Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky

julica - fotkajulica, 21. februára 2011
Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky
Foto: julica

Teda... k mikrovlnke mám povedzme veľmi vlažný vzťah, ale čo sa mi dnes v nej podarilo... Ešte prežúvajúc sa chcem s Vami podeliť o Zobraziť celý popisTeda... k mikrovlnke mám povedzme veľmi vlažný vzťah, ale čo sa mi dnes v nej podarilo... Ešte prežúvajúc sa chcem s Vami podeliť o túto za moment hotovú pochúťku, ktorú asi aj za moment dorazíme :)

7
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

cesto:
2 ks
8 PL
4 PL
4 PL
4 PL
pol KL
2 väčšie ks
 podľa kyslosti jabĺk
1 PL




Postup

  1. 1

    Po prvom pokuse s pečením v mikrovlnke, k čomu ma donútila akútna potreba sladkého a nefungujúca trúba, som začala rozmýšľať, v akom koláči nie je chrumkavá kôrka... V ovocnom, prišlo mi na um, a mám jablká, bude obrátený jablčník. Surovín je naozaj máličko.

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 1
  2. 2

    Praobyčajnú zapekaciu misku z jenského skla pomažeme olejom a vysypeme polohrubou múkou. Teraz je pripravená na jablká, ktoré krájame, ako sa nám podarí, na navrstvené orechy. Bála som sa, či nebudú surové, ale výsledok bol milým prekvapením - boli mäkkučké a šťavnaté, presne ako majú byť.

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme si sneh so štipkou soli (ja dávam štipku takú väčšiu, lebo koláče bez soli sú takej plytšej chuti) V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, vodou a olejom, potom k nim pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešame. Cesto je akurát husté na to, aby sme doň zľahka vmiešali sneh z bielkov.

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 3
  4. 4

    Jablká v miske posypeme škoricovým cukrom, môžeme prisladiť ešte medom alebo cukrom, záleží na ich kyslosti. Nalejeme na ne cesto.

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá hotový koláčik putujúci do mikrovlnky (úplne starý typ) na 10-11 minút na najvyšší stupeň. Určite nepečte dlhšie, cesto sa zbytočne vysuší.

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 5
  6. 6

    Po cinknutí mikrovlnky koláč vyberieme a prevrátime na tanier. Mne to pripadalo ako zázrak - koláč sa krásne vyklopil, vonia, je mäkkučký a šťavnatý, s pohárom mlieka skvelý olovrant. Tak sa mi zdá, že mám novú zábavku...

    Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
@julica takýto koláčik robím rada lebo je to rýchlovka... v mikrovlnke som ale ešte neskúšala, vyzerá výborne a ešte aj ušetrím za elektriku :-) ja mikrovlnku používam len na zohrievanie jedla, ale už som podľa receptu z Varechy robila žemľovú knedľu (výborná) a hneď zajtra vyskúšam tvoj koláčik, sme len dvaja to bude tak akurát :-)
alexdidi
Mikrovlnku používam tiež len na zohrievanie, nuž, ale toto teda vyskúšam, keď tak chváliš....
tetuska
vyskúšam, minule som robila knedľu za 8 minút, vynikajúca je tá mikrovlnka, ani človek netuší, aké skrýva možnosti...
valeri
ja mám dokonca mikrovlnku s grilom, ale po nevydarenom pokuse upiecť bábovku som to vzdala a viac som sa o to nepokúšala. Ale tuším znovu naberiem odvahu. @julica ty si to mala zapnuté len na micro?
julica
ďakujem vám veľmi pekne za reakcie :) @valeri , asi áno, pravdupovediac mne sa v mikrovlnke nedá nič prepínať, je to ten najjednoduchší model. Tiež som skúšala najskôr bábovku, keď to tu tak dievčatá chválili, ale veľmi som ju vysušila. Tak som skúsila tento koláčik a naozaj bol super.
duschko
Mikrovlnka u nas pecie od dukatovych buchticiek, pizzu, az po pecene zemiacky. Vyuziva sa hlavne funkcia grisp grill. Vyskusam aj tvoj kolacik. Ukladam do MKK.
zirafninka1
toto je ozaj sikovna priprava..na take nedelne ranajky idealne. vyskusame. prekvapilo ma ako to cesto pekne narastlo, ma peknu strukturu.
frezia68
Nuž k mikrovlnke mám podobný vzťah a využívam ju len na ohrievanie(napr.knedlík a nemusím hrnce na pare),ale si šikovná a vynaliezavá.Čo narobí chuť na sladké a trocha fantázie?Ja by som to riešila len pudingom s ovocím,ale možná odkukám od Teba?
zdezda
jeeeeejda, to je supiš receptík, hneď ho prepošlem aj kamarátkam, určite ho urobím aj ja, dík :-)
zdezda
ešte som sa zabudla spýtať, či ho netreba ničím prikryť, keď sa ide piecť?
lucylee
no toto, fakt rýchlovka a vyzerá veľmi chutne
zitar
Keďže mám mikrovlnku tiež len takú praobyčajnú, bála som sa v nej čokoľvek "variť", len zohrievam. Ale toto určite vyskúšam.
janger
Tento tvoj receptik si tiez odkladam a iste vyskusam. Velmi sa mi paci :-)!
hannah22
skúsim a držte mi päste, mám len taku staršiu tetu mikrovlnku ale receptík sa mi páči, ukladám... :))
babidka
uz som vyskusala v MV vselico a napodiv ma to celkom uspokojilo :-) Mam v KK jednu kolonku "rychlovky z MV" a taky kolacik tam este nebol----ale uz je ! D.:-)))))
tetrisss
No toto je fajn recept, vyskusam, mam aj mikrovlnkovy riad, ale nepozivam, mozno by stalo za to viac vyskusanych receptov. Tu novu funkciu zapekania ale nemam.
sovka62
@julica , ani nevieš ako vhod mi prišiel tento recept. Včera som bola vážnym tónom vyzvaná robiť niečo s tými jablkami! (naozaj, aj ten výkričník bolo počuť), ale som pracovne taká vyťažená, že keď prídem domv, na vypekanie nemám chuť. Škoda, že som recept neobjavila skôr, koláčik sme mohli mať už dnes. Vďaka.
pivonka
Ono to fakt funguje. Toto je prvý raz, čo som použila mikrovlnku na niečo iné, ako zohrievanie. Piškót som už z tradície dala svoj a po druhý raz dám viac jabĺk, ale koláčik je výborný, ľahký. Páči sa mi.
julica
Ďakujem veľmi pekne za Vaše komentáre, sú moja výhra :)
tizian1cat
@jul :mikrovlnka je moja skvelá kamarátka uz 18 rokov, nedam na nu dopustut, grilujem v nej, zapekám, taktiez zohrievam. Kolác som este nerobila, skúsim...:-)))
sailero
NADHERNE carovanie v obycajnej mikrovlnke, keby to babka vedela=== starsia mikrovlnka len odpociva, tak spravime navstevu, vsetko jej vysvetlime a mame novu zabavku na chate=3 zeny sme na sladke a dedo na slane. Nech si on robi svoje oblubene gulasiky a griluje masko a my budeme CAROVAT NA CHATE MIKROVLNKOVE KOLACIKY.
lyali
Okrem zohrievania jedla v mikrovlnke, pripravujem v nej aj ryžu. Na pečenie koláčov som sa v nej zatiaľ neodvážila. Ale dostala ma Tvoja foto Tvojho výsledku - takto aj uverím, že sa to fakt môže aj podariť :-)
hambalko35
Dnes som skusila tento kolač,ale ja som nemala take nadychane cesto,tej muky sa mi zdalo moc,mala som ho hustejšie ako na piskotu,ale zjest sa dalo ,ostanem len pri starej klasike,lebo toto ma moc neoslovilo.
julica
To mi je ľúto, nedali ste "kopcovaté lyžice"? moje cesto bolo pomerne riedke...
jatanika
@julica , na vyskúšanie pečenia v mikrovlnke ma skutočne navnadil až tvoj nápad s obráteným jablčníkom...inde by mi chýbala chrumkavá kôrka... a musím povedať, že to môže byť plnohodnotná náhrada za pečenie v rúre, ak to v rúre z nejakých dôvodov nejde... dávala som síce svoj odskúšaný "počet lyžíc" a robila som v chlebíčkovej forme, ale za nápad fakt díky....asi vyhrabem vo svojej knižnici knihu o varení v mikrovlnke :-)) ... mala by som takú mať...
zdezda
mňaaaam, vyskúšané, práve dojedáme :-), hoci som tomu veľmi neverila a trochu som sa bála, že MV vybuchne, aj som sa schovala na balkón-chi-chi, no napokon všetci doma híkali a mľaskali slasťou, ďakujem ešte raz za fajn recept
julica
@zdezda , to je super! aj ja som sa spociatku bala, no teraz sme uz smelsi a vypekame s priatelom ostosest: jemu do cesta najnovsie pridavam aj cely mak a citronovu koru :)
evusik
tak dnes som vyskúšala tvoj recept, len som robila s čerešňami a musím pochváliť bol výborný. Pre nás má ešte jednu výhodu, sme doma len dvaja a upiecť ovocný koláč na celý plech... tak to by sme nezjedli, a toto bolo akurát. Určite budem piecť častejšie hlavne teraz keď bude rôzne sezónne ovocie :-)
boddez
nič lepšie len varit v mikrovlnke...fakt..:)))to isto aj tak šmakuje....
julica
@boddez , keď si recept prečítaš, pochopíš, že nemám trúbu a náhodou som pokusom zistila, že v mikrovlnke sa piecť dá, vhodným výberom dokonca celkom vydarene (nepečiem v nej veterníky, chlieb ani nič, čo potrebuje kôrku). Ak si prečítaš reakcie, viacerí vyskúšali a vytvorili si podobný názor ako ja. Myslím však, že si hľadal zámienku, aby si zaútočil na mňa, keďže si nechceš uvedomiť fakt o vhodnej strave pre dieťa a posúvaš to do osobnej roviny. Škoda. Tak do schudnutia, priateľu, a želám veľa zdravia aj pre sofinku.
maartina
@julica ...okrem zohrievania jedla a občasného rozmrazovania mikrovlnku na nič iné nevyužívam ... ale ako čítam tvoj recept a vidím fotku pekného koláčika, je veru na čase to zmeniť a musím vyskúšať!
olga42
Vyskušam aj ja srdečne ďakujem za recept.Naoíšem ako sa mi vydaríl.
sharona
Dnes som vyskúšala, ale cesto bolo dosť tvrdé a jablká úplne vysušené. Asi som nemala dať na najvyšší výkon alebo skrátiť čas. Určite to skúsim ešte raz, ale manželovi to chutilo.
babidka
@julica , dnes sa mi podarilo dosiahnut aj chrumkavu korku na povrchu .-) Nasypala som na hrubo nasekane vlasske orechy a posypala som ich asi 2 lyzicami trstinoveho cukru . Potom prisli jablka , tam som tiez dala cukor a skoricu a nakoniec cesto . Uz viem , ze v mojej MV staci aj 8 -9 min. na 750 W. Ked sa kolacik dopiekol , hned som ho vyklopila a zistila som , ze z orechov a cukru sa urobila taka krusticka , takze kolacik ma uz aj chrumkavu korku ....
maartina
prišla na nás "mlsná" no nemala som vôbec čas na pečenie nejakého zákusku a vtedy som si spomenula na tento tvoj koláčik ...no fakt veľmi chutná rýchlovka, super :)
hajajel
robila som po prvý krát tento koláčik v mikrovlnke-presne podľa receptu, no zdal sa nám príliš tuhý, nabudúce treba asi viacej jabĺčok, no aj viacej prášku do pečiva, pol kávovej lyžičky je príliš málo, ale zato sme ho zjedli, s džemom na vrchu
aleana
mne sa osvedcil aj tento postup-nastruhat jablka a zamiesat do cesta.Sice mi klesli na spodok ale kolacik bol vlacny a stavnaty.Velmi mi chutil.Mam vyskusane aj s mletymi orechmi alebo struhanym kokosom,ale s jablkami je najlepsi.Dnes som skusala s pomarancovou stavou a korou a tiez je fajn.
olinka12
Veľmi dobrý koláčik robievam podobný určite vyskúšam aj tento. Uložím aby som naň nezabudla
olga42
V mikrovlnke môžete piecť rôzne koláče ako v trúbe,bud v miske z Jánskeho skla alebo zo silíkonu.Pozrite moje recepty na Vareche.
martapaula
Keď som dnes objavila tento recept, hneď som ho vyskúšala z polovičnej dávky.Ani som nešľahala zvlášť sneh a zvlášť žĺtka a koláčik sa výborne podari.Ďakujem za recept,som nadšená.l
cesminaz
@julica nedavno som tvoj kolacik skusila a musim povedat,ze je dost dobry.Ja som ho robila v janskom skle,ale bol dobry aj tak :-) Cesto chutilo ako parene buchty,vobec nie ako pecene.A prave preto,ze to chutilo ako cesto na parene buchty,som si povedala,ze nabuduce ked mame chut na parene buchty,spravim rychlo "mega buchtu"v mikrovlnke ;-) spravim len cesto vo vlnke,vyklopim,dam hojne lekvar,kakao,praskovy Cukor a polejem olejom ;-D ...ked ju urobim,pridam sem foto pre inspiraciu ;-)

cmatka
Super koláčik, vyskúšané, robila som z hladkej múky pretože Francúzi nepoznajú polohrubú múku a bol vynikajúci . 1*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia