Portulakový šalát
Portulakový šalát

Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom

cesminaz - fotkacesminaz, 14. júna 2019
Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom
Foto: cesminaz

Práve rastie táto rastlinka, tak prečo to nevyužiť v kuchyni a pritom aj urobiť niečo dobré pre naše zdravie :-)

Suroviny

1 veľká hrsť (čerstvá)
cca 100 g (alebo feta, kravská hrudka)
1 ks
1 strúčik
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Veľmi zdravá rastlinka, ktorá rastie skoro v každej záhrade ;-) O tejto rastlinke som písala už dávnejšie v jednom mojom recepte, konkrétne tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/semizotu-salatas/52263-recept.html Takže kto ju nepozná, sa tam môže o nej všetko dočítať :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 1
  2. 2

    Nafotiť postup tu podla mňa nie je potrebné :-) Portulake odkrojíme koreň, opláchneme ju a nakrájame celú rastlinku. Pridáme k nej nakrájanú paradajku a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Dáme olivový olej (môžte aj rastlinný) podľa chuti a potreby, soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a až na konci pridáme na kocky nakrájaný syr. Šalát necháme 15-20 minút postáť, bude chutiť lepšie :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 2
  3. 3

    Šalát môžete podávať k hocičomu, presne tak isto ako aj obyčajný šalát :-) Ja som ho robila k mäsovej cestovine na večeru :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 3
  4. 4

    Čo sa týka šalátu je množstvo surovín skôr len orientačné, lebo vždy sa to mení podľa počtu stravníkov a aj podľa chuti dotyčného :-) Ja používam tento turecký syr, ktorý sa dá krájať alebo aj rozmrviť. Ale kľudne použite kravskú hrudku, fetu alebo balkánsky syr. Alebo dokonca aj Goudu, Eidam atď. pokrájaný na malé kocky :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 4

Diskusia k receptu

mirop
chvalim pouzitie tejto rastlinky, ktoru prehliadame obycajne ako burinu, je vynikajuca, upravujem ju casto ako spenat, alebo na surovo do salatu (cesky srucha zelna)
helenore
Zdravý recept, mne sa páči aj ten nižšie, to sú cestoviny s mletým masom ?
cesminaz
@Mirop (14.6.2019 12:25)

:-) máš pravdu,pre väčšinu ludí je to len obyčajná burina v záhrade.Ale sú aj krajiny kde ho po zväzku predávajú na trhu ako zeleninu :-) Najlepšie je jest ju surovú,ale zvyknem s nou aj varit,alebo len tak udusenú s vajcom na raňajky ;-)
cesminaz
@Helenore ano sú to cestoviny s mletým mäsom :-) Udusená cibula s paprikou,nato mleté mäso a spolu podusit.Sol,čierne korenie,mletá rasca a Mahlep :-) A zmiešat to s uvarenou cestovinou.Je to také rýchle jedlo ;-)
izabella929
@cesminaz ,šikovnica,nenapadlo by ma použiť ju v šaláte,,ale super v prírode je veľmi málo rastlín a kvetov ktoré nie sú jedlé,,krásnu nedelu ti želám,,,
farbuska
@Cesminaz (14.6.2019 12:01)

Práve vďaka tomu receptu som začala portulaku používať v kuchyni. Teraz je táto "burina" pevnou súčasťou letného varenia.
cesminaz
@Izabella929 (16.6.2019 07:43)

Ano máš pravdu,príroda je proste skvelá a mám ju rada práve pre mnoho krásnych,užitočných a aj jedlých rastlín :-) Pozdravujem!
siuuu
portulaka je do šalátu super - akurát tento rok ani jeden korienik nemáme na záhrade :-(
cesminaz
@Siuuu (19.6.2019 10:27)

Ja ju nezvyknem trhat s koreňom ked ju zbieram,nožíkom ju odkrojím pri zemi od koreňa :-) a tak koreň zostane v zemi.
cesminaz
@Alena77 (19.6.2019 19:34)

Super :-) Syr sa môže obmieňat,ale aj šalat si kludne môže každý skombinovat podla chuti :-) Ked je čas portulaky,ja ku každým raňajkám nazbieram pár rastliniek a len tak na tanieriku položím na stôl :-) No a každý musí z nej pár kúskov pochrúmať! :-)) Vdaka za odozvu aj s fotkou!