Foto: medovnicek
Ak náhodou natrafím na reláciu "Sladké babičky" na TV Paprika, tak vždy so zanietením sledujem ako babičky v Maďarsku vypekajú skvelé dobroty a ak Zobraziť celý popisAk náhodou natrafím na reláciu "Sladké babičky" na TV Paprika, tak vždy so zanietením sledujem ako babičky v Maďarsku vypekajú skvelé dobroty a ak sa dá, tak si recepty hneď zapisujem. Troška ma mrzí, že tie recepty nikde neviem nájsť v písomnej podobe. Tieto záviny som videla piecť minulý týždeň v piatok a v nedeľu sme ich už mali k poobedňajšej káve. Sú vynikajúce.
Suroviny
I. cesto: | |
250 g |
|
30 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
podľa potreby vlažná |
|
II. cesto: | |
100 g |
|
100 g |
|
Okrem toho na plnku: | |
6 ks |
|
0,7 l |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
postrúhané na zahustenie |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme všetky suroviny na I. cesto. Vlažnú vodu pridávame postupne, aby sme jej nepridali veľa.
-
2
Dôkladne spracúvame dovtedy, pokiaľ sa už cesto nelepí na steny misky a leskne sa.
-
3
Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme úplne na tenko
-
4
Suroviny na II. cesto zmiesime do kopy
-
5
II. cesto natrieme na I. cesto. Dáme ho do stredu I. cesta a rozotierame až do krajov
-
6
Zrolujeme do závinu
-
7
Posypeme ju múkou, troška rukou sploštíme, zakryjeme utierkou a cca 15 minút necháme odpočívať.
-
8
Roládu nakrájame na 4 časti
-
9
Medzitým si pripravíme náplň. Ja som postrúhala jablká, ničím som ich nesladila, len som pridala 1 PL Kabi. Pre druhú náplň som sa rozhodla pre zavárané višne v ume. Len som ich odkôstkovala a tiež som pridala 1 PL Kabi na zahustenie.
- 10
Keď máme náplne pripravené a cestá odpočinuté, tak postupne každé jedno vyvaľkáme úplne na tenko cca 30 cm na šírku a na dĺžku plechu
- 11
Stred posypeme pomletými piškótami (ja som dala po strúhané sušienky Spekulatius)
- 12
Na piškóty príde náplň
- 13
Ľavý okraj prehneme cez náplň a potom pravý
- 14
Vytvoríme záviny, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom - dbáme, aby nestekalo na boky
- 15
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C
- 16
Po upečení záviny prikryjeme utierkou a krájame až vychladnú.
- 10
ale ešte na tvoj sa dáva druhé cesto je o super , ale aj z toho prvé=ho ako som si všimla je to podobná receptúra je fantastická štrudla lahko valkatelná , tvoja bude trocha masnejšia ja moju musim potrieť povrchu maslom ked pečiem, ale isto vyskúšam tvoj variant a preto ukladám do kk
Už sa vidím o pár mesiacov, po všetkých koláčoch, štrúdľach a závinoch, čo chcem odskúšať...
Medovníček, sú veľmi lákavé. :)
@tonicka53 Kabi som kúpila na www.peceniehrou.sk, neviem či ho momentálne majú, ale majiteľka mi vravela, že ho priebežne budú dopĺňať, ja som s nim mimoriadne spokojná, k náplniam som pridala polievkovú lyžicu a náplň mi ani troška nevytekala a to, že si napísala zle meno to vôbec nevadí:)
@marijanka ja sa zasa v najbližšej dobe chystám na tú tvoju, veľmi sa mi totižto pozdáva
@izabella929 ja som bohužiaľ Sladkých babičiek videla veľmi málo, ale vždy sa mi recepty čo piekli veľmi páčili, neviem prečo ich nemohli uverejniť na stránke TV Paprika, určite by sa veľmi veľa ľuďom zavďačili, ešte šťastie, že ich teraz opakujú, lenže chodím domov až večer a tak nie vždy ich stihnem pozerať
určite ich vyskúšam, lebo záviny nám veľmi chutia.
@zlatulik3 ja ju tiež rada sledujem, bohužiaľ veľmi skoro ráno odchádzam za prácou a až večer sa vraciam, takže z ich programu sa mi podarí vidieť len minimum čo ma mrzí
´@anina66 to cesto chuťou veľmi pripomína lístkové
@iva63 @mesiar50 veľmi pekne ďakujem