Zebrová torta plnená

Autor receptu: sandra

Tento recept som dlho hľadala. Na nete som našla viac verzií, tak som pospájala niekoľko a vytvorila túto svoju. Recept pridávam, lebo sa tu nedávno objavil jeden na zebrový koláč - tortu od @piglin . Tento recept je však trochu iný - výhodou je, že snáď prvý raz v živote sa mi v strede cesto nenafúklo, ale povrch bol krásne rovný... Čoko-polevu neuvediem tú čo som použila na tortu, medzitým som totiž zistila, že lepší pomer surovín udala v jednej diskusii egreska.

Postup

  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme olej a prešľaháme. Potom pridáme horúcu vodu a metličkou premiešame. Pridáme prášok do pečiva a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a opäť - áno, premiešame. Bielky si trochu vyšľaháme. Postupne pridávame zvyšný práškový cukor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je dobré dávať veľa cukru do bielkov pred šľahaním, sneh mi potom nešiel vyšľahať do potrebnej hustoty. Hotový sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto si rozdelíme na dve časti, v pomere 2:1. Do menšieho dielu pridáme kakao.
  2. Do vymastenej a múkou vysypanej formy dávkujeme cesto nasledovným spôsobom: do stredu formy dáme dve polievkové lyžice bieleho cesta. Do stredu bieleho cesta dáme 1 lyžicu kakaového cesta. Takto postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Formou netrasieme, inak nedosiahneme požadovaný "zebrovo-mramorový" efekt a cestá sa nám zlejú dokopy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Čas neuvediem, treba sledovať, jemnučko obychtkávať a voňať. Hotový vychladený korpus prekrojíme dva krát.
  3. Krém: z vanilkového pudingového prášku alebo Zlatého klasu a mlieka uvaríme hustý puding. Maslo si vyšľaháme s cukrom, zámerne v surovinách neuvádzam množstvo, nemáme totiž radi, keď je krém príliš sladký, to však nemusí vyhovovať každému. Do masla vyšľahaného s cukrom pridáme vychladnutý puding (po uvarení ho neustále miešam, aby sa nevytvárali hrudky a "koža" - v studenom vodnom kúpeli, až kým úplne nevychladne.) (ak sa nepodarí, použijem veľké sitko a puding pasírujem :-).
  4. Spodný plát natrieme marhuľovým džemom. Potom nanesieme krém a rozotrieme dlhým nožom. Na to poukladáme na kolieska nakrájané banány. Tie zakryjeme tenkou vrstvou krému. Na to uložíme stredný plát a opakujeme postup - najprv džem, potom krém, tentokrát naukladáme nakrájané sterilizované broskyne a opäť krém. Zakryjeme posledným plátom korpusu. Nakoniec celú tortu ponatierame krémom a uhladíme. Trochu krému si odložíme na ozdobu.
  5. Poleva: čokoládu si polámeme na menšie kúsky. Spolu so šľahačkou zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť a môžeme ňou polievať tortu. Hneď po nanesení polevy dáme tortu do chladničky.
  6. Po vychladnutí tortu ľubovoľne ozdobíme. Psík na torte mojej dcérky vyzerá divne :-) (dokonca sme sa zhodli že je hnusný). Ale je z jej obľúbeného marcipánu, ktorý nesmie na jej torte nikdy chýbať. Takže v tomto prípade skôr plnil akúsi nevyhnutnú úlohu. Recept slúži len na inšpiráciu, torta sa môže plniť ľubovoľným krémom, ovocím, alebo orechami :-)