Zemiaková omáčka po záhorácky (fotorecept)
Autor receptu: evanaaa
Tento recept mám od jednej známej. Má to byť omáčka, no u mňa je to skôr
zemiaková kaša. Keď ma môj muž prvýkrát požiadal, aby som urobila zemiakovú
omáčku - prívarok, spravila som klasickú, zo smotanou. Najprv nechcel jesť, že to nie je
omáčka, potom povedal, ako asi sa robí u nich. No, a spomínaná známa mi povedala,
ako ona robí, tak som skúsila a nie je to zlé. Je sa to s údeninou - špekáčky, opečená
sekáná alebo osmažený plátok údeného. Za fotky ďakujeme používateľke @jerica . :-)
Postup
- Zemiaky ošúpeme a uvaríme domäkka aj s tromi strúčikmi cesnaku, bobkovým listom, soľou ( môže byť aj trochu vegety, kto chce).
- Po uvarení vodu zlejeme a odložíme bokom.
- Zemiaky si roztlačíme, nie úplne do hladka, ale ani moc nahrubo.
- Spravíme si zásmažku, popražíme a pridáme do nej roztlačený cesnak.
- Potom si postavíme zemiaky na plameň a pridáme zásmažku.
- Prilejeme trochu odloženej vody a miešame, aby nám to neprihorelo,
- Ak je treba, prilejeme trochu vody, ale radšej počkáme, kým nezhustne, a podľa toho dolievame.
- Dochutíme soľou, pridáme kúsok masla a ešte trochu miešame.
- K hotovej kaši podávame buď opečené špekáčky, klobásku alebo údené mäso. A uhorku, nech to viac chutí. Je to síce jednoduché ale sýte a nie moc drahé jedlo.