Portulakový šalát
Portulakový šalát

Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom

cesminaz - fotkacesminaz, 14. júna 2019
Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom
Foto: cesminaz

Práve rastie táto rastlinka, tak prečo to nevyužiť v kuchyni a pritom aj urobiť niečo dobré pre naše zdravie :-)

Suroviny

1 veľká hrsť (čerstvá)
cca 100 g (alebo feta, kravská hrudka)
1 ks
1 strúčik
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Veľmi zdravá rastlinka, ktorá rastie skoro v každej záhrade ;-) O tejto rastlinke som písala už dávnejšie v jednom mojom recepte, konkrétne tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/semizotu-salatas/52263-recept.html Takže kto ju nepozná, sa tam môže o nej všetko dočítať :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 1
  2. 2

    Nafotiť postup tu podla mňa nie je potrebné :-) Portulake odkrojíme koreň, opláchneme ju a nakrájame celú rastlinku. Pridáme k nej nakrájanú paradajku a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Dáme olivový olej (môžte aj rastlinný) podľa chuti a potreby, soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a až na konci pridáme na kocky nakrájaný syr. Šalát necháme 15-20 minút postáť, bude chutiť lepšie :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 2
  3. 3

    Šalát môžete podávať k hocičomu, presne tak isto ako aj obyčajný šalát :-) Ja som ho robila k mäsovej cestovine na večeru :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 3
  4. 4

    Čo sa týka šalátu je množstvo surovín skôr len orientačné, lebo vždy sa to mení podľa počtu stravníkov a aj podľa chuti dotyčného :-) Ja používam tento turecký syr, ktorý sa dá krájať alebo aj rozmrviť. Ale kľudne použite kravskú hrudku, fetu alebo balkánsky syr. Alebo dokonca aj Goudu, Eidam atď. pokrájaný na malé kocky :-)

    Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom - obrázok 4

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
@Mirop (14.6.2019 12:25)

:-) máš pravdu,pre väčšinu ludí je to len obyčajná burina v záhrade.Ale sú aj krajiny kde ho po zväzku predávajú na trhu ako zeleninu :-) Najlepšie je jest ju surovú,ale zvyknem s nou aj varit,alebo len tak udusenú s vajcom na raňajky ;-)
@Helenore ano sú to cestoviny s mletým mäsom :-) Udusená cibula s paprikou,nato mleté mäso a spolu podusit.Sol,čierne korenie,mletá rasca a Mahlep :-) A zmiešat to s uvarenou cestovinou.Je to také rýchle jedlo ;-)
@Alena77 (19.6.2019 19:34)

Super :-) Syr sa môže obmieňat,ale aj šalat si kludne môže každý skombinovat podla chuti :-) Ked je čas portulaky,ja ku každým raňajkám nazbieram pár rastliniek a len tak na tanieriku položím na stôl :-) No a každý musí z nej pár kúskov pochrúmať! :-)) Vdaka za odozvu aj s fotkou!

Pridaj komentár k receptu: