Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom
Foto: cesminaz
Práve rastie táto rastlinka, tak prečo to nevyužiť v kuchyni a pritom aj urobiť niečo dobré pre naše zdravie :-)
Suroviny
1 veľká hrsť (čerstvá) |
|
cca 100 g (alebo feta, kravská hrudka) |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Veľmi zdravá rastlinka, ktorá rastie skoro v každej záhrade ;-) O tejto rastlinke som písala už dávnejšie v jednom mojom recepte, konkrétne tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/semizotu-salatas/52263-recept.html Takže kto ju nepozná, sa tam môže o nej všetko dočítať :-)
-
2
Nafotiť postup tu podla mňa nie je potrebné :-) Portulake odkrojíme koreň, opláchneme ju a nakrájame celú rastlinku. Pridáme k nej nakrájanú paradajku a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Dáme olivový olej (môžte aj rastlinný) podľa chuti a potreby, soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a až na konci pridáme na kocky nakrájaný syr. Šalát necháme 15-20 minút postáť, bude chutiť lepšie :-)
-
3
Šalát môžete podávať k hocičomu, presne tak isto ako aj obyčajný šalát :-) Ja som ho robila k mäsovej cestovine na večeru :-)
-
4
Čo sa týka šalátu je množstvo surovín skôr len orientačné, lebo vždy sa to mení podľa počtu stravníkov a aj podľa chuti dotyčného :-) Ja používam tento turecký syr, ktorý sa dá krájať alebo aj rozmrviť. Ale kľudne použite kravskú hrudku, fetu alebo balkánsky syr. Alebo dokonca aj Goudu, Eidam atď. pokrájaný na malé kocky :-)
varecha.pravda.sk/recepty/semizotu-salatas/52263-recept.h...
:-) máš pravdu,pre väčšinu ludí je to len obyčajná burina v záhrade.Ale sú aj krajiny kde ho po zväzku predávajú na trhu ako zeleninu :-) Najlepšie je jest ju surovú,ale zvyknem s nou aj varit,alebo len tak udusenú s vajcom na raňajky ;-)
udusene s vajcom na ranajky to mam tiez rad
Práve vďaka tomu receptu som začala portulaku používať v kuchyni. Teraz je táto "burina" pevnou súčasťou letného varenia.
Ano máš pravdu,príroda je proste skvelá a mám ju rada práve pre mnoho krásnych,užitočných a aj jedlých rastlín :-) Pozdravujem!
:-)) no super,to som rada,že sa na tvojom stole udomácnila!
Pridávame fotografiu, ktorú nám mailom poslala @Alena77
Ja ju nezvyknem trhat s koreňom ked ju zbieram,nožíkom ju odkrojím pri zemi od koreňa :-) a tak koreň zostane v zemi.
Super :-) Syr sa môže obmieňat,ale aj šalat si kludne môže každý skombinovat podla chuti :-) Ked je čas portulaky,ja ku každým raňajkám nazbieram pár rastliniek a len tak na tanieriku položím na stôl :-) No a každý musí z nej pár kúskov pochrúmať! :-)) Vdaka za odozvu aj s fotkou!