Zemiaková omáčka po záhorácky (fotorecept)

Autor receptu: evanaaa

Tento recept mám od jednej známej. Má to byť omáčka, no u mňa je to skôr zemiaková kaša. Keď ma môj muž prvýkrát požiadal, aby som urobila zemiakovú omáčku - prívarok, spravila som klasickú, zo smotanou. Najprv nechcel jesť, že to nie je omáčka, potom povedal, ako asi sa robí u nich. No, a spomínaná známa mi povedala, ako ona robí, tak som skúsila a nie je to zlé. Je sa to s údeninou - špekáčky, opečená sekáná alebo osmažený plátok údeného. Za fotky ďakujeme používateľke @jerica . :-)

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a uvaríme domäkka aj s tromi strúčikmi cesnaku, bobkovým listom, soľou ( môže byť aj trochu vegety, kto chce).
  2. Po uvarení vodu zlejeme a odložíme bokom.
  3. Zemiaky si roztlačíme, nie úplne do hladka, ale ani moc nahrubo.
  4. Spravíme si zásmažku, popražíme a pridáme do nej roztlačený cesnak.
  5. Potom si postavíme zemiaky na plameň a pridáme zásmažku.
  6. Prilejeme trochu odloženej vody a miešame, aby nám to neprihorelo,
  7. Ak je treba, prilejeme trochu vody, ale radšej počkáme, kým nezhustne, a podľa toho dolievame.
  8. Dochutíme soľou, pridáme kúsok masla a ešte trochu miešame.
  9. K hotovej kaši podávame buď opečené špekáčky, klobásku alebo údené mäso. A uhorku, nech to viac chutí. Je to síce jednoduché ale sýte a nie moc drahé jedlo.