Zeleninový boršč

Martin Svoboda
šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline, 16. apríla 2010
Zeleninový boršč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

400 g
4 PL
2 ks
4 PL
1 ks
1 ks
1/4 hlávky
3 ks
3-4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do rozohriateho oleja vložíme cibuľu nakrájanú na kocky.

  2. 2

    Hlávkovú kapustu, mrkvu a petržlen nakrájame na tenké rezance, všetko orestujeme, pridáme paradajkový pretlak, vodu a bobkový list.

  3. 3

    Pomalým varom varíme do polomäkka, pridáme cviklu, dochutíme soľou, korením, cesnakom.

Diskusia k receptu

zdezda
už aj si ho dávam do KK, kedže je bez mäska, je suprový na očistnú, jarnú kúru
vcelka
Vareškovia a varešnice,

naozaj by ma zaujímalo, koľkí máte radi pravý teda cviklový boršč. Ja ho nemôžem ani cítiť... som sama? Minule nám ho desiatim ľuďom naservírovali s veľkou slávou... no ja som sa hanbila ako pes, že len mne to nejde dole hrdlom...
tinca
Ja ho mám veľmi rada a aj s cviklou, veď do pravého boršču musí ísť. Ale nepohrdnem ani s mäskom.
siskam
práve som ten boršč dokončila.mne veľmi chutí. To mäsko mi tam chýba, ale je to predsa boršč zeleninový. A cvikla tam rozhodne musí byť.
vcelka
V tomto cvikla nie je, preto sa to asi nevolá "ruský tradičný boršč", ale zeleninový. Teda varianta polievky a la boršč.
Ja by som si dala radšej tento, cviklový neznáša,. :-)
siskam
ahoj vcelka,
hovoríme o tom istom boršči? Veď v tomto je cvikla a to hneď na prvom mieste v surovinách. A mne ozaj chutil, na budúci týždeň ho idem variť znovu, lebo mi zvýšila kapusta.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Aj ja varím boršč s mäsom hovädzím a bravčovím na polovicu. Cviklu do boršču nedávam. Nedal by som ju ani do zeleninového boršču. Pre zaujímavosť by som chcel vedieť, či sa cvikla do zeleninového boršču pridáva surová alebo varená nakoľko sa pridáva nakoniec a či sa boršč nezahusťuje. Okrem toho mi tam chýba trocha smotany.
zitar
Ja som tento zeleninový boršč vyskúšala, bol vynikajúci.
Boršč bez cvikly ale už nie je boršč, tá tam musí - mala by byť.
Dala som zaváranú v sladkokyslom náleve a dodalo to výbornú chuť.
mariaklara
Dnes som si robila tento zeleninový boršč, je výborný, priznám sa, že som mala veľké obavy akú to bude mať chuť. Jedla som to prvý krát a veľmi mi chutil. Je zaradený do môjho jedálnička. Vďaka za recept.
zdezda
:-) aj dnes som ho uvarila, zajtra bude ešte chutnejší
terakota
Dobrá dietna polievka, iba akosi jej neprislúcha pomenovanie "boršč" Boršč, je ruské národne jedlo chudoby.Varieval sa z hlúbovín a koreňovín, aby ho bolo hodne a aby bol chutný pridávalo sa mäso, aké sa doma našlo. Vo väčšine to bola baranina. Z hlúbovín to bola kapusta, biela, alebo červená, kaleráb, tekvica. Z koreňovín to boli repa(cukrová), cvikla, zeler, mrkva, biela reďkovka( podobná repe). Mäso bravčové, hovädzie, baranina, hydina. Pomer jednotlivých častí mali v každej rodine svoj. Hlavne sa dochucoval výdatne voňavým korením a nemastný sa prilepšoval hustou kyslou smotanou. Ja ho varievam často podľa hotelového receptu z Kijeva.
andreabrunova
ja som pridala ešte kúsok vegety, 1 PL octu, majoránku kúsok feferonky,lebo sa nám to zdalo bez chuti. Potom to už bolo ono.
happychef
Vynikajuci! Ja som pridala aj trosku stiplavej papriky a 2 nastruhane zemiaky aby bol hustejsi, mnam!
editer
Ja polovičnú dávku cviklu zvlášť orestujem na oleji s paradajkovým pretlakom , pridám ocot , cukor a dusím ju do zmäknutia. Potom cvikla nestratí farbu a ostane pekná červená. Ak ju varím spolu s ostatnými ingredienciami tak stratí farbu.
martina0812
čo sa týka boršču, toto bola moja premiéra. Nikdy predtým som ho neochutnala, takže netuším, ako by mal chutiť mäsitý boršč. Ale takto pripravený mi chutil veľmi, robila som ho minulý víkend a idem ho robiť znova. :D Pretlaku som dala ale asi 3x toľko. Polievočka je sýta, má krásnu farbu a je naozaj chutná. Trochu som sa bála tej cvikle, pretože cviklu z duše neznášam, ale tuná sa medzi tou zeleninou stratila a polievka po nej vôbec nerazí, čoho som sa bála.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia