Zebrová torta plnená

sandra - fotkasandra, 12. apríla 2010
Zebrová torta plnená
Foto: sandratamer

Tento recept som dlho hľadala. Na nete som našla viac verzií, tak som pospájala niekoľko a vytvorila túto svoju. Recept pridávam, lebo sa tu Zobraziť celý popisTento recept som dlho hľadala. Na nete som našla viac verzií, tak som pospájala niekoľko a vytvorila túto svoju. Recept pridávam, lebo sa tu nedávno objavil jeden na zebrový koláč - tortu od @piglin . Tento recept je však trochu iný - výhodou je, že snáď prvý raz v živote sa mi v strede cesto nenafúklo, ale povrch bol krásne rovný... Čoko-polevu neuvediem tú čo som použila na tortu, medzitým som totiž zistila, že lepší pomer surovín udala v jednej diskusii egreska.

Suroviny

4 ks
200 g
1 vrecko
150 ml
100 ml
1 vrecko
250 g
1 PL (alebo ako máte radi)
Krém:
1 vrecko
250 g
400 ml
 podľa chuti
Poleva podľa egresky:
225 g
165 ml
Ovocie na náplň:
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme olej a prešľaháme. Potom pridáme horúcu vodu a metličkou premiešame. Pridáme prášok do pečiva a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a opäť - áno, premiešame. Bielky si trochu vyšľaháme. Postupne pridávame zvyšný práškový cukor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je dobré dávať veľa cukru do bielkov pred šľahaním, sneh mi potom nešiel vyšľahať do potrebnej hustoty. Hotový sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto si rozdelíme na dve časti, v pomere 2:1. Do menšieho dielu pridáme kakao.

  2. 2

    Do vymastenej a múkou vysypanej formy dávkujeme cesto nasledovným spôsobom: do stredu formy dáme dve polievkové lyžice bieleho cesta. Do stredu bieleho cesta dáme 1 lyžicu kakaového cesta. Takto postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Formou netrasieme, inak nedosiahneme požadovaný "zebrovo-mramorový" efekt a cestá sa nám zlejú dokopy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Čas neuvediem, treba sledovať, jemnučko obychtkávať a voňať. Hotový vychladený korpus prekrojíme dva krát.

  3. 3

    Krém: z vanilkového pudingového prášku alebo Zlatého klasu a mlieka uvaríme hustý puding. Maslo si vyšľaháme s cukrom, zámerne v surovinách neuvádzam množstvo, nemáme totiž radi, keď je krém príliš sladký, to však nemusí vyhovovať každému. Do masla vyšľahaného s cukrom pridáme vychladnutý puding (po uvarení ho neustále miešam, aby sa nevytvárali hrudky a "koža" - v studenom vodnom kúpeli, až kým úplne nevychladne.) (ak sa nepodarí, použijem veľké sitko a puding pasírujem :-).

  4. 4

    Spodný plát natrieme marhuľovým džemom. Potom nanesieme krém a rozotrieme dlhým nožom. Na to poukladáme na kolieska nakrájané banány. Tie zakryjeme tenkou vrstvou krému. Na to uložíme stredný plát a opakujeme postup - najprv džem, potom krém, tentokrát naukladáme nakrájané sterilizované broskyne a opäť krém. Zakryjeme posledným plátom korpusu. Nakoniec celú tortu ponatierame krémom a uhladíme. Trochu krému si odložíme na ozdobu.

  5. 5

    Poleva: čokoládu si polámeme na menšie kúsky. Spolu so šľahačkou zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť a môžeme ňou polievať tortu. Hneď po nanesení polevy dáme tortu do chladničky.

  6. 6

    Po vychladnutí tortu ľubovoľne ozdobíme. Psík na torte mojej dcérky vyzerá divne :-) (dokonca sme sa zhodli že je hnusný). Ale je z jej obľúbeného marcipánu, ktorý nesmie na jej torte nikdy chýbať. Takže v tomto prípade skôr plnil akúsi nevyhnutnú úlohu. Recept slúži len na inšpiráciu, torta sa môže plniť ľubovoľným krémom, ovocím, alebo orechami :-)

Diskusia k receptu

Vymazať
honestka
Sandrika: Torta vyzera jedinecne aj psik je na nej zrejme spokojny, takze uspech!
Ak mozem poradit tak mam 2 RADY:
1/ ABY SA ti vychladnutom pudingu nevytvorila koža, tak ked ho das chladit do vody, alebo na studene miesto, zakry ho tesno kuchynskou foliou uplne, aby sa dotykala pudingu a nemusis strazit miesanim. Koza sa nevytvori a vychladnuty puding si pekne strierkou s neho zotries.
2/ Hotovy uvareny puding posypes dobre krystalovym cukrom a nechas chladit. Cukor rozbije akukolvek tvorbu koze- tiez nemusis miesat vobec koza sa nevytvori.
Vymazať
evas13
Sandri tortička vyzerá a určite aj chuti úžastná a Sabinka mala určite radosť.
Vymazať
hannah22
ten psík aspoň na foto ,vyzerá dobre a receptík je zaujímavý a výsledok pekný, ukladám ... :))
Vymazať
bozulka
@sandratamer ,musím pochváliť skutočne krásna torta a určite aj dobrá.Chystám malú oslavu na sobotu tak bude zebrová torta a víťazná slaná.
Ten psík je krásný!!!!!!!!!!!!
Vymazať
babidka
@sandratamer , torta vyzera uzasne a ten psik tam posobi tak milo /mne je kazdy psik mily -aj marcipanovy/ ze mi je ta torte este sympatickejsia :-)))) tie biele ozdoby su co ?
@honestka , dakujem za tie rady , urcite vyskusam ...:-)
Vymazať
evia
tortička vypadá nádherne, pridávam do svojej kuchárky. Chcem sa spýtať, tie čokoládové srdiečka sú kupované alebo robené v nejakej formičke?
1x boti
Vymazať
sovka62
Je veľmi pekná. A prečo si myslíš, že psík je hnusný? Preferuješ iné plemeno?:-).
Vymazať
sandratamer
@honestka - ďakujem za rady, určite vyskúšam :-)
@babidka - Ktore biele ozdoby? je ich tam viac...
@evia - kúpila som ich v Kaufl. aj s tým smiešnym blahoželaním a kvietkami :-)
@sovka62 - hnusný, lebo v ten deň všetkých krásnych psíkov vykúpili a nám zostal len tento chromík oranžový :-)))))
Vymazať
bea21
Torta je veľmi pekna a určite chutná. Mne dala jedna mila pani recept na zebrove rezy, kde je opačný postup: vyšľahajú sa bielky s kryštál.cukrom a potom sa postupne pridávajú žltka, ďalej je postup ten istý. Cesto je jemné nadýchané. Môžte to vyskúšať. Dobrú chuť.
Vymazať
michsamant
no a toto som prehliadla. pekna! podla surovin vyborna a mas vrch krasne uhladeny! u mna to vzdy dopadne katastrofalne s tortou a zakuskami. si sikulka :)
Vymazať
kavicka
super ,robila som ju v nedelu dcere na narodeniny ,naozaj vyborna..:-)
vsetci si pochvalovali a dala som tvoj recept dalej...
ja napriklad slaham vzdy bielka bez cukru.. a ked ches mat to ovocie v strede plnky tak si natieraj plnku aj na ten druhy plat zo spodu ktory potom prikryjes tym to ovocie, lebo plnka na ovocie sa zle natiera :-) dakujem za recept tesim sa na nove...:-)
Vymazať
cinkla
Ten psik je krasny. Ak je aj ta torta taka dobra, ako ten psik krasny , tak gratulujem...
Vymazať
chvi
Tak milá Sandra, keď som túto tortu robila podľa tvojich rád, tak sa mi vôbec nevydarila. Cesto sa absolútno nenafúklo, ani sa riadne nezdvihlo z plechu, bolo zbytočne presladené, jedine tie pruhy boli dokonalé.
Za 1. Piškóta sa nikdy nerobí tak, že žĺtka zvlášť a bielka zvlášť, vždy sa vyšľahajú /nie vymiešajú/ celé vajcia spolu a to aspoň 15 minúť šľahačom, tak aby to cesto "stálo"
Za 2. Je zbytočné dávať olej a vodu do cesta, lebo je potom zbytočne ťažké a nenadvihne sa
Za 3. Prášku do pečiva stačí na špičku noža, nie pol sáčku alebo celý ako ty píšeš
Takže ak si to sem dala zato aby to iným nevyšlo a tebe "akože" hej, tak je dosť úbohé teda.
Vymazať
sandratamer
Milá @chvi , fakt rozmýšľam, čo ti na tento tvoj "milý" komentár napísať. Ako sama vidíš, mne torta vyšla. To, že sa nepodarilo tebe ma mrzí, najviac ma však mrzí tvoj nepríjemný komentár. Neviem, čo napísať k tomu, že piškóta sa nikdy nerobí tak... atď. Keď to vieš, aj ostatné pravidlá, ktorými ma poučuješ, prečo si to robila podľa môjho receptu?? Nič to, prečo to nevyšlo už spolu nepreberieme, z tvojho príspevku mi totiž nie je absolútne jasné, kde sa mohla stať chyba, ale vychádza mi z toho, že všetko vieš, tak si určite chybu nikde neurobila.
Vymazať
michsamant
@chvi , najradsej mam ludi, ktory uvaria podla nejakeho receptu a ak sa im to nepodari, zvalia to na autora receptu..lebo to je najjednoduchsie, ze? Ja vajicka napr. neslaham, ale miesam, lebo nemam mixer a ruka by mi asi odpadla, ak by som to mala 15min. slahat. a robila som zebrovu tortu (sice podla ineho receptu) tiez s vodou a olejom a 1 lyzickou prasku do peciva a pekne sa nadvihla. Takze hladaj, kde si TY urobila chybu a potom daj vediet ;) A pokial viem, mama piskot VZDY robila tak, ze zltka od bielkov a bielka sa nakoniec zlahka zamiesali do ostatneho cesta, aby bola torta nadychana. Tak si mozno mala bielka zle vyslahane na penu, alebo si ich tam silou zamiesala...a este ma napada datup spotreby prasku do peciva...
Vymazať
sjuz
chvi - a akú tortu, či vôbec nejaký recept pridáš ty? už sa teším....
Vymazať
sjuz
ešte niečo - chvi - zdá sa, že tá sandrina torta bola na teba asi priveľmi veľké sústo...
Vymazať
finly
recept vyzerá dobre.dcéra bude mať narodeniny,tak jej ju upečiem.ešte jedna otázka,že 1 vrecko HM to je akože 1 kg?
Vymazať
sandratamer
1 vrecko HM? To kde vidíš? Nič také tam nie je, skús pozrieť recept cez iný prehliadač, ak máš starší explorer, pravdepodobne ti to rozhadzuje suroviny...
Vymazať
cica2
krásne sa vydarila, šikuľka!!!! A konečne som natrafila aj na zebrovú tortičku, lebo ja mám zase recept na zebrový koláč:)
Vymazať
mgut
Pekná tortička..Ja práve dorábam tortu tiež na 11.nar. ale pre vnuka.
budem obťahovat k.2. nie som v tom ešte zručná,tak len dúfam že sa vydarí, ale hlavne že bude jedlá a to sa väčšinou vydarí...
Vymazať
lia66
Krásna tortička-poznám, robievam(myslím to "zebrovanie")...rcp mám trošku iný. Ja robievam v poslednej dobe károvanú tortu, ale bez toho, aby som piekla dva druhy cesta a vykrajovala(tiež sa to leje lyžicou, resp.naberačkou)-už mám niečo uložené v skrytých receptoch...keď budem mať čas, tak dopíšem a dám uverejniť. @sandratamer Tvoja toretka je naozaj krásna-precízna práca...a tie srdiečka, že WAW!!!... inak nepochopím takých rýpalov, ako @chvi ... poslednej dobe ich tu akosi pribúda!...v živote by som si nedovolila kritizovať to, čo niekto uvaril, upiekol...a už vôbec nie takto "opravovať"!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia