Zázračný jablkový koláč z mikrovlnky

Autor receptu: julica

Teda... k mikrovlnke mám povedzme veľmi vlažný vzťah, ale čo sa mi dnes v nej podarilo... Ešte prežúvajúc sa chcem s Vami podeliť o túto za moment hotovú pochúťku, ktorú asi aj za moment dorazíme :)

7
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Po prvom pokuse s pečením v mikrovlnke, k čomu ma donútila akútna potreba sladkého a nefungujúca trúba, som začala rozmýšľať, v akom koláči nie je chrumkavá kôrka... V ovocnom, prišlo mi na um, a mám jablká, bude obrátený jablčník. Surovín je naozaj máličko.
  2. Praobyčajnú zapekaciu misku z jenského skla pomažeme olejom a vysypeme polohrubou múkou. Teraz je pripravená na jablká, ktoré krájame, ako sa nám podarí, na navrstvené orechy. Bála som sa, či nebudú surové, ale výsledok bol milým prekvapením - boli mäkkučké a šťavnaté, presne ako majú byť.
  3. Vyšľaháme si sneh so štipkou soli (ja dávam štipku takú väčšiu, lebo koláče bez soli sú takej plytšej chuti) V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, vodou a olejom, potom k nim pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešame. Cesto je akurát husté na to, aby sme doň zľahka vmiešali sneh z bielkov.
  4. Jablká v miske posypeme škoricovým cukrom, môžeme prisladiť ešte medom alebo cukrom, záleží na ich kyslosti. Nalejeme na ne cesto.
  5. Takto vyzerá hotový koláčik putujúci do mikrovlnky (úplne starý typ) na 10-11 minút na najvyšší stupeň. Určite nepečte dlhšie, cesto sa zbytočne vysuší.
  6. Po cinknutí mikrovlnky koláč vyberieme a prevrátime na tanier. Mne to pripadalo ako zázrak - koláč sa krásne vyklopil, vonia, je mäkkučký a šťavnatý, s pohárom mlieka skvelý olovrant. Tak sa mi zdá, že mám novú zábavku...