Foto: sandratamer
Tento recept som dlho hľadala. Na nete som našla viac verzií, tak som pospájala niekoľko a vytvorila túto svoju. Recept pridávam, lebo sa tu Zobraziť celý popisTento recept som dlho hľadala. Na nete som našla viac verzií, tak som pospájala niekoľko a vytvorila túto svoju. Recept pridávam, lebo sa tu nedávno objavil jeden na zebrový koláč - tortu od @piglin . Tento recept je však trochu iný - výhodou je, že snáď prvý raz v živote sa mi v strede cesto nenafúklo, ale povrch bol krásne rovný... Čoko-polevu neuvediem tú čo som použila na tortu, medzitým som totiž zistila, že lepší pomer surovín udala v jednej diskusii egreska.
Suroviny
4 ks |
|
200 g |
|
1 vrecko |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
1 vrecko |
|
250 g |
|
1 PL (alebo ako máte radi) |
|
Krém: | |
1 vrecko |
|
250 g |
|
400 ml |
|
podľa chuti |
|
Poleva podľa egresky: | |
225 g |
|
165 ml |
|
Ovocie na náplň: | |
|
|
|
|
|
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme olej a prešľaháme. Potom pridáme horúcu vodu a metličkou premiešame. Pridáme prášok do pečiva a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a opäť - áno, premiešame. Bielky si trochu vyšľaháme. Postupne pridávame zvyšný práškový cukor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je dobré dávať veľa cukru do bielkov pred šľahaním, sneh mi potom nešiel vyšľahať do potrebnej hustoty. Hotový sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto si rozdelíme na dve časti, v pomere 2:1. Do menšieho dielu pridáme kakao.
- 2
Do vymastenej a múkou vysypanej formy dávkujeme cesto nasledovným spôsobom: do stredu formy dáme dve polievkové lyžice bieleho cesta. Do stredu bieleho cesta dáme 1 lyžicu kakaového cesta. Takto postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Formou netrasieme, inak nedosiahneme požadovaný "zebrovo-mramorový" efekt a cestá sa nám zlejú dokopy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Čas neuvediem, treba sledovať, jemnučko obychtkávať a voňať. Hotový vychladený korpus prekrojíme dva krát.
- 3
Krém: z vanilkového pudingového prášku alebo Zlatého klasu a mlieka uvaríme hustý puding. Maslo si vyšľaháme s cukrom, zámerne v surovinách neuvádzam množstvo, nemáme totiž radi, keď je krém príliš sladký, to však nemusí vyhovovať každému. Do masla vyšľahaného s cukrom pridáme vychladnutý puding (po uvarení ho neustále miešam, aby sa nevytvárali hrudky a "koža" - v studenom vodnom kúpeli, až kým úplne nevychladne.) (ak sa nepodarí, použijem veľké sitko a puding pasírujem :-).
- 4
Spodný plát natrieme marhuľovým džemom. Potom nanesieme krém a rozotrieme dlhým nožom. Na to poukladáme na kolieska nakrájané banány. Tie zakryjeme tenkou vrstvou krému. Na to uložíme stredný plát a opakujeme postup - najprv džem, potom krém, tentokrát naukladáme nakrájané sterilizované broskyne a opäť krém. Zakryjeme posledným plátom korpusu. Nakoniec celú tortu ponatierame krémom a uhladíme. Trochu krému si odložíme na ozdobu.
- 5
Poleva: čokoládu si polámeme na menšie kúsky. Spolu so šľahačkou zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť a môžeme ňou polievať tortu. Hneď po nanesení polevy dáme tortu do chladničky.
- 6
Po vychladnutí tortu ľubovoľne ozdobíme. Psík na torte mojej dcérky vyzerá divne :-) (dokonca sme sa zhodli že je hnusný). Ale je z jej obľúbeného marcipánu, ktorý nesmie na jej torte nikdy chýbať. Takže v tomto prípade skôr plnil akúsi nevyhnutnú úlohu. Recept slúži len na inšpiráciu, torta sa môže plniť ľubovoľným krémom, ovocím, alebo orechami :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ak mozem poradit tak mam 2 RADY:
1/ ABY SA ti vychladnutom pudingu nevytvorila koža, tak ked ho das chladit do vody, alebo na studene miesto, zakry ho tesno kuchynskou foliou uplne, aby sa dotykala pudingu a nemusis strazit miesanim. Koza sa nevytvori a vychladnuty puding si pekne strierkou s neho zotries.
2/ Hotovy uvareny puding posypes dobre krystalovym cukrom a nechas chladit. Cukor rozbije akukolvek tvorbu koze- tiez nemusis miesat vobec koza sa nevytvori.
Ten psík je krásný!!!!!!!!!!!!
@honestka , dakujem za tie rady , urcite vyskusam ...:-)
@babidka - Ktore biele ozdoby? je ich tam viac...
@evia - kúpila som ich v Kaufl. aj s tým smiešnym blahoželaním a kvietkami :-)
@sovka62 - hnusný, lebo v ten deň všetkých krásnych psíkov vykúpili a nám zostal len tento chromík oranžový :-)))))
vsetci si pochvalovali a dala som tvoj recept dalej...
ja napriklad slaham vzdy bielka bez cukru.. a ked ches mat to ovocie v strede plnky tak si natieraj plnku aj na ten druhy plat zo spodu ktory potom prikryjes tym to ovocie, lebo plnka na ovocie sa zle natiera :-) dakujem za recept tesim sa na nove...:-)
R.
Za 1. Piškóta sa nikdy nerobí tak, že žĺtka zvlášť a bielka zvlášť, vždy sa vyšľahajú /nie vymiešajú/ celé vajcia spolu a to aspoň 15 minúť šľahačom, tak aby to cesto "stálo"
Za 2. Je zbytočné dávať olej a vodu do cesta, lebo je potom zbytočne ťažké a nenadvihne sa
Za 3. Prášku do pečiva stačí na špičku noža, nie pol sáčku alebo celý ako ty píšeš
Takže ak si to sem dala zato aby to iným nevyšlo a tebe "akože" hej, tak je dosť úbohé teda.
budem obťahovat k.2. nie som v tom ešte zručná,tak len dúfam že sa vydarí, ale hlavne že bude jedlá a to sa väčšinou vydarí...
varecha.pravda.sk/recepty/kolac-zebra-fotorecept/15539-re...