nenapadlo dať to ako prílohu k mäsu....
evanaaa
@mariana33 , čo sa týka mäsa, k tomu stačí opiecť nejakú údeninu, alebo plátok údeného mäsa....a ten fotopostup nie je môj, omáčka by nemala byť redšia s kúskami zemiakov, treba uhádnuť hustotu, mala by byť skôr kašovitá, ale zasa nei ako pyré. A zemiakovú omáčku- prívarok nakyslo so smotanou aj aj robievam. Toto je niečo iné.
ocko
..ja neroztlacam zemiaky a namiesto zasmasky davam zatrepku z muky amlieka pridam aj smotanu a ocot a nakoniec kopor podavam s vajickom alebo osmazenou klobasou ale podstata je dakujem za pripomenutie ze mam ju uvarit je to raz dva :):)
evanaaa
@ocko , asi si nečítala všetky, alebo aspoň moje komentáre, zistila by si, že toto nie je klasická "omáčka", aj podľa mňa je omáčka niečo, čo je s bešamelom, alebo zátrepkou z mlieka alebo smotany, ako píšeš aj ty. Takú klasickú robievam aj ja, je to vlastne zemiakový prívarok, ale toto je niečo typické pre Záhorie, niečo ako kaša, alw niw jw to ani kaša ani pyré. A ten obrázok hore to tiež nevystihuje, to som ja nevarila, moja je iná, treba si recept prejsť pozornejšie. Robila som ju len asi dvakrát, tú "našu" robievam častejšie. Aj pre mňa to bola novinka, niečo neobvyklé, lebo názov "omáčka" mi k tomu nepasoval, ale so Záhorákmi som sa nechcela hádať. Tak to je......
sirup
@evanaaa : Je to asi takto: Nie je to ani kaša, ani omáčka, ani prívarok (možno iba taká paródia naň…), také „kde nič, tu nič“ a už vôbec mi k tomu nepasuje uhorka.
kimlo
@sirup ja som tuto omacku doma jedlaval ako maly chalan, a mali sme k tomu uhorku... :-)
evanaaa
@sirup , máš pravdu, ale aj to " kde nič, tu nič" niekomu predsa len chutí, treba ochutnať a potom drdlať.....Ak by si sa podíval na iné krajské a regionálne recepty, možno by sa čudoval viac.
@kimlo , vďaka.....
katkat
takuto zemiakovu som nejedla asi sto rokov... ulozim si ju, tato tvoja vyzera dobre :)
jerica
@evanaaa prepáč , že sa ohlasujem , nechcem sa ťa dotknúť , ale budem rada, ked dovolíš, dám zmazať foto, keď to nie je podľa tvojho receptu, ja som si to nechala najskôr tebou odsúhlasiť,viď komunikáciu v predošlých komentoch z r.2011, že sme to konzultovali.

ty si doplnila údaje k obrázkom, preto keď si napísala ::.....
citujem : A ten obrázok hore to tiež nevystihuje, to som ja nevarila, moja je iná .

Keď je iná, budem rada, keď si pridáš obrázok tebou uvarenú zemiakovú omáčku, bola to moja dobrá vôla ti pomôcť, lebo na recept, pokiaľ aj keď nie sú to ex obrázky, nebola žiadna reakcia.
Pochop, že ma to neteší , ďakujem .
evanaaa
Prepáč, @jerica , nechcela som sa ťa dotknúť, len som chcela, aby si nemysleli podľa obrázku, že to je klasická omáčka, ako si niektorí podľa komentárov myslia, možno som to mala ináč napísať, teba si vážim, nechcem ťa uraziť aj keď to možno podľa teba tak znie, ale ak si niekto prečíta tvoj úvod, bude vedieť, že je dobrá aj chuťovo.....ja som len chcela poopraviť tú konzistenciu, ale aj tak je na každom, kto by si to uvaril, ako to podľa seba spraví. Obrázok ani text netreba mazať, a ja sa tiež už nebudem k ničomu vyjadrovať, len som prekvapená, že sa ľudia k tomuto receptu vracajú aj po dlhšej dobe. A ak, tak potom by som radšej nechala zmazať moje informatívne, alebo ako ich nazvať, komentáre. Ešte raz, prepáč, nechcela som dehonestovať to, čo si sem pridala, za to som ti vďačná aj keď si to nemyslíš. A čo sa týka pridávania obrázkov, ja nemám fotoaparát ani mobil, ani nič k tomu, dokonca ani vedomosti, preto som ti bola vďačná, keď si to ty sem dala.
mijaita
@evanaaa "slepý holub našel zrno" :-) Vůbec jsem neznala krumplová (zemiakový) prívarok, u nás se nedělá! Až mě @alenka45 na něj náhodou navedla. Moc se mi to líbilo a tak jsem lovila ve všech které tu jsou a tvůj se mi líbil nejvíc. Dnes tu mám malého a miluje párečky, tak jsem udělala tak. Nadšení ze strany mojí a Davídek tě také moc chválí. Babičko, to můžeš vařit pořád :-) Tak tobě i Alence díky za jednoduché, výborné jídlo!


1x janger
katka78
@mijaita pekná fotka. Zaujímavé, že sa u vás nerobí. Ja mám "krumplovicu" rada s pokrájaným natvrdo uvareným vajíčkom, žĺtok z neho jej dá takú fajnovú chuť. Inak sa u nás zvykne jesť aj s údeninou, alebo s fašírkou. [..ale to vajíčko natvrdo vážne vyskúšaj ;-)]
evanaaa
@mijaita , teší ma, že sa ti "omáčka " páči, ale skús ju spraviť tak, aby bola viac kašovitá, skoro ako pyré, ale nie zasa úplne hladká, ono na tom je dobré to, že sa dá počas varenia meniť jej konzistencia. Ja som ju tiež dávno nerobila, naposledy som robila klasickú omáčku so smotanou, toto je záhorácka, niekto do nej dáva aj hrášok ( moja svokra zvykla), ale ja nie. A že sa páči malému Dávidkovi, tak to som rada dupľom.
evanaaa
@katka , ani u nás sa nerobievala, len tá klasická zo smotanovou zátrepkou, dokonca ani cesnak som niekedy do takej nedávala.....túto ma naučili Záhoráci..... :-)
mijaita
@evanaaa dobre, priste vic rozmačkam, naředím! A hlavne tu musím přečíst všechny komentáře, vždycky je co se nového dozvědět ! A díky, já se zas někdy ozvu jak pokračuju, jo? :-)
evanaaa
Ahojček, @mijaita , asi si chcela napísať - neředím, nie? Aby to nebolo riedke, a ozvi sa, budem rada. AAk sa chceš zabaviť, komentáre si prečítaj, budeš viac v obraze :-) a uvidíš stupídnosť niektorých komentujúcich, našťastie, tí sa tu dlho neohriali.
mijaita
@evanaaa tak jsem podle tvoji rady, brambory štouchla trochu víc. Přílohou byl srdíčkový, listový salát pokapaný limetkou a vajíčko na tvrdo. Výborný, lehoučký oběd. Ale větší kousky brambor jsou moji puse sympatičtější :-) Když ale budu vařit s masem, ušťouchám jako nyní. Další variace téhle jednoduché úžasnosti !


mariamka
tak som vyskusala tuto omacku k dnesnym masovym gulkam, priznam, ze v originalnom zneni je na nase chute fadna, zasmazku som robila na bravc. masti, zaliala zem. vyvarom, do hotovej čmk, majoran, citron a cerstvy cesnak, uz to dostalo podobu,, je to pracne a na mna zlozite, ale aspon som si vyskusala, dakujem za recept

evanaaa
@mariamka , ono to nie je omáčka, ako som už písala, konzistencia má byť hustá, viac kašovitá ako polotekutá, viacej cesnaku, a po vyliatí zásmažky treba odstaviť, miešať a potom ešte na miernom plameni miešať do zhustnutia, vodu priliať len ak sa už nebude dať miešať ale nie zas veľa, toto nie je klasická omáčka, tam nepatrí ani ten citrón, neviem, asi by bolo treba ochutnať ten originál, ale ak tvojej rodinke chutila tak ako si ju spravila, tak je to v poriadku.
mariamka
no ved to! raz omacka a potom nie :) chut a konzistenciu si mozeme len domysliet, ved recepty su pre inspiraciu a niekedy aj odvahu :) chutilo nam, myslim, ze vsetko je v poriadku.
evanaaa
@mariamka , recept pochádza zo Záhoria, tam to volajú omáčka, ja som sa dokonca hádala, že je to kaša, omáčka je niečo iné, tak som aj popísala klasickú zemiakovú omáčku so smotanou a nakrájanými kusmi zemoakov, akú možno ppznáš aj ty a ostatní. Tiež som sa divila, ale je to ich, regionálny recept, dala som ho sem teda, aby sa vedelo, že môže byť aj takáto....nie je to môj pôvodný recept. Možno by si mala viac jasno, ak by si prebehla celú diskusiu.....inak, je zaujímavé pre mňa, že sú tu ohlasy naň aj po troch rokoch.
marika21
Včera som robila zemiakový prívarok/omáčka/ s vajíčkom. Dnes to tu čítam aké ohlasy má. Mám mladý kôpor na záhrade. Prišiel mi na chuť rýchly zemiakový prívarok. Môžem ti ho len pochváliť. Už som ho dávno nerobila.
evanaaa
@marika21 , vďaka, ale toto nie je ten klasický, ktorý robievam, ale aký robia na Záhorí, snažila som sa ho priblížiť, kôpor doň nejde, ten ide do toho smotanového, ako spomínam, toto je skôr ako kaša.
burbona
Zaujimava priprava. U nas sa to robilo tak, ze kladivom sa klepkalo na zemaky a byvo s teho zahoracke krumplove cevabcici.
mijaita
Vytahuju na světlo jeden z receptů, který nesmí nikdy zapadnout. Tentokrát s uzenou krkovicí obalenou rozpuštěným máslem. Záhorácká úžasnost, ručičku líbám :-)


1x kimlo
evanaaa
No vidíš, @Mijaita , toto jedlo chudobných sa napokon aj uplatnilo a páči sa mnohým, ktorí ho vyskúšali, vidím, že si ho robila už druhýkrát, som rada, hlavne že chutnal rodinke. Možno na pohľad nevypadá vábne, ako sa tu v komentároch vyjadrili niektorí - najmä tí, čo to nevyskúšali, ale nie je najhoršie, ak sa upraví podľa chuti. Budem sa aj ja musieť k nemu vrátiť a prekvapiť muža - Záhoráka :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia