Zeleninová polievka s kosťou zo šunky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým viac ma to ťahá za Slnkom! Ubolené kĺby a kosti túžia po teple a ja som ku nim dobrovoľne pripájam. Mrazivé dni i noci sa aj k nám „nasáčkovali“ (bez nášho dovolenia) na dlhšie a tak si cestu k teplu musím nájsť sám! Pomohol som si aj touto horúcou raňajkovo desiatovo obedovo olovrantovo večerovou zeleninovou polievkou. Bravčové kosti, z obrezanej údenej šunky, som si do nej „uškrečkoval“ v mrazničke. Zostavu zeleniny volím podľa toho, čo je práve po ruke!

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
50÷60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. … že toho nie je veľa? Verte, že na výbornú horúcu zeleninovú polievku to stačí!
  2. Očistenú a umytú zeleninu som pokrájal na „gustovné“ kúsky,
  3. krátko podusil na postrúhanej cibuli s rastlinným olejom, posypal soľou/vegetou (kto vegetu nie rád, tak ju jednoducho vynechá), ČMČK a doplnil ostatnými koreninami
  4. po krátkom spoločnom ohriatí s premiešaním, som vložil aj karfiolové „ružičky“ a pokrájanú kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „konárikmi“
  5. kosti z údenej bravčovej šunky, kovové „vajíčko“ s tekvicovou zrniečkovou dužinou, zalial vodou
  6. na hladinu budúcej polievky položil halúzku sušeného ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú suchú feferónku
  7. po nie celej hodinke varenia som polievku zahustil krupicovými maslovými „ňočkami“ s vajíčkom a soľou (bez pridania vody)
  8. a mohlo sa za horúca servírovať; nuž tak som „vydžubal“ mrazivou zimou P. S.: "oškrabky" z kostí údenej bravčovej šunky, túto zeleninovú polievku povýšili na stupeň "gastronomická delikatesa"!