Zeleninová polievka s kosťou zo šunky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým viac ma to ťahá za Slnkom! Ubolené kĺby a
kosti túžia po teple a ja som ku nim dobrovoľne pripájam. Mrazivé dni i noci sa aj k nám
„nasáčkovali“ (bez nášho dovolenia) na dlhšie a tak si cestu k teplu musím nájsť sám!
Pomohol som si aj touto horúcou raňajkovo desiatovo obedovo olovrantovo večerovou
zeleninovou polievkou. Bravčové kosti, z obrezanej údenej šunky, som si do nej
„uškrečkoval“ v mrazničke. Zostavu zeleniny volím podľa toho, čo je práve po ruke!
6÷8 porcií |
12÷15 minút príprava |
50÷60 minút tepelná úprava |
Postup
- … že toho nie je veľa? Verte, že na výbornú horúcu zeleninovú polievku to stačí!
- Očistenú a umytú zeleninu som pokrájal na „gustovné“ kúsky,
- krátko podusil na postrúhanej cibuli s rastlinným olejom, posypal soľou/vegetou (kto vegetu nie rád, tak ju jednoducho vynechá), ČMČK a doplnil ostatnými koreninami
- po krátkom spoločnom ohriatí s premiešaním, som vložil aj karfiolové „ružičky“ a pokrájanú kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „konárikmi“
- kosti z údenej bravčovej šunky, kovové „vajíčko“ s tekvicovou zrniečkovou dužinou, zalial vodou
- na hladinu budúcej polievky položil halúzku sušeného ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú suchú feferónku
- po nie celej hodinke varenia som polievku zahustil krupicovými maslovými „ňočkami“ s vajíčkom a soľou (bez pridania vody)
- a mohlo sa za horúca servírovať; nuž tak som „vydžubal“ mrazivou zimou
P. S.: "oškrabky" z kostí údenej bravčovej šunky, túto zeleninovú polievku povýšili na stupeň "gastronomická delikatesa"!