Portulakový šalát

Zdravý portulakový šalát s cesnakom a so syrom

Autor receptu: cesminaz

Práve rastie táto rastlinka, tak prečo to nevyužiť v kuchyni a pritom aj urobiť niečo dobré pre naše zdravie :-)

Suroviny

Postup

  1. Veľmi zdravá rastlinka, ktorá rastie skoro v každej záhrade ;-) O tejto rastlinke som písala už dávnejšie v jednom mojom recepte, konkrétne tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/semizotu-salatas/52263-recept.html Takže kto ju nepozná, sa tam môže o nej všetko dočítať :-)
  2. Nafotiť postup tu podla mňa nie je potrebné :-) Portulake odkrojíme koreň, opláchneme ju a nakrájame celú rastlinku. Pridáme k nej nakrájanú paradajku a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Dáme olivový olej (môžte aj rastlinný) podľa chuti a potreby, soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a až na konci pridáme na kocky nakrájaný syr. Šalát necháme 15-20 minút postáť, bude chutiť lepšie :-)
  3. Šalát môžete podávať k hocičomu, presne tak isto ako aj obyčajný šalát :-) Ja som ho robila k mäsovej cestovine na večeru :-)
  4. Čo sa týka šalátu je množstvo surovín skôr len orientačné, lebo vždy sa to mení podľa počtu stravníkov a aj podľa chuti dotyčného :-) Ja používam tento turecký syr, ktorý sa dá krájať alebo aj rozmrviť. Ale kľudne použite kravskú hrudku, fetu alebo balkánsky syr. Alebo dokonca aj Goudu, Eidam atď. pokrájaný na malé kocky :-)